Sokrates Platon’un öğrencisi mi?

Sokrates’in öğrencisi kimdir?

Platon, Sokrates‘in öğrencisidir. Sokrates‘e ilişkin bilgilerin büyük çoğunluğu Platon’un yazılarından elde edilmektedir. Platon Sokrates‘in anısını canlı tutmak için onu ve onun öğretilerini anlatan yazılar yazmıştır.

Sokrates Platon’un hocası mı?

Platon Antik Çağ Yunan felsefesindeki filozoflardandır ve Sokrates‘in öğrencisi olarak bilinir. Kendisi de Aristoteles’in hocalığını yapmıştır. Eflatun olarak da bilinen Platon batı dünyasının düşünce tarzını oluşturan ilk filozof kabul edilir.

Platon ve Sokrates sevgili mi?

Eski Yunan filozofları Sokrates, Platon ve Aristoteles’in eşcinsel olduklarını biliyoruz.

Platon’un eğitim anlayışı nedir?

Platon egitimle insanı bilgilendirmekten daha çok ruhu yüceltmeyi hedefler. Egitim ruhu iyiye dogru yönlendirmedir.Yani ahlaksal bir etkinliktir, bu yüzden egitimli insan aynı zamanda erdemli insandır. Egitimle insan iyi olana yani Tanrı’ya benzemeye çalısmalıdır.

Sokrates nasıl bir filozoftur?

M.Ö. kendisi ve halkının ahlakça olgunlaşması için yaşamını adamış ünlü filozoftur. Bütün insanlık tarihinde saygın sofist olarak kabul edilmektedir. Matematik, geometri, astronomi ve politika bilgisi ile felsefe konularında eğitimler vermiştir.

Sokrates i kaç yargıç yargıladı?

Sokrates’in “suçlu” olduğuna hükmedenler, idam cezasına ise karşı çıktılar. Sonuçta hakimlerden 5’i Sokrates’i suçlu, 5’i ise suçsuz buldu. Oturuma katılan “halk jürisi” ise 282’ye karşı 584 oyla büyük düşünürün beraat etmesini sağladı.

Platonun dini nedir?

Platon’un tanrı inancı zaten apaçıktır. Ondan sonra gelen filozofların da neredeyse yüzde 90’ı inanç sahibidir. Çin ve Hint filozofları; Müslüman filozoflar, 15.-19. yüzyıllar arasında yaşamış filozof ve düşünürlerin neredeyse tamamı, bir şekilde tanrı inancına sahiplerdi.

Sokrates kimdir neyi savunur?

Sokrates felsefesi bir ahlak, bir yaşama felsefesidir. Bu felsefe insanlara belli ahlak normları sunmaz, belli yaşama yolları göstermez; o hep eleştirerek, belli normlara, yaşama kalıplarına kapanıp kalmayı engelleyen aydınlanmacı tavırlı bir ahlak ve yaşama felsefesi sunar.

Sokrates ile Platon aynı kişi mi?

Sokrates, M.Ö. 469-399 yılları arasında Atina’da yaşamış bir filozof. Platon, Sokrates‘in öğrencisi, Aristo’da Platon‘un öğrencisidir.

Platon yaşadı mı?

Platon veya Eflatun (Yunanca: Πλάτων, Plátōn; MÖ 428/427 veya 424/423 – 348/347), Antik Yunan filozofu ve bilgesi.

Eğitim nedir filozoflara göre?

Filozoflara göre, eğitim insanın insanlaşma sürecidir. Eğitim insan olmak, bilinçli olmaktır. Yaşama dair becerileri öğrenmek ve kazanmak demektir.

Gazali ye göre eğitimin amacı nedir?

Gazaliye göre eğitimin amacı; öğrenciye yoğunluklu olarak dini bilimleri öğretip, bu dünyadan en üst düzeyde el etek çektirerek, ahiretteki mutluluğa hazırlamaktır.Eğitim, insanı erdem ve bilgi yoluna sokarak; onu Allah’a ve ahirete hazırlamalıdır.

Felsefe insanın kendini tanımasıdır kimin sözü?

Felsefe, neleri bilmediğini bilmektir.” der. Büyük bilge Sokrates, “Kendini tanı, o zaman başkalarını ve evreni de tanıyacaksın” derken, insanın kendini tanıma yolunda çıkacağı yolculuğun, kendi mikro kozmosundan başlayarak, evrenin büyük sırlarının saklı olduğu makro kozmosa doğru genişleyeceğine işaret etmiştir.

Felsefe tarihinde ilk filozof kimdir?

Miletli Thales (Grekçe: Θαλῆς), Thalēs; y. MÖ 624/623 – MÖ 548/545), Milet, İyonya’dan bir Antik Yunan matematikçi, astronom, ve Sokratik öncesi filozofuydu. İlk filozoflardan olduğu için felsefenin ve bilimin öncüsü olarak adlandırılır.

Sokrates kaç oy aldı?

karşı 280 oyla ölüme mahkum edilmişti. Atina’nın tanrılarını reddetmek ve yeni tanrılar edinerek gençleri saptırmakla suçlanan Sokrates, kaçma imkanı olmasına karşın idealist bir inatla masumiyetini savunmuş ve 71 yaşında baldıran zehiri içirilerek idam edilmişti.