Polyeler nelerdir?

Polyeler nerede görülür?

Toroslar’da yaygın olarak görülmektedır. Tarıma elverişli, verimli arazilerdir, ve etraflarındaki arazinin karstik olması nedeniyle, çorak ve kurak olabilirler. Büyük polyelerimiz bazıları; Kestel ovası (128 km²), bozova (114 km²),Elmalı polyesi (200 km²), Muğla (48 km²) ve Gembos (42 km²) ovalarıdır.

Polyeler hangi kayaçlardan oluşur?

Polye, yüksek dağlar arasında oluşur. Geniş düzlükler ve ovalar genel olarak “polye” olarak tanımlanır. Çözülebilen kayaların veya kireçtaşlarının çözülmesi, dolin, uvala, lapya gibi erime çukurlarının birleşmesiyle ortaya çıkar. Sırpça “ova” anlamına gelen polye, coğrafya literatürüne de bu dilden girmiştir.

Dolin nerede görülür?

Batı ve orta Toroslar’da yaygındır. Birkaç metre derinlik, birkaç metre genişliğe sahiptir. Çoğunlukla genişlikleri fazla, derinlikleri daha azdır. En küçük karstik şekil lapyadır, lapyadan büyüğü dolin, dolinlerin birleşmesi/büyümesiyle oluşanlar Uvala adını alır.

Uvala nedir nasıl oluşur?

Karstik bir sahada oluşan dolinler zamanla genişler ve derinleşirler. Bu durumda jeolojik olarak çok kısa bir zaman diliminde dolinler’i ayıran kısımlar ortadan kalkar ve dolin çukurları birbirleriyle birleşir. Bu yolla meydana gelen karstik oluşumlara uvala adı verilir.

Lapyalar nerelerde görülür?

Lapyalar daha çok karstik bölgelerde görülmektedir. Ülkemizde de en fazla lapyanın görüldüğü yer Akdeniz bölgesidir. Akdeniz bölgesinden sonra Konya’da bu doğal oluşumlar sıklıkla görülmektedir. Konya’da özellikle Seydişehir ilçesinde lapya örneklerine sıklıkla rastlayabiliriz.

Düden Türkiyede nerede görülür?

Düden, obruk, dolin, uvala ve polye gibi yüzeyden kapalı havza ya da çukurlukların tabanında veya kenarında bulunan ve buralara gelen suları yeraltına boşaltan karstik şekillerdir. Konya’nın Ereğli ilçesindeki Akgöl Düdeni Türkiye’deki güzel örneklerdendir. Batı Toroslar ve İç Anadolu’da görülür.

Lapya hangi kayaçlardan oluşur?

Kireçtaşlarının yağış suları tarafından eritilmesi ve aşındırılması veya toprak altında biyolojik CO2’nin yoğun eritme gücü sonucu oluşan oluk şekilli çukurluklarla bunlar arasındaki genellikle keskin görünüşlü sırtçıklardan oluşan mikro karstik şekillerdir.

Karst topoğrafyası hangi kayaçlar üzerinde oluşur?

Karst topografyası, karbondioksitli suların başta kireçtaşı olmak üzere jips, kaya tuzu ve kalker gibi eriyebilen kayaları eritmesi ile oluşmaktadır. Kalkerlerin erime özelliklerine veya suda çözünme özelliklerine bağlı olarak meydana gelen yer şekillerinin oluşturduğu topografyaya karst topografyası denir.

Doline im ampul nedir?

nonsteroidal antienflamatuardır. lizozomal enzi trong>ml trong>erin salımını; hiyaluronidazı ve anaflaktik reaksiyonları da inhibe ederek gösterir. Ampul içeriği yağlı bir formülasyondur ve etki süresi suda eriyen formülasyonlara göre daha uzundur. kadar uzayabilir.

Lapya dolin uvala polye hangi bölgededir?

Toroslarda yaygın olarak görülür. Dolin ve Uvala: Lapyalar zamanla genişleyip birleşerek derinlikleri birkaç metre, çapları ise birkaç yüz metreyi bulan dolinleri oluşturur. Düz alanlarda oluşan dolinler ise gelişerek daha büyük hale gelir ve uvalaları oluşturur.

Lapya dolin uvala polye obruk nedir?

“Karstik ova” şeklinde de bilinir. Kilometreler boyunca uzunlukta olabilen polye, lapya, dolin, uvala ve obruk şeklinde tanımlanan yeryüzü şekillerinin en büyüğüdür. Geniş ovalar ve düzlükler genellikle “polye” olarak tanımlanır.

Lapya hangi illerde görülür?

Lapyalar daha çok karstik bölgelerde görülmektedir. Ülkemizde de en fazla lapyanın görüldüğü yer Akdeniz bölgesidir. Akdeniz bölgesinden sonra Konya’da bu doğal oluşumlar sıklıkla görülmektedir. Konya’da özellikle Seydişehir ilçesinde lapya örneklerine sıklıkla rastlayabiliriz.

Kalkerli arazi nerede?

Ülkemizde kalker üzerine oluşmuş şekiller genellikle Akdeniz bölgesinde, alçıtaşı üzerinde oluşmuş şekillere ise Erzincan, Çankırı ve Sivas çevresinde rastlanır. Ayrıca Batı Karadeniz, Güney Marmara ve Ege Bölgesinde de karstik arazilere rastlanır.

Düden hangi bölgede?

Düden Şelalesi Antalya ilinde bulunan ve merkeze yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta yer alan bir alandır. Kepez bölgesinde yer alan bu alan, Antalya’nın özel gezi alanlarından biridir. Özellikle Antalya’da gezmek isteyen kişiler, bu şelaleye giderek doğal güzelliklerin arasında kaliteli vakit geçirebilirler.

Düden neden olur?

Düdenler, oluşum itibariyle yer üstünde bulunan suları yer altına nakleden doğal kuyulardır. Kireçli bölgelerde rastlanan düdenler, belirli bir seviyeden sonra suyun yaptığı basınçla oluşmaktadır.