Türkçenin geçmişi ne zamana dayanır?

Türkçenin tarihi kaç yıl geçmişe gider?

Kısacası IRK BİTİG 1080 yıl önce yazılan Türkçe ilk kitaptır. Dili de sadedir. Tarihte geriye doğru gidersek, Göktürklerin tarihte belirmesinden itibaren Türkçenin yaklaşık 1500 yıllık yazılı geçmişi olduğunu görürüz.

Türkçe hangi dönemde Şivelere ayrıldı?

Türk yazı dilinin tarihi kısaca şöyle özetlenebilir: Türk yazı dilinin ilk dönemi, başlangıçtan 13. yüzyıla kadar olan zamanı içine alan Eski Türkçedir. Eski Türkçeden öncesi karanlık dönemdir. Türkçenin uzak lehçeleri olan Yakutça ve Çuvaşça bu karanlık dönemde ana Türkçeden ayrılan kollardır.

Türkçenin Altay dil birliğinden ayrıldığı dönem nedir?

Pre-turkic) dönemidir. Altay dil birliğini kabul edenler için ise bu dönemde Türk dili, Ana Altaycadan ayrılmış ve bağımsız bir dil olarak gelişmeye başlamıştır. Bu dönemin başlangıcı için kesin bir zaman verilmemekle birlikte MÖ 3500’lü yıllardan milat sıralarına kadarki süreç gösterilir.

Türkçenin en eski dönemi nedir?

Eski Türkçe, Türk yazı dilinin ilk devresidir. Bu devre, Göktürkler, Uygurlar ve Karahanlılar devrinin bir bölümü (13. yüzyıla kadar) olmak üzere yaklaşık sekiz asırlık dönemi kapsar. 8. yüzyıldan 13. yüzyıla kadarki dönemdir.

Türkçe ne kadar eski?

Türkçe, Eski Türkçe yazılmış ve Türk dillerinin bilinen ilk yazılı kaynağı olan Orhun Yazıtları ele alındığında yaklaşık 1.300 yıllık bir tarihe sahiptir.

Eski Türkçe hangi Türkçeye daha yakındır?

Eski Türkçe, Türkçenin başlangıçtan 10. yüzyıla kadar olan devresidir. Eski Türkçeden daha gerisi karanlık devirdir. Burada dilimiz Çuvaşça ve Yakutça ile buluşur. Çok daha geride de Türkçe, dâhil olduğu öteki Altay dilleri (Moğolca ve Mançuca) ile birleşir.

Türkçe hangi iki dilden ayrıldı?

Bu aşamalar şu şekilde sıralanabilir: 1) Altay Çağı: Bu dönemde Türk Dili henüz ayrı bir dil niteliğinde değildir. Arap dilleri ve Moğolca ile birlikte Ana – Altayca içinde geçer. 2) En Eski Türkçe Çağı: Ana- Altayca’dan ayrılan Türk Dili; Moğol, Türk, Mançu- Tunguz gibi diller ile ortaya çıkacaktır.

Türk dilinin bilinen en eski örnekleri Hangi Türk Topluluğuna aittir?

İlk izlerine Sümer kaynaklarında rastlanan Türk dilinin ilk verileri Hunlardan kalan birkaç kelimedir. Bu birkaç kelimelik veri bir kenara bırakılırsa Moğolistan’da bulunmuş olan 6 satırlık Çoyr yazıtı (687-692), Türkçenin tarihi bilinen en eski metnidir.

Türkçenin tarihsel gelişim dönemleri nelerdir?

Moğolca ve öteki akraba dillerle birlikte, bir Ana-Altayca içinde bulunmaktadır.

  • 2) En Eski Türkçe Çağı: …
  • 3) İlk Türkçe Çağı: …
  • 4) Eski Türkçe Devresi: …
  • 5) Orta Türkçe Devresi: …
  • 6) Yeni Türkçe Devresi: …
  • 7) Modern Türkçe Devresi: …
  • Eski Anadolu Türkçesi: …
  • 2. Osmanlı Türkçesi:

Orhun Yazıtları Türkçenin hangi dönemine aittir?

Bu yazıtlar II. Göktürk Kağanlığı’na aittir. Yazılış tarihleri MS. 8. yüzyılın başlarına dayanmaktadır. Yazıtlardan Kül Tigin Yazıtı 732 yılında, Bilge Kağan Yazıtı 735 yılında yazılmışlardır.

Eski Türkçe dönemi kaç döneme ayrılır?

Eski Türkçe devresi kendi içinde Göktürk Türkçesi ve Uygur Türkçesi olmak üzere ikiye ayrılır.

Türkçe en eski dil midir?

Dünyanın en eski dillerinden biri -bence birincisi- Türkçe‘dir. Yazı dili olarak en eski dillerin başında da ilk Türkçe alfabemiz olan ‘Runik Alfabesi’ gelir. M.Ö. 4. yüzyılda İskitler döneminde yapılan Isık Kurganı’nda bulunan bir vazoda, ‘Altın Elbiseli Adam’ın hemen yanında Runik yazıları görülmüştür.

Ilk konuşulan dil nedir?

En eski yazılı dillerin, diğer bir ifadeyle belgeleri günümüze ulaşan dillerin (her ne kadar bugün ‘ölü dil‘ statüsünde olsalar da) MÖ 3200’lere tarihlendirilen Sümerce ve Eski Mısır dili olduğu bilinen bir gerçek.

Altun Yaruk Türkçenin hangi yazı diline aittir?

Altun Yaruk, (“التون altun” “altın.” ve “يرقلق yarukluk” “nur, ışık” anlamındadır.) (Türkçe: Altın lşık) isimli, Beşbalık’lı Uygur bilgini Singku Seli Tutung tarafından, 10. yüzyılın birinci yarısında Çince’den Uygurca’ya çevrilmiş olan bir eserdir.

Karahanli Turkcesi eski Turkce mi?

13. yüzyıldan itibaren Türk yazı dilinin (Kuzey-) Doğu ve (Güney-) Batı olarak iki ayrı kol hâlinde geliştiğini göz önünde bulunduran diğer bir kısım Türkolog, Karahanlı Türkçesini Eski Türkçe içine alır. Bugüne ulaşan metinleri 11. ve 12. yüzyıllara ait olan Karahanlı Türkçesi, Eski Uygur Türkçesiyle çağdaştır.