Matrah vergi ne demek?

Vergi matrahı nasıl hesaplanir?

Gelir vergisi matrahı şu şekilde hesaplanır: Brüt ücretten SGK primi, işsizlik primi ve vergi istisnalarının çıkarılması ile hesaplanır. Örnek verecek olursak eğer; 5000 TL brüt ücret alan bir çalışanın vergi matrahı şöyle hesaplanır: GSS (Genel Sağlık Sigortası) kesintisi : 5000x=700 TL.

Yıllık vergi matrahı ne demek?

Ödeyecekleri verginin belirlenmesinde kullanılan temel değer matrahtır. Aylık veya yıllık gelir üzerinden bütün giderler çıkarıldıktan sonra geriye kalan kısım matrahı oluşturuyor. Bu kısım üzerinden işletmenin vergilendirilmesine vergi matrahı deniliyor.

Matrah neye göre hesaplanır?

KDV’den matrah hesaplamak için KDV tutarını bilmek gerekir. Diğer bilmemiz gereken ise KDV oranıdır. Örnek: Matrah = KDV tutarı / (KDV oranı/100) şeklindedir. Örneğin, yüzde 18 KDV oranı ile 100 lira ödenmişse matrah 100 / (18/100) işleminden 555,56 Türk Lirası’dır.

Gelir vergisi matrahı nereden alınır?

Kümülatif vergi matrahı, genel olarak eski çalışılan iş yerinden alınmaktadır. Ayrıca aynı yıl içinde birbirinden farklı yerlerde çalışıldığı takdirde mutlaka son çalışılan iş yerinden kümülatif vergi matrahı belgesi alınabilir.

Gelir vergisi matrahı nasıl hesaplanır?

Gelir vergisi matrahı: Brüt kazanç toplamı – çalışan sosyal güvenlik kesintisi – çalışan işsizlik kesintisi (D) = A – B – C. Gelir vergisi: gelir vergisi matrahı * vergi oranı (E) = D * Oran. Gelir vergisi istisnası: Aylık asgari ücret üzerinden hesaplanan gelir vergisi tutarı (F)

Memurun vergi matrahı nasıl hesaplanır?

Önceki aylara ilişkin vergi matrahının 5.000₺ x 6 = 30.000 TL olduğunu varsayarsak memur, bu aylar özelinde 32.000₺ vergi dilimine girer ve %15 vergi oranına tabi olur. Temmuz ayı ücretinin 2.000₺’lik kısmına da 32.000₺’lik vergi dilimi sebebiyle %15 vergi oranı uygulanır (2.000₺ x %15 = 300).

Yıllık gelir vergisi yüzde kaç?

32.000 TL altındaki gelirler için %15 oranında gelir vergisi alınır. Diyelim ki verginin matrahı yani verginin işlem göreceği miktar 6.000 TL. Bu miktar için gelir vergisi vergi tarifesinin birinci diliminde kaldığı için %15’lik orana tabi olacaktır. Yani ödenmesi gereken vergi miktarı 6.000 x %15 = 900 TL olacaktır.

Kümülatif vergi matrahı nereden çıkarılır?

Kümülatif Vergi Matrahı, gelir vergisi matrahına eşittir ve her sene yılbaşında sıfırlanmaktadır. E-devlet sitesinde “e-Vergi Levhası Sorgulama” bölümünden Kümülatif Vergi Matrahı dokümanınızı kontrol edebilirsiniz.

Bordroda gelir vergisi matrahı nasıl hesaplanır?

Gelir vergisi matrahı: Brüt kazanç toplamı – çalışan sosyal güvenlik kesintisi – çalışan işsizlik kesintisi (D) = A – B – C. Gelir vergisi: gelir vergisi matrahı * vergi oranı (E) = D * Oran. Gelir vergisi istisnası: Aylık asgari ücret üzerinden hesaplanan gelir vergisi tutarı (F)

Gelir vergisi matrahı nasıl hesaplanır 2021?

İlk iki hesapladığımız kesinti, işçinin brüt maaşından düşürülür. 3) Gelir Vergisi Matrahı için [Brüt Ücret – (GSS + işsizlik sigortası işçi payı)] formülünü kullanılır, örneğimizden devam edersek: 5.000 – (700 + 50) = 4,250,00 TL olarak hesaplanmaktadır. 4.250.00 TL, personelin Ocak ayına ait vergi matrahıdır.

Memur gelir vergisi matrahı hangi kalemlerden oluşur?

Memur maaş hesabı yapılırken memurun gösterge aylığı, ek gösterge aylığı, kıdem aylığı ile zam ve tazminat tutarlarının toplam tutarı üzerinden memurun vergi dilimine göre gelir vergisi kesintisi yapılır.

Memurlardan gelir vergisi hangi aylarda kesilir?

Her yıl, Mart ayından başlayarak tüm kamu görevlilerini kapsayan vergi dilimi zulmü yaşanmaktadır. Yıl sonuna kadar tüm kamu görevlileri, pozisyonlarına göre Mart ayından itibaren % 15’lik vergi diliminden % 20’lik vergi dilimine girmektedir.

2021 kira gelir vergisi yüzde kaç?

313 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde yapılan açıklamaya göre, 2021 yılında elde edilecek konut kira gelirlerinin 7.000 lirası gelir vergisinden müstesnadır….Özet.

Gelir Dilimleri Vergi Oranı (%)
24.000 TL’ye kadar 15
53.000 TL’nin 24.000 TL’si için 3.600 TL, fazlası 20

Gelir vergisi yüzde kaç 2021?

Gelir vergisi oranları; % 15, % 20, % 27, % 35 şeklinde olup bu oranlara 2021 yılı itibariyle % 40’da gelir vergisi dilimi eklenmiştir.

Kümülatif gelir vergisi matrahını gösterir belge nedir?

Kümülatif vergi matrahı kişilerin çalıştığı eski yerlerden alınır. Eğer bir kişi bir yıl içerisinde farklı yerlerde çalışmış ise son çalıştığı iş yerinden kümülatif vergi matrahı belgesi alması gerekmektedir. Bu vergi Ocak ayından başlayarak yıl sonuna kadar her ay hesaplanmaktadır.