Traverten Nedir özellikleri?

Traverten Nedir Nerelerde Kullanılır?

Traverten günümüz yapılarında en çok kullanılan taşlardan biridir. Travertenler tezgâh, bina dış cephesi, veranda vb. zemin ve duvar gibi farklı uygulamalarda kullanılabilir.

Traverten dayanıklı mıdır?

Traverten, sağlam yapısı sayesinde bahçelerde kullanılabilmektedir. Isı emilimini önleyen yapısı nedeniyle havuz kenarındaki uygulamalarda da kullanılabilir. Farklı renk seçenekleri ve yüzey bitiş şekilleri vardır. Travertenin antik çağlardan beri kullanımı bize bu taşın ne kadar dayanıklı bir taş olduğunu kanıtlıyor.

Traverten maden nedir?

Yer altı ve mağara sularının içlerindeki kalsiyum karbonatın belirli koşullar altında çökmesi sonucu meydana gelen kalsiyum karbonattan oluşan kimyasal tortul kayaçlara Traverten denir. … Traverten taşı maden ocaklarından çıkartılır ve fabrikalarda işlenerek ebatlandırılarak blok halinde elde edilir.

Traverten taşı nerede bulunur?

Denizli-Pamukkale, Ağrı-Diyadin, Erzincan-Otlukbeli Gölü, Erzurum-Hölenk, Van-Başkale, Hadim-Aksazak, Hadim-Yerköprü, Sındırgı- Hisaralan, Cihanbeyli-Bolluk Gölü, Bolu-Akkale, Sivas-Sıcakçermik gibi birçok yerde birer doğa harikası olan bu traverten birikim şekilleri bulunmaktadır.

Traverten mermer nerelerde kullanılır?

Traverten mermer, hem sağlam yapısı hem de estetik görüntüsü nedeniyle farklı renk, doku ve tasarım modelleri ile birlikte günümüzde fazlaca tercih edilir. Bu yüzden traverten mermer çeşitleri iş yerlerinde, banyo, mutfak ve bahçe zeminlerinde, havuz kenarlarında, döşeme ve kaplama amacıyla kendini gösterir.

Traverten Çeşitleri Nelerdir?

Kesim türü olarak; Amerikan kesim traverten, eskitme traverten, açık ya da ince olarak kullanılabilir.

  • Klasik Cross Cut Traverten.
  • Klasik Light Cross Cut Traverten.
  • Klasik Traverten Eskitme.
  • Klasik Vein Cut Düz Kesim Traverten.
  • Sarı Traverten Eskitme.
  • Ivory Açık Traverten Cross Cut.
  • Ivory Açık Traverten Vein Cut.

Traverten mermer su geçirir mi?

Bir diğer önemli özelliği ise su geçirmez bir yapıya sahip olmasıdır. Bu yüzden mutfakta, banyoda ve daha birçok mekanda traverten mermer döşeme tercihini de aklınızda bulundurabilirsiniz.

Traverten kalitesi nasıl anlaşılır?

Sert traverten, yumuşak travertene göre daha yüksek kalitelidir. Yumuşak travertene göre çok daha pahalıdır. Karolar arasındaki renk farklılıkları da traverten fiyatını etkileyen hususlardır. Renk farkı azsa fiyat daha yüksek olur.

Traverten levha nedir?

Kalsiyum karbonattan oluşan Traverten, sıcak su kaynakları çevresinde ve mağaralarda oluşur. Sünger gibi gözenekli bir yapıya sahiptir. Bu gözenekler, doğal oluşumu sırasında içinde var olan ve sonrasında dışarı çıkan gazlardan kaynaklıdır.

Pamukkale travertenleri nasıl oluşmuştur çok kısa?

Kaynaktan çıkan 35.6 Co sıcaklğında,içinde yüksek miktarda Kalsiyum Hidro Karbonat bulunan suyun havadaki oksijen ile olan teması sırasında Karbondioksit ve Karbonmonoksit uçarak,kalsiyum karbonat çökelmekte ve traverten oluşumuna sebep olmaktadır.

Traverten Türkiye’de nerelerde var?

Denizli-Pamukkale, Ağrı-Diyadin, Erzincan-Otlukbeli Gölü, Erzurum-Hölenk, Van-Başkale, Hadim-Aksazak, Hadim-Yerköprü, Sındırgı- Hisaralan, Cihanbeyli-Bolluk Gölü, Bolu-Akkale, Sivas-Sıcakçermik gibi birçok yerde birer doğa harikası olan bu traverten birikim şekilleri bulunmaktadır.

Traverten hangi ilde?

Pamukkale ülkemizin güneybatısında bulunan Denizli ilinde bulunur ve ülkemizin en ünlü turizm yerlerinden olan doğal bir bölgedir. Pamukkale, Menderes Nehri Vadisi’nde yer alır.Unesco Dünya mirasları Listesinde yer alan Pamukkale Travertenleri ile ünlüdür.

Mermerin kullanım alanları nelerdir?

Önceleri estetik ve dayanıklılığı sebebiyle sanatsal alanlarda kullanılan mermerin bugünkü başlıca kullanım alanları, inşaat sektörü, dekorasyon, heykelcilik, süs eşyalarının yapımı ve mezarcılıktır (İMMİB, 2001).

Mermer günlük hayatta nerelerde kullanılır?

Eski çağlarda dayanıklığı sebebiyle sanatsal alanlarda kullanılan mermer, günümüzde inşaat sektörü başta olmak üzere, dekorasyon, süs eşyaları yapımı, heykelcilik ve mezar taşı imalatında kullanılır.

Traverten kayaç türü nedir?

Travertenler, kalsiyum karbonat (CaCO3) bileşimindeki kimyasal tortul kayaçlardır. Yer altı sularının içlerindeki kalsiyum karbonatın belirli koşullar altında çökmesi sonucu meydana gelirler. Bu çökelme zamanla yumuşak hatları olan travertenleri oluşturur.