Gerçek olmayan kişiler veya işlemle ilgili olmayan kişiler adına hesap açan bir mükellefe verilecek ceza nedir?

Vergi kaçakçılık suçu hangi mahkeme?

Vergi Kaçakçılığı Suçlarında Şikayet ve Uzlaşma Vergi suçları, şikayete tabi suçlar arasında yer almadığından resen soruşturulur, bu suçlara dair herhangi bir şikayet süresi yoktur. Bu suçlarda dava zamanaşımı süresi 8 yıldır. Vergi suçlarında yargılama yapma görevi, asliye ceza mahkemesi tarafından yerine getirilir.

359 b maddesi nedir?

Sahte Belge Düzenleme ve Kullanma (VUK 359/b) Maddeyle haksız kazanç sağlamak ve/veya vergi kaçırmak (az vergi ödemek – hiç vergi ödememek) için işlenen fiillerden birisinin de sahte belge düzenlemek veya kullanmak olduğu açıkça belirtilmiştir.

Vuk359 nedir?

VUK 359 (Vergi Usul Kanunu 359. madde) düzenlemesinde yer alan vergi kaçakçılığı suçu günümüzde sıkça ceza yargılamasına konu olan bir suç çeşididir. Bu suçla yargılanan kişiler için yargılama süreci dikkat edilmesi gereken ayrıntılar içerir.

Vergi kaçırmak suç mu?

213 Sayılı Vergi Usul Kanununun 359/a-1 maddesine göre, gerçek olmayan veya kayda konu işlemlerle ilgisi bulunmayan kişiler adına hesap açılması kaçakçılık suçu olarak sayılmıştır.

Vergi kaçıran ev sahibi ne kadar ceza alır?

Bu ceza günümüz itibariyle kira bedelinin yüzde 5’i kadar (her bir işlem için) öngörülmektedir. Ceza, konut kiralarında yalnız mülk sahibine, işyeri kiralarında ise hem mülk sahibine hem kiracıya öngörülmekte.

Vergi kaçıranları ihbar edene ödül ne kadar?

İhbarcılara yapmış oldukları ihbar neticesinde; ihbar edilen mükellefe tahakkuk eden verginin %10 üzerinden ihbar ikramiyesi hesaplanmakta olup; bunun 1/3’ü nakden peşin ödenmektedir.

VUK 359 değişecek mi?

Kamuoyunda sahte fatura ve vergi kaçırma suçu olarak tanımlanan ve her yıl zincirleme cezaya dönüşen Vergi Usul Kanunu‘nun ünlü 359. maddesi değiştiriliyor. Ceza tek suç olarak tanımlanacağı için zincirleme ceza alınmayacak. Ayrıca, etkin pişmanlık hükümleri uygulanacak.

371 madde nedir?

213 sayılı Kanunun 371 inci maddesinde, beyana dayanan vergilerde vergi ziyaı cezasını gerektiren kanuna aykırı hareketlerini ilgili makamlara kendiliğinden dilekçe ile haber veren mükelleflere vergi ziyaı cezası kesilmeyeceği hükme bağlanmış ve mükelleflerin pişmanlık hükümlerinden yararlanabilmeleri için gereken …

Naylon fatura cezası kaç yıl?

Yeni TCK’da ise böyle bir hüküm yok. İnfaz Kanunu’nun 99. maddesine göre, sahte fatura düzenleme/kullanma her yıl ayrı suç kabul edildiğinden isterseniz 75 yıl ceza verin, 75 yılın tümü infaz ediliyor. Yani VUK 359 hem bir ceza hem de bir infaz meselesi.

Vergi borcu olan hapse girer mi?

Mal Beyanında Bulunmama Mal beyanında bulunmayan borçlu hakkında, alacaklının talebi üzerine, beyanda bulununcaya kadar icra mahkemesi hakimi tarafından bir defaya mahsus olmak üzere hapisle tazyikine hükmedilir; ancak bu süre 3 ayı geçemez. Borçlu mal beyanında bulunduğunda, hapis cezası düşer.

Ev vergisi ödememenin cezası nedir?

emlak vergisi tutarının yanı sıra, gecikme süresine üzerinden tahakkuk eden gecikme faizinin ödenmesi gerekiyor. Gecikme durumunda aylık yüzde 1,6 oranında ceza uygulanıyor.

Ev sahibi TEFE Tüfeden fazla zam yapabilir mi?

Her yıl güncellenen TÜFE oranlarına ve kira sözleşmesinde belirtilen maddelere bağlı olarak kirada artış yapabilir veya ev sahibinden talepte bulunabilirsin.

Vergi ihbar ikramiyesi ne kadar?

İhbarcılara yapmış oldukları ihbar neticesinde; ihbar edilen mükellefe tahakkuk eden verginin %10 üzerinden ihbar ikramiyesi hesaplanmakta olup; bunun 1/3’ü nakden peşin ödenmektedir. Geri kalan kısım için ise tahsilattan ödenmesi yoluna gidilmektedir.

Ihbar edenin kimliği açıklanır mı?

Yapılan tüm ihbarların gerçek kabul edildiği 155 POLİS İMDAT HATTI’nda alınan ihbar sisteme geçilir ve gelen tüm ihbarlar gizlilik derecesiyle kayıt altına alınır ve ihbarı veren vatandaşın kimliği kesinlikle başkaları ile paylaşılmaz. 155 Polis İmdat Hattı’na gerekli tüm bilgilerin verilmesi ve delillenip işlemin …

VUK 359 ne zaman değişti?

Sadece 2020’de VUK 359‘dan 40 bin yeni dava açılmış. Her 4 davadan 3’ünde hapis cezası veriliyor. Önceki TCK’da, birden çok hapis cezası toplandığında toplam ceza 25 yılı geçemiyordu. Yeni TCK’da ise böyle bir hüküm yok.