Vergi idaresi tarafından gerçekleştirilen işlemler nelerdir?

Vergi dairesinde ne gibi işlemler yapılır?

vergi dairesinde hangi işlemler yapılır Haberi Vergi dairesi; vergi mükellefini tespit eden, vergi tarh eden, tahakkuk ettiren ve tahsil eden daireler olarak karşımıza çıkıyor. Vergi daireleri ile ilgili esaslar, Vergi Usul Kanunu ve Vergi Daireleri Kuruluş ve Görevleri Yönetmeliği kapsamında açıklanıyor.

Vergi ile ilgili işlemleri hangi kuruluş yapar?

MADDE 34 – (1) Vergi dairesi başkanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı ile olan yazışmalarını doğrudan, Bakanlığın diğer birimleri ve diğer Bakanlık, kurum ve kuruluşlar ile olan yazışmalarını ise Gelir İdaresi Başkanlığı aracılığı ile yapar.

Vergi Dairesi bilgi isteme yazısı nedir?

‘Kamu idare ve müesseseleri, mükellefler veya mükelleflerle muamelede bulunan diğer gerçek ve tüzel kişiler, Maliye Bakanlığının veya vergi incelemesi yapmaya yetkili olanların isteyecekleri bilgileri vermeye mecburdurlar. Bilgiler yazı veya sözle istenilir.

Vergi Dairesi neye göre belirlenir?

Vergi dairelerinin kuruluş şekli, sayısı, faaliyet bölgesi, bunların hangi vergi, resim ve harçların tahakkuk ve tahsili ile uğraşacakları Maliye Bakanlığınca belirlenir.

Vergi Dairesi ne anlama gelir?

Vergi Usul Kanununun 4 üncü maddesi uyarınca, Vergi dairesi, mükellefi tesbit eden, vergi tarh eden, tahakkuk ettiren ve tahsil eden dairedir. Vergi daireleri, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun Hükümlerine göre aynı zamanda “Tahsil Dairesi”dir.

Maliye Bakanlığı tebliğ zarfı nedir?

Ödeme emri gelen kağıtta, “süresinde ödenmeyen borç ile ilgili mal bildiriminde bulunulması gerektiği, borçlunun mal bildiriminde bulunmadığı takdirde üç ayı geçmemek üzere hapisle tazyik olunacağı, gerçeğe aykırı mal bildirimde bulunduğu takdirde hapis ile cezalandırılacağı” yazmaktadır.

Hangi vergi dairesine bağlı olduğumu nasıl öğrenirim?

Hangi Vergi Dairesinde işlem yapması gerektiğini öğrenmek isteyenler sorgulama işlemlerini 444 0 189 numaralı hattan yapabilir. Numara arandığında müşteri temsilcisi ile işlemler gerçekleştirilir. Bununla birlikte ALO 189 hattından da Vergi Dairesi bilgileri kolayca öğrenilebilir.

Tarha yetkili vergi dairesi ne demek?

Genel kural gelir vergisinin mükellefin ikametgahının bulunduğu yer vergi dairesince tarh edilmesidir. Ancak, ticari ve mesleki faaliyetlerde tarha yetkili vergi dairesi işyerinin bulunduğu yer vergi dairesi olarak belirlenmiştir.

Bilgi isteme yazisi nedir?

Bilgi isteme yazılarında, hakkında bilgi istenen mükellefin tasdik hizmeti verilen mükellef ile ticari ilişkisi ve istenen bilgi açıklıkla belirtilecektir. Bilgi isteme talepleri yazılı olarak cevaplandırılacak ve cevap yazıları ilgili yeminli mali müşavir tarafından imzalanıp mühürle tasdik edilecektir.

Vergi incelemesine yetkili olanlar kimlerdir?

Vergi Usul Kanununa göre vergi incelemesi; Vergi Müfettişleri, Vergi Müfettiş Yardımcıları, ilin en büyük mal memuru veya vergi dairesi müdürleri tarafından yapılır. Gelir İdaresi Başkanlığının merkez ve taşra teşkilatında müdür kadrolarında görev yapanlar her hal ve takdirde vergi inceleme yetkisini haizdir.

Vergi Dairesi Nedir Özet?

Türkiye’deki vergi daireleri, mükellefi tespit eden, vergi tarh eden, tahakkuk ettiren ve tahsil eden dairelerdir. Vergi daireleri, Türkiye’de, vergisel açıdan mükelleflere hizmet sunan temel idari birimdir. … Vergi dairesi başkanlığı olmayan illerde ise defterdarlığa bağlıdır.

Vergi Dairesi nelere bakar?

Vergi daireleri, vergi kanunları ve özel kanunlar ile bu kanunlara dayanılarak Maliye Bakanlığınca belli edilen kamu gelirleri ile ilgili mükellefi tespit, tarh, tahakkuk, tecil, tahsil, terkin, ödeme, iade ve muhasebe işlemlerini yürütür.

Vergi dairesi ne iş yapar?

GİB açılımı Gelir idaresi başkanlığı olan yapılanma halktan vergi toplanmasını ve gereken şekilde harcanmasını sağlamaktadır. Bu yapılanma birçok devlette bulunmak da ve Türkiye de de başarı ile işlemektedir.

Maliye Bakanlığı neden tebligat gönderir?

Yine vergi mükellefleri için vergi dairelerinden gelen tebligatların başında “vergi ve ceza ihbarnameleri” gelmektedir. Bu ihbarnameler genellikle mükellef hakkında yapılan bir inceleme üzerine bulunan matrah farklarının mükellefe bildirilmesi niteliğindedir.

Vergi Dairesi tebligat geldi ne yapmalıyım?

Vergi dairesinden tarafınıza tebliğ edilen bir ödeme emri var ise, bu ödeme emrinin tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde ödeme emrinde belirtilen borcu ödemeli veya “mal bildiriminde” bulunmalısınız.