TIG kaynağı nedir nasıl yapılır?

TIG kaynağı hangi malzemelere uygulanır?

TIG kaynağı ile kaynak yapılabilir tüm malzeme ve uygulamalar için kullanılabilen çok yönlü bir kaynak yöntemidir. Ana uygulama alanı paslanmaz çelik, alüminyum ve nikel alaşımlarıdır. Konsantre ve stabil ark, cüruf ve çapak olmaksızın yüksek kaliteli kaynatılmış metal temin eder.

TIG kaynağının esası nedir?

Koruyucu gazaltı tungsten ark kaynağı (GTAW) ya da diğer adıyla tungsten asal gaz (TIG) kaynağı; bir ark kaynağı çeşididir. Kullanımda bir sarf malzeme olan tungsten elektrot ark üreterek iş parçası üzerinde kaynak operasyonu meydana getirir.

TIG kaynağının zararları nelerdir?

Kaynak dumanının çeşitli türlerine maruz kalmakla ilişkili ciddi hastalıklar şunlardır:

  • Akciğer, ince ve kalın bağırsak ve karaciğer kanseri.
  • Beyin hasarı
  • Nörolojik hastalıklar.
  • Azalmış akciğer kapasitesi.
  • Zatürre.
  • Astım.
  • Cilt hastalıkları
  • Alerjiler.

TIG kaynağında hangi gaz kullanılır?

TIG kaynağında en sık kullanılan koruyucu gaz argondur (l1). Saflık oranının en az ™,95 olması gerekir. Ancak alüminyum veya bakır gibi çok iyi ısı iletkenliğine sahip metallerde helyum (l2) kullanılır. Koruyucu gaz olarak helyum kullanıldığında ark daha sıcak olur.

TIG kaynağında tungsten elektrod neden kullanılır?

Tungsten, metaller içinde en yüksek ergime sıcaklığına (3442 oC) sahip olması ile birlikte TIG kaynağında ark oluşumu için gereken akımı taşıması yönünden en ideal tercihtir. Sertliği ve yüksek sıcaklık direnci kararlı ark transferi sağlarken, ayrıca elektrodun ergimesini ve kaynak metaline geçmesini engeller.

Kaynak Torcu ne demek?

Torç: Koruyucu gazı ve kaynak metalini, kaynak yapılan bölgeye iletir. Güvenli bir çalışma ortamı sağlanması adına tamamen izole bir vaziyettedir. Tel Sürme: Bu ünite, motor ile tahrik edilen ve kaynak işlemlerinde gerekli olan teli kaynak bölgesine iletmeye yarayan bir mekanizmadır.

TIG MIG MAG nedir?

MIG/MAG kaynağı gazaltı kaynağı olarak da adlandırılır. Metal inert gaz kaynağı (MIG) ve metal aktif gaz kaynağı (MAG) arasında ayrılır. MIG/MAG şu sıralar en çok kullanılan kaynak yöntemi olup özellikle yüksek kaynak hızları sağlar. Manuel, mekanik ve robot destekli olarak kullanılabilir.

Kaynakçılık tehlikeli mi?

Uygun önlemler alındığında ark kaynağı güvenli bir iştir, ancak güvenlik önlemleri göz ardı edilirse, kaynak operatörleri elektrik çarpması, dumanlar ve gazlar, yangın, patlama ve daha fazlasını içeren potansiyel olarak tehlikeli olabilecek bir dizi tehlikeyle karşı karşıya kalırlar.

Argon kaynağı zararları nelerdir?

Koruyucu gaz olarak argon kullanıldığında diğer gazlara göre daha fazla ultraviyole ışını radyasyonu oluşur. Radyasyonun etkileri şöyle sıralanabilir: Ark kaynağında oluşan şiddetli ışık gözdeki retinaya zarar verirken, kızılötesi radyasyon gözdeki korneaya zarar verir ve bunun sonucunda gözde katarakt oluşur.

TIG kaynağında neden asal gazlar kullanılır?

TIG kaynak yönteminde koruyucu gaz kullanmanın tek amacı kaynak sırasında, kaynak banyosunu ve erimeyen tungsten elektrodu havanın olumsuz etkilerinden korumaktır.

MIG kaynağında hangi koruyucu gaz kullanılır?

Paslanmaz çeliklerin MIG kaynağında, genel olarak %1-2 civarında oksijen veya karbondioksit gibi oksitleyici bileşenler içeren argon gazı veya %20 argon, %2-3 civarında oksijen ve karbondioksit içeren helyum gazı kullanılır.

Tungsten elektrod ne ise yarar?

Mükemmel ark başlangıcı nedeni ile seryum alaşımlı tungsten elektrodlar; karbon ve paslanmaz çeliklerin, nikel alaşımlarının, titanyum malzemelerin, boru ve ince sac malzemelerin kaynağında tercih edilmektedir. Bu tungsten elektrodlar, en iyi DC akımda performans göstermekle birlikte AC akım için de tercih edilebilir.

Tungsten elektrodlar nedir?

Saf tungsten elektrotlar alternatif akımda alüminyumun kaynağında tercih edilirler. Bu elektrotlar iyi bir elektron emisyon özeliğine sahip olmalarına karşın, toryum alaşımlılara nazaran daha düşük akımda yüklenme kapasitesine sahiptirler, kirlenmeye ve oksitlenmeye daha yatkındırlar.

Kaynak hızı nedir?

Kaynak hızı, kaynak arkının is parçası boyunca olan hareketi yada birim zamanda yapılan kaynak dikisi boyu olarak bilinmektedir. Kaynak islemi es- nasında hız yavas oldu˘gu zaman birim boya yı˘gılan kaynak metali artar ve bu da sonuçta kaynak banyosunun büyümesine sebep olur.

Kaynak çapağı neden olur?

Sıçrama, kaynak banyosundaki patlayan gazlardan yada, elektrod ucundan ergimiş olan metal damlanın içerisindeki genleşen gazlardan kaynaklanabilir – Şekil 01. Genleşen gazlar kaynak damlasının aşırı şişirilmiş bir balon gibi patlamasına sebebiyet verebilir.