Vergi mahkemesinde hangi davalar açılır?

Vergi davaları hangi mahkemeye açılır?

Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun uygulanmasında ödeme emri düzenleyen vergi dairesinin bulunduğu yerdeki vergi mahkemesi yetkili mahkemedir. Diğer uyuşmazlıklarda dava konusu işlemi yapan dairenin bulunduğu yerdeki vergi mahkemesi yetkilidir.

Vergi mahkemesi hangi yargı kolu?

Türkiye’deki vergi mahkemeleri, Türkiye’de idari yargı kolunun içinde yer alan mahkemelerden biridir. Vergi mahkemeleri vergi yargısında ilk derece mahkemesi olarak görev alırlar.

Hangi tür vergi davalarında vergi mahkemesi kararı kesindir?

İdari Yargılama Usulü Kanununun 45. maddesi uyarınca konusu 5 bin Türk lirasını geçmeyen vergi davaları, tam yargı davaları ve idari işlemlere karşı açılan iptal davaları hakkında idare ve vergi mahkemelerince verilen kararlar kesin olup, bunlara karşı istinaf yoluna başvurulamaz.

Vergi davası neden açılır?

Vergi Usul Kanunu’nun 377. maddesine göre; “Mükellefler ve kendilerine vergi cezası kesilenler, tarh edilen vergilere ve kesilen cezalara karşı vergi mahkemesinde dava açabilirler. Vergi dairesi tadilat ve takdir komisyonlarınca tahmin ve takdir olunan matrahlara karşı vergi mahkemesinde dava açabilir.”

Vergi davası idari dava mıdır?

Vergi davası özellikle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununda başlı başına bir bölüm olarak düzenlenmemiş, genel hükümler arasına serpiştirilmiş özel hükümler yoluyla idari davalar ile bazan aynı, bazen değişik usul lere bağlanmıştır.

Vergi mahkemelerinde dava açma süresi kaç gündür?

İdari Yargılama Usulü Kanunu’na göre, vergi mahkemelerinde dava açma süresi otuz gün olarak belirlenmiştir. Dolayısıyla genel süre, otuz gündür.

Vergi mahkemeleri kaç hakim?

Vergi mahkemeleri tek hâkimle ve kurul halinde karar vermektedir. Tek hâkimle çözümlenecek davalar ise temel itibariyle parasal sınıra bağlanmıştır. TBMM’ye sunulan kanun tasarısında, bu parasal sınırın 50000 TL’ye artırılmasına yönelik bir hüküm de bulunmaktadır.

Idari yargı yerleri nelerdir?

İdare Mahkemesi Nedir?

  • İdare mahkemesi (İlk derece mahkemesi),
  • Vergi mahkemesi (İlk derece mahkemesi),
  • Bölge idare mahkemesi (İstinaf mahkemesi),
  • Danıştay (Temyiz mahkemesi ve bazı idari davalar için ilk derece mahkemesi).

Vergi mahkemesine dava açma süresi hukuki niteliği açısından ne tür bir süredir?

İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 7/1 maddesine göre, “dava açma süresi, özel kanunlarında ayrı süre gösterilmeyen hallerde Danıştayda ve idare mahke- melerinde 60 ve vergi mahkemelerinde 30 gündür”.

Vergi yargılamasında vergi mahkemelerinde dava açma süresinin niteliği nedir?

Vergi ihtilafları, idari yargı manzumesi içerisinde vergi mahkemelerinde görülmektedir. … İdari Yargılama Usulü Kanunu’na göre, vergi mahkemelerinde dava açma süresi otuz gün olarak belirlenmiştir. Dolayısıyla genel süre, otuz gündür.

Vergi mahkemesi hangi davalara bakar?

Vergi mahkemesi; idarenin vergi, resim ve harçlar ile benzeri mali yükümler ve bunların zam ve cezalarına ilişkin iptal ve tam yargı davalarına bakmakla görevli idari mahkemedir (İdari Yargılama Usulü Kanunu m.1).

Vergi davalarının hukuki niteliği nedir?

Vergi davası, ilke olarak, iptal davası niteliğini taşır ve bu niteliği ile inşai dava kimliğini kazanır. İstisnai olarak da tam yargı davası niteliğine bürünür; son durumda vergi davası aynı zamanda bir edim davasıdır.

Verginin hukuki niteliği nedir?

Cebri (zorunlu) bir ödeme olan vergi hukuki cebir altında tahsil edilir. Bir başka deyişle kanunla konulmuş olan verginin ödenmemesi durumunda kamu gücü kullanılarak zorla tahsili yoluna gidilmekte ve bazı müeyyideler de gündeme gelmektedir. Vergi kavramının diğer temel niteliği ise karşılıksız bir ödenti olmasıdır.

Vergi işlemine karşı en son hangi tarihte dava açılabilir?

Tebliğ tarihi itibariyle mali tatil birleşirse, 30 günlük dava açma süresi 99 güne kadar çıkabilmektedir. Örneğin 1 Haziran da tebliğ edilen bir ihbarnameye karşı dava açma süresi 7 Eylül tarihine kadar uzayabilmektedir.

Vergi yükümlülerinin ihtarnamenin tebliğinden itibaren kaç gün içerisinde dava açma hakları vardır?

Tarhiyattan önce uzlaşmalarda ise, uzlaşmaya varılmaması halinde, vergi dairesinden gelecek ihbarnameye göre; tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içerisinde dava açma tercihi kullanılabilir. Zamanaşımının bitmesine son 3 ay kala tarhiyat öncesi uzlaşma imkanı bulunmamaktadır.