Türkçenin 1 Uzak lehçesi nedir?

Türkçenin uzak ve yakın lehçeleri nelerdir?

Yakın lehçelerin kendi aralarındaki anlaşılabilirlik oranları daha yüksek, uzak lehçelerin, farklılıkları daha fazla, anlaşılabilirlik oranları daha düşüktür. Türk dilinin uzak lehçeleri, Çuvaş, Saha/Yakut ve Halaç Türkçeleridir. Çuvaş ve Saha/Yakut Türkçeleri yazı dili iken Halaç Türkçesi yazı dili değildir.

Türk dilinin lehçeleri nelerdir?

Bu yazı dilleri Türkçe, Azerice, Türkmence, Özbekçe, Kazakça, Kırgızca, Tatarca, Başkurtça, Uygurça, Gagavuzca, Karakalpakça, Kumukça, Karaçay-Balkarca, Nogayca, Hakasça, Altayca, Tuvaca, Çuvaşça ve Yakutçadır.

Uzak Lehçe ne demek?

uzak lehçe ne demek? Bir dilin ana gövdesinden, metinlerle izlenemeyen çok eski devirlerde ayrılan ve öteki lehçelerle aralarında büyük oranda ses ve şekil bilgisi ayrılıkları bulunan lehçe.

Aşağıdaki Türki dillerden hangisi benzerlik anlamında Türkiye Türkçesine en uzak olandır?

altay dil ailesi diye bir dil ailesi zaten yoktur. ural dil ailesi ile türk dilleri arasında ise aynı aileye mensubiyet değil ancak bir komşuluk ilişkisinden söz edilebilir. bu dil ailesinde yer alan dillerden türkiye türkçesine en yakın olan azerice, en uzak olansa çuvaşça’dır.

Yakın lehçeler nelerdir?

Türkçenin “yakın lehçeleri“ne ise “Azerbaycan, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan, Gagauzya, Tataristan, Türkmenistan, Türkiye, Doğu Türkistan, Başkurdistan… Türkçesi” örnek verilebilir.

Türkçenin iki lehçesi vardır bunlar nelerdir?

Cevap: Çuvaşça, Yakutça.

Türkçenin iki ana lehçesi nedir?

Yaşayan Türk lehçelerinden ikisi, bugün artık birer dile dönüşmüştür. Bunlardan biri, Sibirya’da Lena Nehri’nin iki yanında yaşayan Yakut Türklerinin konuştuğu Yakutça diğeri ise, Orta Volga bölgesinde Kama Irmağı’nın Volga’ya kavuştuğu yerde yaşayan Çuvaş Türklerinin dili olan Çuvaşçadır.

Türkçenin iki lehçesi nelerdir?

Cevap: Çuvaşça, Yakutça.

Lehçe ve şive nedir?

Şive Bir dil veya lehçenin daha az konuşma farkları gösteren ve bölgeden bölgeye veya şehirden şehire değişebilen küçük kollarına denir. Bir dilin kültür düzeylerine göre gösterdiği değişiklik. Şive aksan olarak da adlandırılabilir. Kısaca bir dilin bölgesel söyleniş tarzıdır.

Şivenin tanımı nedir?

Şivenin Tanımı Bir dil ya da lehçenin daha az konuşma farklılıkları gösteren ve şehirden şehre veya bölgeden bölgeye değişebilen küçük kollarına verilen isimdir. Bir dilin farklı kültür düzeylerine göre gösterdiği değişikliğe şive ismi verilir. Şive bir diğer tanımla da aksan olarak da adlandırılabilir.

Türkçenin 3 uzak lehçesi nedir?

Türk Dilinin Uzak Lehçeleri Çuvaş Türkçesi, Saha/Yakut Türkçesi, Halaç Türkçesi.

Türkiye Türkçesine en yakın şive nedir?

AZERİ TÜRKÇESİ: Anadolu Türkçesine yakınlığı ile bilinen Azeri Türkçesi de Oğuz dil grubundadır.

Türkiye Türkçesine en yakın lehçe nedir?

Zaten bu sayılan lehçeler, Türkçenin “batı Türkçesi” koluna dahildirler ve birbirlerine çok yakındırlar. Bir Türkiye Türk’ünün, Türk dünyasında en kolaylıkla anlaşabileceği lehçe Azerbaycan Türkçesidir.

Lehçe örnekleri nelerdir?

Lehçe kavramı, Türkologlar ve dil bilimciler tarafından iki farklı şekilde ele alınmaktadır. Bunlardan birincisi, halk terminolojisinde de yer edinmiş olan “bir dilin kolları” anlamıdır. Mesela Azerbaycan Türkçesi veya Gagauz Türkçesi bunlara örnektir. Dilin çeşitli zamanlarda oluşan kollarını ifade eder.

Modern Türkçe Dönemi Lehçeleri nelerdir?

Bugünkü modern Türk dili alanını coğrafi ve lingusitik esaslarda 6 gruba ayırarak size kısaca bahsetmekgerekir:

  1. Güney-Batı Türk ~ Oğuz Türk Lehçeleri. Türkiye Türkçesi. …
  2. Güney-Doğu ~ Uygur ~ Karluk Lehçeleri. Tatarca. …
  3. Kuzey-Batı ~ Kıpçak Türk Lehçeleri. Özbekçe. …
  4. Kuzey-Doğu ~ Sibirya Türk Lehçeleri. …
  5. Çuvaşça.
  6. Halaçça.