Erzurum Şenkaya nasıl bir yer?

Şenkaya Alevi midir?

Horasan, olur ve şenkaya ilçelerindeki aleviler türktür. ancak bahsettiğimiz gibi horasan olur ve şenkaya‘da çok az bir alevi nüfusu var ve asıl alevi nüfusu kürt kökenli (zaza-kurmanc) alevilerin bulunduğu hınıs tekman çat gibi ilçelerde bulunuyor..

Şenkaya nın nüfusu kaç?

Şenkaya nüfusu 2021 yılına göre 16.821. Bu nüfus, 8.440 erkek ve 8.381 kadından oluşmaktadır. Yüzde olarak ise: P,18 erkek, I,82 kadındır.

Şenkaya ne zaman ilçe oldu?

1920’li yıllarda “Örtülü” adıyla bir nahiye olarak anılan yerleşim Hüseyin Köycü’nün katkıları ile 1946 yılında ilçe olmuş ve adı Şenkaya olarak değiştirilmiştir.

Şenkaya Türk mü?

Ancak güney ilçelerinin bazılarında Türk nüfus neredeyse yok gibidir. Merkez’de bir mahalle hariç tamamında Türkler çoğunluktadır. Pazaryolu, İspir, Tortum, Uzundere, Olur, Oltu, Narman, Aşkale, Pasinler, Aziziye, Palandöken, Yakutiye, Şenkaya, Köprüköy, Horosan ve Çat ilçeleri Türklerin çoğunluk olduğu ilcelerdir.

Erzurum Şenkaya köyü Alevi mi?

20. yy başında kısmen Rum Ortodoks yerleşimi. 20. yy başında Alevi-Türk yerleşimi.

Şenkaya kürt mu?

Şenkaya‘da ise Kürt nüfus var olmasına karşın Türk nüfusun 4 te biri civarındadır. Hınıs’ta ise Merkez’de ve bazı köylerde Türk nüfus vardır. Ancak çoğunlukta değildir. Erzurum’da yaşayan Kürt nüfusu Merkez’de bir mahallede çoğunluktadır.

Şenkaya eskiden nereye bağlıydı?

20 Şubat 1895’de Örtülü Köyü’nde doğdu (şu anda Erzurum İli’ne bağlı Şenkaya İlçesi).

Erzurum Narman Kürt mu?

Merkez’de bir mahalle hariç tamamında Türkler çoğunluktadır. Pazaryolu, İspir, Tortum, Uzundere, Olur, Oltu, Narman, Aşkale, Pasinler, Aziziye, Palandöken, Yakutiye, Şenkaya, Köprüköy, Horosan ve Çat ilçeleri Türklerin çoğunluk olduğu ilcelerdir.

Dadaşların kökeni nereye dayanır?

Dadaş , Erzurum yöresinde yerleşik veya menşe-i olarak bu yörenin insanını ya da özellikle bu yöreye ait bir folklör oyunu olan Erzurum barlarını oynayan oyunculardan her birini ifade eder. Bu sebeple dadaş ifadesi üzerinde fikir beyan edenler, bunu Erzurum ve bar sözcükleriyle ilişkilendirirler.

Erzurum Şenkaya Kürt mu?

Horosan ilçesinde de Kürt nüfusu % 30 civarındadır. Şenkaya‘da ise Kürt nüfus var olmasına karşın Türk nüfusun 4 te biri civarındadır. Hınıs’ta ise Merkez’de ve bazı köylerde Türk nüfus vardır.

Erzurum Alevileri nereden gelmiştir?

Erzurum Alevîleri Bir bölümü köken olarak yerli Türkmen olup, bir bölümü Dersim’den gelmiştir. Merkezde pek olmamalarına karşı güney ilçe ve köylerinde yaşamaktadırlar.

Erzurum karayazı hangi aşiretten?

Cumhuriyet öncesi Atatürk’ün karayazı ilçesine gelip buradaki cemaldin Aşireti Mensuplarıyla ülkenin birlik ve beraberlik içinde yaşamaları ve erzurumun coğrafi yerleşiminin buna zemin hazırlayabaliceği kanaatindeydi.Erzurum Kongresinde Aralarında Birçok Cemaldin aşiretine bağlı üye bulunmaktaydı.Karasu mahallesine …

Şenkaya kaç yılında kuruldu?

1928’de köyde halka açık şirket ve kooperatif kuruyordu. Çevre ilçeler halkınında şirketten hisse almalarını sağlıyordu.

Erzurum Şenkaya nereye yakın?

Şenkaya ilçesi, Erzurum‘un ilçelerinden kuzeybatısında Olur, batısında Oltu ve güneybatısında da Narman ilçeleriyle birlikte kuzeydoğusunda Ardahan’ın Göle, doğu ve güneydoğusunda da Kars’ın Selim ve Sarıkamış ilçeleriyle komşudur. Şenkaya‘nın il merkezine uzaklığı ise yaklaşık 167 km’dir.

Köprüköy Kürt mü?

Köprüköy ilçesi 16 bin civarı nüfusu ile Erzurum’un az nüfuslu ilçelerinin başında gelmektedir. … Köprüköy ilçesindeki etnik yapı her geçen gün Kürt nüfusu lehine değişmektedir. İlçenin güneyinde yer alan Karayazı ve Tekman ilçelerinde yerleşimlerin tamamına yakını Kürttür.