Vergi Yargılaması nedir?

Vergi davaları nelerdir?

Vergi hukuku ise vergi borcu sebebiyle devlet ve kişiler arasında ortaya çıkan hukuki uyuşmazlıkları düzenleyen hukuk dalıdır. Yani vergi davaları devlet ve bireyler arasındaki menfaat dengesinin sağlanmasına yarayan davalardır. Vergi yargısının asli dayanağını Anayasanın 125. maddesi oluşturur.

Vergi Yargılaması Hukuku nedir?

Vergi yargılama hukuku; şekli vergi hukukunun kapsamı dâhilindedir. Şekli vergi hukuku devletle bireyler arasında vergi yasaları dolayısıyla meydana gelen hukuki ilişkilerin usule ve gerçekleştirilmesine ilişkin yönlerini düzenlemektedir.

Vergi yargısı nedir?

Vergi uyuşmazlıklarını ilk derece mahkemesi sıfatıyla çözmek üzere kurulmuş mahkemelerdir. Vergi Mahkemelerinin görevi, Vergi resim harç ve benzeri mali yükümlülüklere ilişkin uyuşmazlıkları, Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkında Kanun’dan kaynaklanan uyuşmazlıkları çözümlemektir.

Verginin hukuki niteliği nedir?

Cebri (zorunlu) bir ödeme olan vergi hukuki cebir altında tahsil edilir. Bir başka deyişle kanunla konulmuş olan verginin ödenmemesi durumunda kamu gücü kullanılarak zorla tahsili yoluna gidilmekte ve bazı müeyyideler de gündeme gelmektedir. Vergi kavramının diğer temel niteliği ise karşılıksız bir ödenti olmasıdır.

Vergi davaları hangi mahkemeye açılır?

Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun uygulanmasında ödeme emri düzenleyen vergi dairesinin bulunduğu yerdeki vergi mahkemesi yetkili mahkemedir. Diğer uyuşmazlıklarda dava konusu işlemi yapan dairenin bulunduğu yerdeki vergi mahkemesi yetkilidir.

Vergi davası ile ulaşılmak istenen sonuçlar nelerdir?

Vergi davasıyla ulaşılmak istenen sonuç; işlemin iptali, vergi veya ceza tahsil edilmişse iadesi, ödeme emrinin iptali, ihtiyati haciz veya haciz uygulanmışsa bunun kaldırılması gibi konulardır.

Vergi Yargılaması hukuku kaynakları nelerdir?

Vergi hukukunun kaynakları Vergi hukukunun bağlayıcı nitelikteki kaynakları; Anayasa, Kanun, Kanun Hükmünde Kararnameler, Uluslararası Vergi Anlaşmaları, Bakanlar Kurulu Kararları, Düzenleyici Genel Tebliğler, Tüzükler, Yönetmelikler, Anayasa Mahkemesi Kararları ve İçtihadı Birleştirme Kararlarından oluşmaktadır.

Vergi yargısının ilkeleri nelerdir?

Vergi yargılamasında uyulması gereken usullere ait ilkeler, yazılı olma ilkesi, toplu yargılama ilkesi, kıyas yapılmama ilkesi ve re’sen araştırma ilkesi olarak sıralanabilir. Vergi davalarında, yazılı yargılama usulü geçerlidir.

Vergi ceza hukuku nedir?

Vergi Ceza Hukuku, hem kabahat hem de suç niteliği taşıyan vergi kanunlarına aykırılıkları ve bunlara ilişkin ceza ve/ya da yaptırımları incelemektedir. Vergi suçları ve/ya da kabahatleri, kural olarak devlet hazinesine karşı işlenen (ekonomik) suç ve/ya da kabahat olarak kabul edilmektedir.

Vergi davası açmak için tanınan sürenin hukuki niteliği nedir?

İlgililer altmış günün bittiği tarihten itibaren dava açma süresi içinde, konusuna göre Danıştay’a, idare ve vergi mahkemelerine dava açabilirler. Altmış günlük süre içinde idarece verilen cevap kesin değilse ilgili bu cevabı, isteminin reddi sayarak dava açabileceği gibi, kesin cevabı da bekleyebilir.

Vergi yargılamasında vergi mahkemelerinde dava açma süresinin niteliği nedir?

Vergi ihtilafları, idari yargı manzumesi içerisinde vergi mahkemelerinde görülmektedir. … İdari Yargılama Usulü Kanunu’na göre, vergi mahkemelerinde dava açma süresi otuz gün olarak belirlenmiştir. Dolayısıyla genel süre, otuz gündür.

Vergi cezaları hangi mahkeme?

Vergi suçları mahkemesi, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nda düzenlenen vergi suçlarına bakmakla görevli uzman asliye ceza mahkemelerine uygulamada yapılan adlandırmadır.

Vergi mahkemesi hangi yargı kolu?

Türkiye’deki vergi mahkemeleri, Türkiye’de idari yargı kolunun içinde yer alan mahkemelerden biridir. Vergi mahkemeleri vergi yargısında ilk derece mahkemesi olarak görev alırlar.

Dava Açmanin sonuçlari nelerdir?

Dava açmanın yahut açılmış olmasının (sayılmasının) maddi hukuk açısından doğurduğu en önemli sonuç, manevi tazminat talebi gibi şahsa bağlı bazı hakların malvarlığı haklarına dönüşmesini sağlamasıdır. Malvarlığı haklarına dönüşen bu haklara ilişkin dava hakkı ölenin mirasçılarına intikal etmektedir.

Vergi dava dairesi nedir?

Vergi mahkemesi; idarenin vergi, resim ve harçlar ile benzeri mali yükümler ve bunların zam ve cezalarına ilişkin iptal ve tam yargı davalarına bakmakla görevli idari mahkemedir (İdari Yargılama Usulü Kanunu m.1). Vergi mahkemesi, görev alanı kanunda sınırlı bir şekilde sayılan özel bir ilk derece mahkemesidir.