Tahsis etmek anlamı nedir?

Tahsis ne demek örnek?

Tahsis ne demek örnek? deyiminin anlamı, açıklaması ve örnek cümleleri: Bir şeyi bir kimseye veya bir yere ayırmak, özgülemek. “Banka bu arabayı bana tahsis etti.”

Inkisafa ne demek?

İnkişaf kelimesi, herhangi bir şeyin ya da durumun gün yüzüne çıkması ve anlaşılması olarak ifade edilen bir kavram olmaktadır. İnkişaf aynı zamanda, gizli olan sırların bilinir hale gelmesi ortaya çıkması anlamında da kullanılmaktadır.

Hukukta tahsis etmek ne demek?

İmar ve gecekondu yönetmeliği içerisinde belirlenen kurallar ile belediye, hazine, il özel idaresi, vakıflar ve diğer kamu kurumlarının sahip olduğu taşınmazların ilgili şahıslara hak olarak verilmesine ve ayrılmasına tahsis diğer bir adıyla tapu tahsisi denir. 2981 Sayılı Kanun çerçevesinde tapu tahsisi, kişilere …

Tahsil edilen tutar ne demek?

a. (tahsi:li) 1. Parayı alma, toplama: “İcra yoluyla tahsile gideriz, o sonra parasını geri alır.” -B. Felek.

Tahsis eden ne demek?

Tahsis kelimesinin TDK‘daki tanımı “bir şeyi bir kimseye veya bir yere ayırma” olarak belirtilmiştir.

Tahsis kararı nedir?

Tahsis İşlemi; Hazinenin Özel Mülkiyetindeki ve Devletin Hüküm ve Tasarrufu Altındaki taşınmazların, kamu idareler için gerekli olanlarının, mülkiyeti Hazine’de kalmak kaydıyla yasal düzenlemeler doğrultusunda ihtiyaç sahibi kamu idaresinin kullanımına verilmesidir.

Muvaffakiyet ne anlama gelir?

Muvaffakiyet Nedir? Muvaffak kelimesinin kelime anlamı başarı demektir. Muvaffakiyet ise başarılı olmak olarak nitelendiriliyor. Özellikle bir iş kolunda, öğrencilerin derslerinde göstermiş oldukları başarılar muvaffak kelimesi ile nitelendiriliyor.

Tahayyül ne demek ne demek?

Dilimize Arapçadan geçen tahayyül etmek kelimesi hayal sözcüğünden türetilmiştir. Hayal kelimesi hem zihinde canlandırılan görüntü hem de zan demektir. Tahayyül etmek ise daha önce tanıklık edilen bir şeyi ya da yaşanan bir olayı zihinde tekrar canlandırmak anlamına gelir.

Tahsis ne demek tefsirde?

tanımlanan “daraltıcı yorum” niteliğindeki tahsis, fıkıh usulünün hemen bütün konularıyla alakalı olmakla beraber, esasen lâfzî ve gayri lâfzî delillere başvurarak âmm lafzın kapsamını belirleme çabasıdır. Tahsis işlemi, tahsis yapmayı gerekli kılan bir delilin olmasını gerektirmektedir.

Tahsis ne demek dinen?

Âm lafzın kullanılış itibariyle içine aldığı fertlerden bir kısmının dışarıda tutulmasına, yani şümulünün daraltılmasına tahsis denir. Kur’an ve Sünnet’teki bazı hükümlerin, bilhassa Allah’ın zât ve sıfatları ve iman esasları ile ilgili lafızların umum ifade ettiği açıktır.

Tahsil olunan para ne demek?

Muhasebede tahsil etmek ödeme almak anlamında kullanılmaktadır. Tahsil olunan borç için tahsilat makbuzu düzenlenmektedir. Makbuz borçlunun hesabına alacak olarak kaydedilir. Bu şekilde tahsil edilen miktar kadar müşterinin hesabından borç düşülecektir.

Nakit tahsil edilmiştir ne demek?

Alacakların toplanması veya süresi içinde ödenmeyenlerin yasal yollarla alınması.

Tashih ne demek TDK?

TDK sözlüğüne göre dilimizdeki anlamı “Düzeltme, düzelti” olan tashih, Arapça kökenlidir.

Tahsis ne demek fıkıh?

Âm lafzın kullanılış itibariyle içine aldığı fertlerden bir kısmının dışarıda tutulmasına, yani şümulünün daraltılmasına tahsis denir.

Salahiyetler nedir?

salahiyet. Bir işe karışmağa veya o işi yapmağa hakkı olmak, vazifeli olmak, bir iş için emir almış olmak.