İzmir Tahtalı Barajında ne kadar su var?

Tahtalı Barajı nerelere su veriyor?

Toprak ve kaya gövde dolgu tipi olan barajın gövde hacmi 3.100.000 m³, akarsu yatağından yüksekliği 58,00 m., normal su kotunda göl hacmi 306,65 hm³, normal su kotunda göl alanı 23,52 km²’dir….

Tahtalı Barajı
Yer Menderes, İzmir Türkiye
Amaç İçme Suyu
Nehir Tahtalı Çayı
Gövde dolgu tipi Toprak+Kaya

Tahtalı Barajı hangi ilçelere su veriyor?

İnşaatı Devlet Su işleri tarafından yapılan Tahtalı Barajı 1996 yılında tamamlanmıştır. Baraj 27 Ağustos 1997 tarihinde İzmir’e su sağlamaya başlamıştır. Seferihisar ilçesi Ürkmez beldesinin 3 kilometre kuzeyinde Ürkmez deresi üzerinde bulunan baraj, sulama ve içme suyu amaçlıdır.

Barajlarda ne kadar su var?

Şu anda barajlarda yaklaşık 700 milyon metreküp su bulunuyor.

Gördes Barajı neden su tutmuyor?

Büyük bir imalat hatası nedeniyle yıllardır su seviyesi yükselmeyen Gördes‘in, tünel imalatlarında da kaçak olduğu yakın zamanda tespit edilmiştir. Barajın bu gün itibariyle aktif doluluk oranı yüzde 1,58’dir.

Izmirde kaç günlük su kaldı?

“Bu oran yaklaşık 163 milyon metreküp suya karşılık geliyor. Bu durumda hiç yağmur yağmasa bile İzmir‘e 450 gün yetecek kadar su var. Bir önceki senenin aynı dönemine göre, doluluk oranında yüzde 14 fazlalık var.

Baraja su nereden gelir?

Bir Barajın Hikayesi. Dağlardan gelen nehir suları aşağı doğru akıp gider, bir deniz veya göle ulaşırlar. Yada yer altına sızıp kaynakları ve kuyuları beslerler. Seyahatleri esnasında nehirler şehirlere, köylere, fabrikalara ve çiftliklere su sağlarlar.

İzmir Gördes Barajı Nerede?

Gördes Barajı, Türkiye’nin Manisa ilinde, Gördes Çayı üzerinde, bölgedeki arazileri sulama ve İzmir’e içme suyu temini amacıyla 1998-2009 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.

İstanbul barajların su doluluk oranı yüzde kaç?

İstanbul‘da baraj göllerinin çevresini kaplayan beyaz örtünün erimesi, ardından gelen yağışlık sistemler, su havzalarında ki su seviyelerinde artışı birlikte getirdi. İSKİ verilerine göre İstanbul‘un barajlarında ölçülen doluluk oranı yüzde 64.66 oldu.

İstanbul’da barajlarda doluluk oranı ne kadar?

İSKİ verilerine göre doluluk oranı yüzde 84,29 seviyesine yükselen İstanbul barajları, bu oran ile 2021 yılının nisan ayındaki yüzde 80,82 doluluk oranını geride bırakarak son bir yılın en yüksek seviyesine ulaştı. İstanbul‘a su sağlayan 10 barajdan 9’unda doluluk oranı yüzde 70’in üzerine çıktı.

Gördes Barajı su tutuyor mu?

₺250 milyona mal olan ve 2011’de hizmete alınan barajın bir yıl sonra arazisinde delik olduğu ve su sızdırdığı anlaşıldı. 2013’te yapılan beton enjeksiyon işlemi sonuç vermeyince 2015’te barajdaki su boşaltıldı ve ₺20,8 milyon maliyetle barajın zemini kaplandı. 2016 sonunda barajda yeniden su tutulmaya başlandı.

Gördes Barajını kim yaptı?

Manisa’da bulunan ve İzmir’e içme suyu sağlamak amacıyla 2009 yılında hizmete sokulan baraj DSİ tarafından Koçoğlu İnşaat firmasına yaptırıldı. Barajın mimari, statik ve elektrik projelerini de Saten Mühendislik firması üstlendi. Barajın hizmete açılmasından bir yıl sonra su sızdırdığı ortaya çıktı.

Izmirin ne kadar suyu var?

İzmir barajlarında aktif doluluk oranı yüzde 37,1 olup, hiç su gelmese bile 5,5 ay yetecek suyu vardır.

Izmirde barajların doluluk oranı nedir?

İZSU verilerine göre 8 Temmuz 2021’de Güzelhisar Barajı yüzde 77.35 aktif doluluk oranı ile birinci, Ürkmez Barajı yüzde 74.36 ikinci, Balçova Barajı yüzde 67.48 ile üçüncü, Tahtalı Barajı yüzde 65.99 dördüncü , Alaçatı Kutlu Aktaş Barajı yüzde 55.94 ile beşinci ve Gördes Barajı yüzde 7.00 ile altıncı sırada yer aldı.

Baraj suyu içilir mi?

Egemen siyaset ve ana akım basının sıkça iddia ettiği gibi barajlar içme suyu için kaçınılmaz değildir. Olaya daha sorgulayıcı ve yakından bakarsak mevcut içme suyu barajlarının neredeyse hiçbirine gerek olmadığı anlaşılacaktır. Evsel kullanım için en ideal su temini yer altından, yani akiferlerden [1] çıkarılan sudur.

Baraj suyu çeker mi?

Baraj ve göllerin zeminleri genellikle bataklıktır. Bataklık sizi dibe doğru çekerek, boğulmanıza zemin hazırlar. Bu gibi yerlerde suya girmekten kaçının.