Su kıtlığına neler sebep olur?
Su kıtlığı ne zaman olacak?
Projeksiyonlara göre şu an 1346 metreküp olan kişi başına düşen su miktarı, 2040 yılında 100 milyonluk nüfusla 1116 metreküpe düşecek ve ülkemiz su fakiri bir ülke olacak. Su miktarı düşüşü ve nüfus artışı bu şekilde sürerse de 2050’lerde 1069 metreküp ve aşağısı ile ‘kıtlık-kuraklık’ çeken bir ülke haline geleceğiz.
Su fakiri ülke ne demek?
Su varlığına göre ülkeler sınıflandırıldığında; yılda kişi başına düşen ortalama kullanılabilir su miktarı 1.000 m3’ten az olan ülkeler “su fakiri“, 2.000 m3’den az olan ülkeler “su azlığı”, 8.000 – 10.000 m3’ten fazla olan ülkeler ise “su zengini” olarak kabul edilmektedir.
Kıtlığı önlemek için ne yapabiliriz?
Su sıkıntısına karşı köklü önlemler
- Rezervuarlara yatırım yapmak.
- Deniz suyunu arıtmak.
- Atık suyu arıtmak.
- Bireylerin daha az su tüketmesini sağlamak.
- Su saati takmak ve su fiyatını arttırmak.
- Su şirketlerinin sızıntıları durdurmasını sağlamak.
- Bölgeler arasında su aktarımı yapmak.
Dünyada kaç kişi temiz suya ulaşamıyor?
Dünya‘da 80 ülke, su sıkıntısı çekiyor. 844 Milyon insan, içme suyu hizmetine erişemiyor. Dünya nüfusunun dörtte birinden fazlası olan 2,1 Milyar insan temiz suya ulaşamıyor. 4 Milyar insan, yılda en az bir ay, şiddetli su kıtlığı yaşıyor.
Türkiyede su kıtlığı var mı?
Türkiye, sanılanın tersine, su zengini bir ülke değildir. Hâlen, kişi başına düşen 1.519 m³’lük su miktarı ile “su sıkıntısı çeken” bir ülke kabul edilmektedir.
Türkiye ne zaman su kıtlığı çekecek?
Dünya Kaynakları Enstitüsü (World Resources Institute – WRI) tarafından yapılan bir araştırmada Türkiye 2040 yılında ciddi anlamda su kıtlığı çekecek ülkeler arasında gösterildi.
Su fakiri ülkeler hangileri?
Su kıtlığı yaşanacağı öngörülen ülkeler şöyle:
- Bahreyn.
- Kuveyt.
- Katar.
- San Marino.
- Singapur.
- Birleşik Arap Emirlikleri.
- Filistin.
- İsrail.
Su zenginliği bakımından Türkiye hangi sınıflandırmada?
DSİ’nin verilerine göre Türkiye‘de yıllık kişi başına düşen su miktarı yaklaşık 1519 m3. Bu miktar ile de Türkiye, su kıtlığı çeken ülkeler kategorisinde yer alıyor.
Su kıtlığının olması nedir?
Dünya üzerindeki mevcut tatlı su kaynaklarının ihtiyaçları karşılayamayacak hale gelmesi üzerine tatlı su kaynaklarını (akarsular) paylaşan devletler arasında yaşanan soruna “su sorunu” denir. Genellikle iki veya daha fazla devletin topraklarından geçen akarsular (bir diğer deyişle sınıraşan sular) üzerinde yaşanır.
Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde kaçı temiz sudan yoksundur?
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonunun (UNICEF) “İçme Suyu, Sıhhi Koşullar ve Hijyende İlerleme 2017″ raporuna göre, dünyada her 10 kişiden 3’ünün (2,1 milyar) evinde temiz ve güvenilir kullanma suyu bulunmazken her 10 kişiden 6’sı (4,4 milyar) kötü sıhhi koşullarda yaşıyor.
Dünya nüfusunun yaklaşık olarak yüzde kaçı temiz sudan yoksundur?
Dünya ülkelerinin 3’te biri sudan yoksun ya da erişim sınırlıdır. Küresel ısınmayla birlikte dünyanın dengesi bozuldu. Dünya nüfusunun yüzde 18′ i temiz su bulamıyor. Denizler, göller, akarsular, yer altı suları kirlendi.
Türkiye su fakiri mi?
HAYIR, DEĞİL! Türkiye ise kişi başına kullanılabilir su miktarı göz önünde bulundurulduğunda, su stresi çeken bir ülke olarak kabul edilir. Projeksiyonlara göre, bugün 1.519 m3 olan kişi başına düşen su miktarının 2030 yılında 100 milyonluk nüfusla 1100 m3’e düşecek ve ülkemiz su fakiri bir ülke olacaktır.
Türkiye’de su ne durumda?
Türkiye de, sanılanın aksine su zengini bir ülke değil, hatta tam tersine yılda kişi başına düşen bin 519 m3’lük su miktarı ile “su sıkıntısı çeken” bir ülke konumunda. Türkiye nüfusunun 2030 yılında 100 milyona ulaşacağı ve kişi başına düşen su miktarının bin 120 m3’e gerileyeceği öngörülüyor.
Türkiye su kıtlığı kaçıncı sırada?
Dünya nüfusunun en az dörtte birinin aşırı derecede susuzluk çektiği, birçok ülkede çeşme suyunun dahi verilemeyecek derecede kuraklık yaşandığı açıklandı. Ülkelerin yaşadığı su sorununa göre sıralandığı listede Türkiye 32. sırada yer alıyor. Türkiye bu pozisyonu ile 2. en yüksek riskli kategoride bulunuyor.
Su kıtlığı çeken ülkeler hangileri?
Su kıtlığı yaşanacağı öngörülen ülkeler şöyle:
- Bahreyn.
- Kuveyt.
- Katar.
- San Marino.
- Singapur.
- Birleşik Arap Emirlikleri.
- Filistin.
- İsrail.