Yeğdir anlamı nedir?

Yeğdir ne demek anlamı?

Yeğdir kelime anlamı nedir? Daha iyi, daha üstün, daha uygun, müreccah.

Yeğlerim anlamı nedir?

Yeğlemek, TDK sözlük anlamına göre bir şeyi diğerine göre daha üstün olmasından dolayı tercih etmek anlamına gelir. Bir şeyi diğerine göre tercih etmek, yeğ tutmak ya da önemli saymak anlamlarına gelir. Yeğlerim Ne Demek? Yeğlerim demek, bir şeyi diğerine göre tercih ederim demektir.

Yeğ kılmak ne demek?

yeğ tutmak Bir şeyi diğerlerinden daha üstün ve uygun görüp ona yönelmek, yeğlemek, tercih etmek.

Kinaye sezmek ne demek?

Halk arasında; bir sözün üstü kapalı bir şekilde ifade edilmesi, alaya alınması, şakaya vurulması durumlarında “Kinaye yapmak” şeklinde kullanımı da mevcuttur.

Bezek ve sus ne demek?

Günümüzde çok kullanılan bezek sözcüğü TDK’ya göre, süs ve ziynet anlamına sahiptir. Günümüzde süs anlamında kullanılan bir kelimedir.

Yeler ne demek?

Yel gibi hızlı, çabuk kimse.

TDK da yeğlemek ne demek?

Yeğlemek, TDK sözlük anlamına göre bir şeyi diğerine göre daha üstün olmasından dolayı tercih etmek anlamına gelir. Bir şeyi diğerine göre tercih etmek, yeğ tutmak ya da önemli saymak anlamlarına gelir.

Ozluluk ne demek?

Edebiyatta özlülük, kısaca az kelime ile çok şey anlatma sanatıdır. Örneğin Garip Akımını kuran Orhan Veli ve Melih Cevdet Anday’ın kaleme aldığı şiirler özlüdür. Şairler, sade bir dille yazdıkları şiirlerde az kelime kullanarak çok şey anlatmayı amaçlamıştır.

Yeğ Türkçe mi?

Eski Türkçe yeg veya yig sözcüğünden evrilmiştir. … Yeğ kelimesi Türkçe‘de “” anlamına gelir. Yeğ kelimesi Türkçe‘de “Bir başkasından daha çok beğenilip tercih edilen, üstün görülen, müreccah.” anlamına gelir.

Yeğ imiş ne demek?

tercih, (bkz: yeğlemek). sıfat; bir başkasından daha çok beğenilip tercih edilen, üstün görülen.. yeğrek, müreccah.. eski türkçe bir sözcüktür ve muhtemelen anlamı korunagelmiştir. yeğdir var olmamak var olmaktan.

Kinaye nedir ve örnekleri?

Kinayeden; karşıdakini incitmeden iğnelemede, hafif ve zarif biçimde alaya almada yararlanılır. Deyim ve atasözlerimizde kinayeye çok rastlanır. Örnekler: * “Arkadaşın dayısı güçlüdür, halleder.”

Kinayenin anlamı ne?

Kinâye veya alegori, bir fikri kapalı, dolaylı olarak anlatan üstü örtülü söz. Edebiyatta bir maksattan dolayı sözü hem hakiki, hem mecazi anlamlara uygun olarak kullanmaktır. Bir kelimeyi gerçek anlamının dışında benzetme gayesi gütmeden ve engelleyici ipucu olmaksızın mecazlı anlamda kullanmak olarak da tarif edilir.

Ziynett ne demek?

Ziynet, süs eşyası anlamında Arapça kökenli bir sözcüktür. Ziynet sözcüğü ile şunlardan biri kastedilmiş olabilir: Mücevher. Değerli taş

Ağzı Bezekli ne demek?

süslü anlamında bir kelime, genellikle “x’lerle bezeli” formatında kullanılır. tdk ise karşılığını “1. bezesi olan ; 2. halk ağzında: bezeği * olan, bezekli.” diye vermiş. aslında bezekli kelimesinin k’si düşmüşüdür yani bu kelime.

Övmek yermek ne demek?

Yermek, kötü yönlerinin ortaya çıkarmak, hicvetmek ve beğenmemek demektir. Zıt anlamı ise; övmektir. Övmek sözcüğü ise Türk Dil Kurumu sözlüğünde, övmek ve beğenmek olarak bildirilmektedir. Onaylamak, tasvip ve kabul etmek ise diğer zıt anlamlı kelimelerdir.