Urartular nelerle uğraşmışlar?

Urartular neyi icat etmişler?

Urartular taş ve kemik eşyaların yanında seramik işçiliğinde de oldukça başarılıydılar. Tüm bunların dışında Urartuların yazıyı bildikleri de görülmektedir. Asur yazısını bilmelerinin yanında kendi çivi yazılarını da bulmuşlardır.

Urartular nerelerde yaşamışlar?

Urartular (Urartuca: Biainili), başkenti Tuşpa (Van) olan tarihi krallık. Urartu Devleti en güçlü döneminde (MÖ 8.-7. yüzyıl), günümüzdeki Doğu Anadolu Bölgesi, Kuzeybatı İran, Irak’ın küçük bir bölümü ile kuzeyde Aras Vadisi’ne egemendi.

Urartular ticaretle uğraştı mı?

Ahşap, taş ve maden, Urartu ticaretinin temel kalemleriydi. … Gelişmiş ve geniş bir ticaret ağı kurdukları, uzak bölgelerde yapılan kazılarda ele geçen buluntularla kanıtlanmış durumdadır.

Urartularin başkenti nedir?

Kral Sarduri, Van Gölü’nün kıyısında, ovada, stratejik bir noktada yükselen Van kayalığı eteklerinde, 3. başkent olan Tuşpa’yı tesis etmiş ve bu müstahkem kale çok uzun bir süre Urartu Devleti’nin başkenti olarak kullanılmıştır.

Urartuların özelliği nedir?

Urartular; Doğu Anadolu, Van Gölü etrafında gelişmiş bir uygarlık kurmuştur. Taş işçiliği alanında gelişim gösteren Urartu‘lar mezarlar, tapınaklar, saraylar, su bentleri, su kanalları ve kaleler inşa etmiştir. Çavuştepe, Patnos, Kayalidere ve Toprakkale eserleri günümüze kadar ulaşan Urartu Uygarlığının eserleridir.

Urartuların inşa ettikleri su kanallarına verilen isim nedir?

Yaklaşık 50 kilometre uzunluğundaki Şamram Kanalı Van’ın 2800 yıldır kesintisiz bir biçimde güneydoğusundaki Gürpınar ovasından başkent Tuşpa’nın bulunduğu Van Ovası’na tatlı su taşıyor. Şamram’ın kökeni ise Asur Kraliçesi Sammuramat’a (Semiramis) kadar uzanıyor[2].

Urartular taş işçiliğinde gelişmiş midir?

Doğu Anadolu Bölgesinde MÖ 900-600 yıllarında hüküm süren Urartu Krallığı, çivi yazısının yanı sıra mimari, maden işlemeciliği, kaya oymacılığı, kabartma sanatı ve taş işçiliğiyle ön plana çıkıyor.

Urartular ne ile Ugrasir?

Maden işlemede gelişen Urartular, bulundukları bölge ve çevresinde metal işlemecilik üzerine önemli çalışmalar yapmış ve diğer uygarlıkları da etkilemiştir.

Urartular kaç yılında yaşadı?

(Urartu Uygarlığı (M.Ö. 900- 600) Doğu Anadolu’da Van Bölgesinde ve İran ile bugünkü Ermenistan’dan oluşan bölgede gelişen uygarlık.

Urartular göçebe mi?

M.Ö. 9. yüzyılın ortalarında, göçebe durumdaki bazı kabileler bu bölgede birleşerek Urartu Devletini kurdu. Başkenti, Van Gölü kıyısında bir kayalığın üzerine kurulmuş olarak bulunan Tuşpa’ydı.

Urartular nasıl bir toplumdur?

Urartular MÖ birinci binyılın başında , Van Gölü ve çevresinde önemli bir devlet kuran ve günümüze kadar buradaki uygarlıkları etkilemiş bir kavimdir. Yapılan araştırmalar Urartular ile Hurriler arasında akrabalık olduğunu göstermektedir.

Urartuların dini inancı nedir?

URARTULARDA İNANÇ Hurri etkisinde kalmış olan Urartu dini çok tanrılıydı. Merkezi bir devlet yapısına sahip olan Urartularda bu yapının korunabilmesi için, dil ve ülkü birliğinin yanında din de önemli ve birleştirici bir görev üstlenmiştir.

Urartuların yönetim şekli nedir?

Dönemin diğer devletlerinde olduğu gibi monarşik bir yönetim söz konusudur. Krallık babadan oğula geçer. Aynı hanedan/aile içinde devam eden bir yönetim anlayışı söz konusudur.

Urartuların tarıma verdiği önemin kanıtı olan kanalın adı nedir?

Meydan Boğazı Barajı, Münevvir Barajı, Çirişgöl Barajı, Issıdere Barajı gibi pek çok gölet ve bu göletlerden açılan Payköy Kanalı, Haydarbey Arkı, Issıdere Kanalı, Akyol Arkı gibi pekçok kanal, Urartu Dönemi’nde tarıma verilen önemin göstergesidir.

Menua kanalı inşa yazıtları kaç tane?

Yaklaşık 2700 yıl boyunca varlığını koruyan ve geçtiği bölgelerdeki tarım alanlarına hayat veren kanalın yaklaşık 15 farklı noktasında içerikleri birbirleriyle aynı nitelikte 15 kadar yazıt bulunmaktadır. Yazıtların kimi in-situ halde yerindedir, kimisi ise tahrip edilmiştir.