Teklik ilkesi nedir?
Sigortada teklik ilkesi nedir?
Sosyal güvenlik sistemimizde sigortalılık açısından “teklik ilkesi” söz konusu. Yani kişinin aynı anda tek bir statüde sigortalı olması esas. Ancak bazen kişinin aynı anda hem SSK (4/a) hem de Bağ-Kur (4/b) kapsamında çalışması söz konusu olabiliyor.
Zorunluluk ilkesi nedir?
Zorunluluk ilkesi, SSGSSK m.92/1 hükmünde şu şekilde ifade edilmektedir: “Kısa ve uzun vadeli sigorta kapsamındaki kişilerin sigortalı ve genel sağlık sigortalısı olması, genel sağlık sigortası kapsamındaki kişilerin ise genel sağlık sigortalısı olması zorunludur.
5510 sayılı kanun ne demek?
tam açılımı ” 5510 sayılı sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası kanunu ” dur. 50 karakter sınırına takılmıştır. bir türlü yürürlüğe giremeyen hukuk fakültelerinde 4. sınıfta gereksiz anlamsız bir şekilde öğrencileri zorlamak için kullanılan dersin kanunu.
Çokluk ilkesi nedir?
Çokluk; dile gelse de potansiyel halinde henüz varlığa dönüşmemiş, ama varlığa dönüşme edinimini ifade eder.
SGK’da çakışan günler ne olur?
Yapılan mahsuplaşma sonucu sigortalının tabi olduğu Kuruma borcu kalmış ise kalan kısım sigortalı tarafından ödenecektir. Çakışan dönemler içerisinde sigortalı ve işverence her iki kuruma da prim ödenmiş ise prim mahsuplaşması yapılmayacaktır.
Sigorta çakışması nedir?
sigorta koluna tabi olacak şekilde çalışmanın bulunması durumuna “sigortalılık hallerinin çakışması” denilmektedir. Bir kişinin aynı dönemde birden fazla sigorta koluna tabi olacak şekilde çalışması olmasına karşın Ülkemizde kural olarak geçerli olan “sosyal güvenlikte teklik ilkesi” dir.
Sosyal sigorta zorunlu mu?
Herhangi bir kapsamda çalışmayan, sigortalı olmayan, bakmakla yükümlü olunan kişi olarak anne, baba, eş ve ya çocukları üzerinden sağlık güvencesi olmayan, SGK’dan emekli maaşı ya da gelir almayan herkes zorunlu olarak yer almaktadır.
Zorunlu sigorta ne demek?
Zorunlu Sigortalar, hem sigorta sahibini güvence altına alıp üçüncü şahısları risklere karşı korumak için hem de kamu güvenliğini sağlamak için yasal mecburiyeti bulunan sigorta poliçeleridir. Yapılması Zorunlu Sigortalar aşağıdaki gibidir: Trafik Sigortası Ferdi Koltuk Sigortası
5510 sayılı kanun kimler yararlanabilir?
MADDE 2- Bu Kanun; sosyal sigortalar ile genel sağlık sigortasından yararlanacak kişileri, işverenleri, sağlık hizmeti sunucularını, bu Kanunun uygulanması bakımından gerçek kişiler ile her türlü kamu ve özel hukuk tüzel kişilerini ve tüzel kişiliği olmayan diğer kurum ve kuruluşları kapsar.
5510 tabi memur ne demek?
Ancak 5510 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce yani Ekim/2008 aybaşından önce memuriyeti olanlar için “Emekli Sandığı Kanunu uygulanmaya devam edilir” şeklinde hüküm konuldu. Bu nedenle 15 Ekim 2008 tarihinden önce atanmış memurlar Emekli Sandığı’na, sonra atanmış memurlar ise yeni Kanun 5510‘a tabi oldular.
Sendika hakkı ve özgürlüğünün türleri nelerdir?
Kollektif sendika özgürlüğünün üç temel görünüşü vardır. Bunlar sendikanın kendi varlığını koruma hakkı, sendikaya üye çekme faaliyetlerinde bulunma hakkı ve sendikal faaliyetlerde bulunma hakkıdır[26].
Sendika çokluğu ilkesi nedir?
Sendika özgürlüğünün ikinci koşulu sendika çokluğu ilkesidir. Sendika çokluğu ilkesine göre işçiler dilerlerse işyeri, meslek, iş kolu sendikası kurabilirler. İşçiler dilerlerse bunların hepsini birden kurar, dilerlerse üst örgütler federasyon, konfederasyon çatısı altında örgütlenebilirler.
4 b li ne demek?
4b sigorta: 4b sistemi eski adıyla Bağ-Kur sigortasıdır. Bu sisteme kayıtlı kişiler, kendi mesleğini icra eden yani bağımsız olarak çalışan kişilerdir. 4b sisteminine esnaf (iş yeri sahipleri), sanatkar veya serbest meslek grupları dahil olabilir.
Sigorta çakışması nasıl oluyor?
Bir kişinin aynı dönemde birden fazla sigorta koluna tabi olacak şekilde çalışması olmasına karşın Ülkemizde kural olarak geçerli olan “sosyal güvenlikte teklik ilkesi” dir. Buna göre sigortalılık hallerinin çakışması durumunda kişinin tek bir sigorta kolundan sigortalılığı kabul edilmektedir.
SGK Çakışmalı hizmet nasıl düzeltilir?
Sigortalı yapacağı yazılı başvuruya her iki sosyal güvenlik kurumuna ait sigortalı hizmet cetvelini eklemeli ve çakışmanın geçtiği dönemleri de ayrıntılı olarak yazmalıdır. Şayet sigortalı prim borcundan dolayı yapılandırma talebinde bulunmuş ise bu durumu dilekçesinde mutlaka belirtmelidir.