Yüksek Seçim Kurulu nereye bağlı?

Yüksek Seçim Kurulu kimlerden oluşur?

Yüksek Seçim Kurulu, yedi asıl ve dört yedek üyeden oluşur. Üyelerin altısı Yargıtay, beşi de Danıştay Genel Kurullarınca kendi üyeleri arasından gizli oyla ve üye tamsayılarının salt çoğunluğuyla altı yıllık görev süresi için seçilir. Süresi biten üye yeniden seçilebilir.

Seçimde nerede oy kullanacağım?

Nerede oy kullanacağımı öğrenmek istiyorum? Nerede oy kullanacağınızı, seçim dönemlerinde sandık seçmen listeleri kesinleştikten sonra www.ysk.gov.tr internet sayfamızın “Nerede Oy Kullanacağım” bölümünden öğrenebilirsiniz.

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı kim tarafından seçilir?

Süresi biten üye yeniden seçilebilir. (3) Başkan ve Başkanvekili, Kurul üyeleri arasından gizli oyla ve üye tamsayısının salt çoğunluğuyla seçilir. (4) Başkan ve Başkanvekili seçimi yapıldıktan sonra, Yargıtay ve Danıştaydan seçilmiş üyeler arasından ad çekme ile ikişer yedek üye belirlenir.

Yüksek Seçim Kurulu üyeleri nerede yargılanır?

Genelkurmay Başkanı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanları da görevleriyle ilgili suçlardan dolayı Yüce Divanda yargılanırlar. Yüce Divanda, savcılık görevini Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı veya Cumhuriyet Başsavcıvekili yapar.

Yüksek Seçim Kurulu kararlarına karşı nereye başvurulabilir?

Başvurucu Parti, YSK kararına karşı doğrudan Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunmuştur.

Mahmut Akgün kimdir?

Mahmut AKGÜN 10.08.1973 tarihinde Adıyaman’da doğmuştur. İlk,orta ve liseyi aynı yerde tamamlamış, 1991 yılında kazandığı Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 1995 yılında mezun olmuştur. Bir süre, Sosyal Sigortalar Kurumu(SSK) Sivas İl Müdürlüğünde kurum avukatlığı yapmıştır.

Il ve ilçe seçim kurulları kimlerden oluşur?

İlçe seçim kurulu; bir başkan ile altı üyeden oluşur. İki yıl süre ile görev yapar. İlçedeki en kıdemli hâkim, kurulun başkanıdır.

YSK anayasanın hangi bölümünde?

Yüksek Seçim Kurulu; 1961 Anayasasının “Cumhuriyetin Temel Kuruluşu” bölümü ile 1982 Anayasasının “Cumhuriyetin Temel Organları” bölümünde “Seçimlerin genel yönetim ve denetimi” başlığı altında anayasal bir kurum olarak yer almış olup, 1961 Anayasasının 75. maddesi ile 1982 Anayasasının 79. maddesinde düzenlenmiştir.

Yüksek Seçim Kurulu kararları kesin mi?

Madde 111 – Bu kanunda, kurulların kesin olduğu yazılı bulunmıyan kararlarına karşı, her kurulun bağlı olduğu üst kurul, itiraz merciidir. Yüksek Seçim Kurulunun re’sen veya itiraz üzerine vereceği kararlar kesindir.

Yüksek Seçim Kurulunun görevleri nelerdir?

YSK, özel kanunlara göre yapılacak milletvekilliği, il genel meclisi üyeliği, cumhurbaşkanlığı, belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği, muhtarlık, ihtiyar heyeti üyeliği seçimlerinde ve Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunların halk oylamasına sunulmasında genel yönetim ve yargısal denetimi sağlar.

Oy nerede kullanılır?

oy kullanabilir miyim? Seçmenler, nüfus müdürlüğüne devamlı olarak oturduklarını bildirdikleri yerleşim yeri adresinde oylarını kullanmak zorundadır. Askı süresi içinde adres değişikliğini yapmayan seçmenler kayıtlı oldukları sandık dışında oylarını kullanamazlar.

Seçimlerde oy kullanan kişi kimdir?

Oy kullanmak için gereken şartlar nelerdir? Seçim tarihi itibariyle 18 yaşını doldurmuş ve yurt dışı seçmen kütüğünde kaydı bulunan her Türk vatandaşı, Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimi ile halkoylamasında oy kullanabilir.

YSK Başkanı görev süresi kaç yıldır?

Yüksek Seçim Kurulu üyelerinin görev süresi altı yıldır. Süresi biten üyeler yeniden seçilebilir.

YSK üyeleri yargılanır mı?

Yüksek Seçim Kurulu’nun verdiği kararlar kesindir, YSK’nın vermiş olduğu kararlara karşı herhangi bir yargı merciine başvurulamaz.

Yüksek Seçim Kurulunun kararları aleyhine başka bir merciye başvurulabilir mi?

Mahkeme, bu kapsamda Anayasa’nın 79. maddesinde yer alan “Yüksek Seçim Kurulunun kararları aleyhine başka bir mercie başvurulamaz.” şeklindeki hükmün “…Yüksek Seçim Kurulu kararlarının kesinliği ve bunlara uyulması tereddütlere yol açtığından bu maddeye Yüksek Seçim Kurulu kararları aleyhine başka bir mercie …