Türkçenin tarihi gelişim evreleri kaç aşamadan oluşur?

Türkçenin tarihi evreleri nelerdir?

Türkçenin metinlerle takip edilebilen bu dönemleri sırasıyla şöyledir:

  • ESKİ TÜRKÇE DÖNEMİ (6.– yüzyıllar arası) Türkçenin belgelerle takip edilen ilk dönemi olup 13. yüzyıla kadar olan zamanı içine alır. …
  • ORTA TÜRKÇE DÖNEMİ (13.– yüzyıllar arası) …
  • YENİ TÜRKÇE DÖNEMİ (15.– yüzyıllar arası) …
  • MODERN TÜRKÇE DÖNEMİ

Türkçenin tarihi Gelişimi kaça ayrılır?

Türkçe, yayıldığı bölgelere göre Kuzey-Doğu Türkçesi ve Batı Türkçesi olmak üzere iki kola ayrılmıştır. Kuzey-Doğu Türkçesi, Eski Türkçenin bir devamı olarak 13. ve 14. yüzyıllarda Orta Asya ile Hazar Denizi’nin kuzeyindeki Türkler arasında kullanılmıştır.

Eski Türkçenin 3 evresi hangi Türkçedir?

Eski Anadolu Türkçesini Anadolu’daki siyasî ve sosyal gelişmelere bağlı olarak kendi içinde Selçuklu Dönemi Türkçesi, Beylikler Dönemi Türkçesi ve Osmanlı Türkçesine Geçiş Dönemi Türkçesi olmak üzere üç döneme ayırmak mümkündür.

Türkçenin lehçeleri hangi dönemde oluşmaya başlamıştır?

Bugünkü Türkiye Türkçesinin yazılı tarihî gelişimini Anadolu’da 13. yüzyıldan itibaren başlatabiliriz. Eski Anadolu Türkçesi veya eski Oğuz Türkçesi olarak adlandırabileceğimiz bu tarihî devre 13 ve 15. yüzyıllar arasında Anadolu’da yerleşen Oğuz Türklerinin kendi lehçeleri temelinde kurdukları yazı dilidir.

Türkçenin tarihi lehçeleri nelerdir?

Adriyatik Denizi’nden Çin Denizi’ne kadar uzanan çok geniş bir coğrafyada yaşayan Türkçe de birçok lehçelere ayrılmıştır: Batı Türkçesinin Anadolu, Azerî, Türkmen lehçeleri gibi ve Özbek lehçesi, Kazak lehçesi, Kırgız lehçesiLehçenin ayrı bir dile dönüşmesi olayına Türk dilinde de rastlanmaktadır.

Türkçenin en eski dönemi nedir?

Eski Türkçe, Türk yazı dilinin ilk devresidir. Bu devre, Göktürkler, Uygurlar ve Karahanlılar devrinin bir bölümü (13. yüzyıla kadar) olmak üzere yaklaşık sekiz asırlık dönemi kapsar. 8. yüzyıldan 13. yüzyıla kadarki dönemdir.

Türkçe kaça ayrılır?

Türkçe, yayıldığı bölgelere göre Kuzey-Doğu Türkçesi ve Batı Türkçesi olmak üzere iki kola ayrılmıştır.

Tarihi Türk Lehçeleri nelerdir?

  • Sibirya ve Altay alanı: Karagas. Soyan. İrtiş ve Tobol. Altay. Telengit. Teleüt. Tuba. Kumandı Lebed. Sagay. Beltir. Kaç Koybal. Kızıl. Şor. Kamasin. Çalım ve Çat.
  • Doğu Türkistan alanı Uygur. Sarı Uygur. Tarançi.
  • Batı Türkistan alanı Karakalpak. Özbek. Kırgız. Kazak. Türkmen.

Eski Türkçe’nin 3 evresi nedir?

İşte 13. asırdan günümüze kadar Batı Türklerinin yazı dili ola gelmiş bulunan Batı Türkçe‘si iç ve dış gelişme ve değişiklikler bakımından şu üç devreye ayrılır: Eski Anadolu Türkçesi. Osmanlıca. Türkiye Türkçesi.

Eski Türkçe hangi dönemi kapsar?

Eski Türkçe, Türk yazı dilinin ilk devresidir. Bu devre, Göktürkler, Uygurlar ve Karahanlılar devrinin bir bölümü (13. yüzyıla kadar) olmak üzere yaklaşık sekiz asırlık dönemi kapsar. 8. yüzyıldan 13. yüzyıla kadarki dönemdir. Wikimedia Incubator’de Eski Türkçe Vikipedi deneme projesi bulunmaktadır.

Dilde sadeleşme hareketi ne zaman başladı?

Tanzimat döneminde “dilde sadeleşme” olarak başlayan hareket 20.yüzyıl başında Türkçeleşme olarak kendini göstermiştir. II. Meşrutiyet dönemine gelindiğinde, Türk alfabesi konusunda kuvvetli tartışma ve girişimlerle karşılaşılmaktadır.

Türkçenin ilk yazılı belgeleri dilimizin hangi dönemine aittir?

Türkçe dünyanın eski dillerden biridir. Türkçenin şimdilik yazılı en eski belgeleri, bugün Moğolistan’da bulunan ve milattan sonra 7-8. yüzyıllara tarihlenen Orhun (Göktürk) Yazıtları’dır. Ancak burada kullanılan dil-Türkçe, işlenmiş, zengin bir yazı dilidir.

Türkçenin iki lehçesi vardır bunlar nelerdir?

Cevap: Çuvaşça, Yakutça.

Türkçe hangi lehçe grubunda?

TÜRKİYE TÜRKÇESİ HANGİ LEHÇE GRUBUNA AİTTİR? ANADOLU TÜRKÇESİ (TÜRKİYE TÜRKÇESİ): Anadolu Türkçesi, Türk dilleri içinde Oğuz dilleri grubunda yer alır.

Ana Türkçe Dönemi hangi yüzyılları kapsar?

İlk Türkçe Dönemi Altay dil birliğini kabul edenler için ise bu dönemde Türk dili, Ana Altaycadan ayrılmış ve bağımsız bir dil olarak gelişmeye başlamıştır. Bu dönemin başlangıcı için kesin bir zaman verilmemekle birlikte MÖ 3500’lü yıllardan milat sıralarına kadarki süreç gösterilir.