Sokrates’in savunmasının konusu nedir?

Sokrates ne ile suçlanıyor?

Sokrates‘in idam cezası, öğrencilerine siyasi-felsefi sorular sormasının yasal sonucuydu ve bu da ahlaki yolsuzluk ve dinsizlikle ilgili iki suçlama ile sonuçlandı.

Sokratesin mahkemede savunduğu düşünce nedir?

Sokrates M.Ö. 399 yılında “dinsizlik” ve “gençlerin ahlakını bozma” gerekçesiyle mahkeme önüne çıkarılmış ve ölümü istenmiştir. Platon Apologia adlı eserinde, Sokrates’in mahkemede Atinalılar’ın huzurunda, sürdürdüğü felsefi yaşam şeklinin doğruluğunu savunduğunu ve bundan ölüm pahasına vazgeçmediğini belirtmiştir.

Sokrates e göre kendisinde verilmesi gereken ceza nedir?

Meletos, Sokrates için idam cezası ister; Sokrates ise ceza yerine kendisine Prytaneion’da (Atina’daki önemli konsey binalarından biri) sürekli bedava yemek verilmesini teklif eder. Neden başka bir ceza teklif etmediğini de açıklar.

Sokrates kendini neye benzetiyor?

Ayrıca “tecrübeli bir ebe” olarak da tanımlarmış Sokrates kendisini, doğurma yetisini yitirmiş ve başkalarının doğurmasına yardım eden biri olduğu için… Tabii bu tümüyle ruhsal nitelikte bir doğurtma JFilozof, ruhun doğurmasına yardım eder sevgili günlük.

Sokratesi kim suçladı?

Yeminli suçlama ise şöyledir: Pithos demosundan Meletos oğlu Meletos, Alopeke demosundan Sophroniskos oğlu Sokrates hakkında bu suçlamayı yaptı ve yemin etti. Sokrates devletin inandığı tanrılara inanmamakla ve başka bir takım tanrılar getirmekle suç işlemektedir; ayrıca gençlerin ahlakını bozmakla da suçludur.

Sokrates neden idam ediliyor?

Sokrates devlet tarafından tanınan tanrılara saygısız davrandığı, gençleri yanlış yola soktuğu için idama mahkûm edilmişti. Suçunu kabul edip tazminat ödeyerek ölümden kurtulabilirdi, ama bunu da yapmadı.

Sokrates ölürken ne dedi?

Böyle düşünerek Sokrates, Avrupa tarihinde haksız bir şekilde ölüme mahkûm edilen ilk düşünce suçlusu oldu. Sonu yaklaşırken şöyle dedi Sokrates: “Ayrılık saati geldi, herkes kendi yoluna gidecek, ben ölüme ve siz hayata. Hangisinin daha iyi olduğunu sadece Tanrı bilir.”

Sokratik düşünce nedir?

Sokrates’in adıyla anılan Sokratik yöntem, öğrencilere soru üzerine soru sorarak öğretme yöntemi olarak özetlenebilir. Sokrates bu yöntemle öğrencilerin düşüncelerindeki çelişkileri açığa çıkarmaya çalışır ve daha sonra onları sağlam ve makul sonuçlara yönlendirirdi.

Sokratesi suçlayanlar kimlerdir?

Sokrates’i suçlayan kişilerin başında Meletos adındaki birinin olduğu düşünülmektedir. Sokrates‘ in insanları kötü yola çektiği, onlardan para alarak ders verdiği ve onların aklını karıştırdığını ileri sürmüşlerdir. Sokrates parayla ders verdiğini reddetmiştir.

Sokrates neden baldıran zehiri içti?

Bazı Atinalılara karşı düşüncelerini ifade etmesi ve gençlerin ahlakını bozma suçlamaları sonucunda baldıran zehri içirilerek ölüme mahkûm edilen Yunan filozof Sokrates‘in ölüm sahnesini temsil eder.

Sokrates’in lakabı nedir?

Sokrates´e dair bilgilerin çoğu Platon´un diyaloglarından edinilmiştir. Asıl adı Aristokles[2] olan düşünür, geniş omuzları ve atletik yapısı sebebiyle, Yunanca Platon (geniş) lakabı ile anıldı ve tanındı.

Sokrates hangi zehri içti?

Sokrates‘in Ölümü, Fransız ressam Jacques-Louis David’in 1787 yılında yaptığı bir yağlı boya tablodur. Bazı Atinalılara karşı düşüncelerini ifade etmesi ve gençlerin ahlakını bozma suçlamaları sonucunda baldıran zehri içirilerek ölüme mahkûm edilen Yunan filozof Sokrates‘in ölüm sahnesini temsil eder.

Sokrates eşi kim?

Ksantippi
Myrto
Sokrates/Eşleri

Eflatun neden öldü?

Doğal SebeplerPlaton / Ölüm nedeni

Baldıran zehri nedir nasıl yapılır?

Bitkinin tümü zehirli olmakla birlikte özellikle genç yaprakları, tohum ve meyveleri daha zehirlidir. Erzurum yöresinde gövdesi ve kabuğu soyulduktan sonra yenilen ve turşusu yapılan kimi bitkisiyle karıştırıldığından sık olarak zehirlenmelere neden olmaktadır.