6701 sayılı kanun nedir?

Tihek ne iş yapar?

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), ayrımcılığın önlenmesi ile bu ilkeler doğrultusunda faaliyet göstermek, işkence ve kötü muameleyle etkin mücadele etmek ve bu konuda ulusal önleme mekanizması görevini yerine getirmek amacıyla 30 Haziran 2013 tarihli ve 6701 sayılı “Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik …

Tihek kararları bağlayıcı mı?

TİHEK Kararları Bağlayıcı Mıdır? TİHEK kararları bağlayıcıdır. Özelikle ayrımcılık yapan kurumlara verilen idari para cezaları, verildiğinde sonuç doğurur ve Sulh Ceza Hakimliği tarafından iptal edilmediği müddetçe ayrımcılık yapan bu tutarı ödemek zorundadır.

Tihek başkanı kim seçer?

Kurul, biri Başkan, biri İkinci Başkan olmak üzere on bir üyeden oluşur. Kurulun sekiz üyesi Bakanlar Kurulu, üç üyesi Cumhurbaşkanı tarafından seçilir.

Tihek hangi bakanlıkla ilişkili?

Cumhurbaşkanlığı’nın görevlendirdiği Adalet Bakanlığı ile ilişkili olarak çalışmalarını sürdüren TİHEK, res’en inceleme ve yaptırım yetkisi olan bir kurum.

Tihek ne zaman kurulmuştur?

30 Mayıs 2012Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu / Kuruluş tarihi

Eşitlik hakları nelerdir?

Toplumsal eşitlik, yasalar önünde eşit haklar (güvenlik, oy kullanma hakkı, konuşma ve toplanma özürlüğü, mülkiyet hakkı gibi) ve toplumsal mal ve hizmetlere eşit seviyede erişmeyi içerir. Aynı zamanda ekonomik eşitlik kavramlarını da içerir; yani eğitim, sağlık ve diğer toplumsal güvenliklere erişimi.

Ayrımcılık yasagi nedir?

Mevzuatta ayrımcılık yasağı ile ilgili düzenlemeler, temel olarak Anayasa, Ceza Kanunu’nun (TCK) 122. … Anayasa’nın 10. Maddesine göre: “Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasî düşünce, felsefî inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayrım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir”.

Tihek e yapılan başvurular dava açma süresini durdurur mu?

Kuruma başvuran gerçek ve tüzel kişilerden herhangi bir ücret alınmamaktadır. Dava açma süresi içinde Kuruma yapılan başvurular işlemeye başlamış olan dava açma süresini durdurmaktadır.

Tihek başkanı kimdir?

Cumhurbaşkanı kararıyla, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) Başkanı Süleyman Arslan görevden alındı, yerine Muharrem Kılıç atandı. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında atama kararları yer aldı.

Tihek ne zaman kuruldu?

30 Mayıs 2012Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu / Kuruluş tarihi

Ayrım mücadelesi nedir?

Ayrımcılık karşıtı yasa veya ayrımcılıkla mücadele yasası (İngilizce: Anti-discrimination law) çeşitli iş grupları, cinsiyet, cinsel kimlik, ırk, engellilik, inanç veya bireysel siyasi görüşlere dayalı gruplar için korumaları içeren yasalardır.

Türkiye insan hakları kurulu kaç kişiden oluşur?

İlimiz İl İnsan Hakları Kurulumuzun büyük çoğunluğu sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden oluşmakla beraber, biri kamu görevlisi, biri çocuk üye olmak üzere toplam 30 üyeden oluşmaktadır.

Eşitlik tipleri nelerdir?

En az beş farklı türden eşitlik tanımlana- bilir: ahlâkî (biçimsel) eşitlik, kanun önünde eşitlik, politik eşitlik, fırsat eşitliği ve gelir eşitliği.

Bir toplumda eşitliğin sağlanması topluma neler kazandırır?

Bir toplumda eşitliğin sağlanması topluma önemli değerler kazandırır. Bunlar, hukukun üstünlüğü, suç oranının azalması, insanların sevgi ve saygı içinde yaşaması, birlik ve beraberlik içinde yaşaması, adalet ortamını paylaşmaları gibi yararları vardır.

Ayrımcılığın nedenleri nelerdir?

Ayrımcılık; politika, yasa veya muamele bakımından haksız bir ayrım nedeniyle, kişinin insan haklarından ve diğer yasal haklarından, başkalarıyla eşit bir biçimde faydalanamadığı durumlarda ortaya çıkar. Uluslararası Af Örgütü’nün çalışmaları, ayrımcılık yapmama ilkesini esas alır.