Tahkikat aşamasında neler yapılır?

Tahkikat duruşmasında karar verilir mı?

Dava şartları ve ilk itirazlar dışında ön inceleme işlemlerinin duruşmalı olarak incelenmesi, ön inceleme aşamasının tamamlanmasından sonra gerekli görülmesi halinde tarafların tahkikat için duruşmaya davet edilerek davanın esasına yönelik karar verilmesi gerekir.

Tahkikat aşaması ne kadar sürer?

Davanın ikinci duruşması delil toplanması ve ön inceleme duruşmasından sonra duruşmanın yapılması için süre 60 gündür. İlk tahkikat duruşması sonucu, ikinci tahkikat duruşması bilirkişi raporlarının taraflara gönderildiği süreç ise yaklaşık 130 gündür.

Tahkikat sona erince hakim ne yapar?

Mahkeme, tahkikatın bitiminden (HMK m. 184) sonra sözlü yargılama ve hüküm için tayin olunacak gün ve saatte mahkemede hazır bulunmalarını sağlamak amacıyla iki tarafı davet eder. Sözlü yargılamada mahkeme, tarafların son sözlerini sorar ve hükmünü verir (HMK m. 186/2). Hakim, Türk Hukukunu re’sen uygular (HMK m.33).

Hüküm aşaması nedir?

Hüküm (md. 294). Mahkemece, dilekçelerin (dava-cevap-cevaba cevap ve ikinci cevap dilekçeleri) karşılıklı verilmesinden sonra, ön inceleme için bir duruşma günü belirlenerek taraflara bildirilir.

Karar duruşmasında ne olur?

Karar duruşması olarak tanımlanan ve mahkeme tarafından tarafların son kez dinlendiği aşama kararın ortaya çıktığı safhadır. İddia makamı bu safhada görüşlerini sunar. Bu aşamada savunma makamının da görüşleri alınır ve mahkeme tarafları dinlemek sureti ile bu aşamada son kararız müzakeresine geçer.

Islah süresi ne kadardır?

(1) Islah, tahkikatın sona ermesine kadar yapılabilir.

Tahkikat bitince ne olur?

Yazılı ve sözlü tahkikatın tamamlanması sonucu boşanma davasında karar aşamasına geçilir ve karar verilir. Sözlü yargılama aşamasında delil sunma aşaması önemli olup, bu aşamadan önce boşanma konusunda danışmanlık alınmasını öneriyoruz.

Sözlü yargılamaya geçilmesi ne demek?

Sözlü yargılama aşaması, tahkikat aşamasının sona ermesi üzerine davanın geneli itibariyle taraflara son diyeceklerinin sorulduğu ve akabinde hükmün verildiği aşamadır.

Yargılamanın en uzun süren aşaması nedir?

Hukuken ise dava konusu iddiaların, savunmaların, araştırmaların, delillerin ve diğer değerlendirmelerin yapıldığı esas inceleme aşamasıdır. Tahkikat, ön incelemeden sonra iddia ve savunmalar ile bunlara ilişkin delillerin değerlendirildiği ve genelde yargılamanın en uzun sürdüğü aşama olarak açıklanabilir.

Sanık karar duruşmasına katılmak zorunda mıdır?

Sanığın duruşmada hazır bulunmaması” başlıklı CMK m.193/1’e göre; “Kanunun ayrık tuttuğu haller saklı kalmak üzere, hazır bulunmayan sanık hakkında duruşma yapılmaz. Gelmemesinin geçerli nedeni olmayan sanığın zorla getirilmesine karar verilir”.

Duruşma tarihi öne alınabilir mi?

Mahkemenin duruşma sistemine göre en erken duruşma günü verildiğinden duruşma günü öne alınmamaktadır. Taraflardan biri boşanma davası açtıysa ve dava için duruşma günü verildiyse duruşma gününü daha erken bir tarihe almak için mahkemeye bir DİLEKÇE vermek gerekir. Bu dilekçenin adı ÖNE ALIM dilekçesidir.

Islahla talep genişletilebilir mi?

Başka bir anlatımla davacı tamamen ıslah ile yeni bir dilekçe vererek davasını baştan itibaren usule müteallik bütün işlemlerini değiştirebilir. Yani davacı bu yolla dava sebebini ve talep sonucunu tamamen değiştirip genişletebileceği gibi, davalı da tam ıslah ile savunmasını tamamen değiştirip genişletebilecektir.

Ne zamana kadar ıslah yapılabilir?

Maddeyle, ıslahın tahkikat sona erinceye kadar yapılabileceği kabul edilmiştir. Bu hüküm, esas olarak 1086 sayılı Kanunun 84 üncü maddesinde düzenlenmiş ve orada tahkikata tâbi olan davalarda, tahkikat sona erene kadar, tahkikata tâbi olmayan davalarda ise yargılamanın sonuna kadar yapılabileceği belirtilmiştir.

Sözlü yargılamaya ne zaman geçilir?

Mahkeme, tahkikatın bittiğini tefhim ettikten sonra aynı duruşmada sözlü yargılama aşamasına geçer. Bu durumda taraflardan birinin talebi üzerine duruşma iki haftadan az olmamak üzere ertelenir. Hazır bulunsun veya bulunmasın sözlü yargılama için taraflara ayrıca davetiye gönderilmez.

Sözlü yargılama ne demek?

Sözlü yargılama aşaması, tahkikat aşamasının sona ermesi üzerine davanın geneli itibariyle taraflara son diyeceklerinin sorulduğu ve akabinde hükmün verildiği aşamadır.