Tahar ne demek?
Tahar planında satırlar neyi gösterir?
Tahar planı çizilirken çerçevelerin numaralandırılması, dokuma makinesi veya numune dokuma tezgâhının çalıma şekline göre iki şekilde yapılabilir. Numaralandırma kumaşa en uzak çerçeveden başlayarak numaralandırma yapıldığında desen kâğıdında, yukarıdan aşağı doğru her satır bir çerçeveyi temsil eder.
Tarak planı nedir?
Tarak planı tarağın bir diş boşluğundan kaç adet çözgü teli geçmesi gerektiğini gösterir.Tarak planı desen kâğıdında tahar planı ile örgü raporu arasında yer alır. Tarak planında desen kâğıdının yatay yönde her bir karesi bir çözgü telini gösterir.
Armür planı nasıl yapılır?
Armür planı, dokunacak olan örgünün raporu ve tahar planı esas alınarak çizilir. Örgü raporunu oluşturan farklı çözgü hareketleri belirlenip bir araya getirilir. Armür planı desen kağıdına, örgü raporunun sağ tarafına, örgü raporunu oluşturan farklı çözgü hareketleri soldan sağa doğru sıralanacak şekilde aktarılır.
Tarak numarası nedir?
Dokuma tarağının 10 cm’inde bulunan diş boşluğuna tarak numarası adı verilmektedir. Tarak dişlerinin daha sık olduğu durumlarda 1 Cm’deki diş boşluğu da tarak numarası olarak adlandırılabilir. Tarak dişlerinden geçirilen çözgü tel sayısı kumaşın çözgü sıklığını belirler.
Dokumada Tahar ne demek?
Tahar, çözgü dairesinden gelen çözgü levendinin üzerindeki çözgü ipliklerinin belirli bir plan doğrultusunda (tahar planına göre) gücü gözlerinden ve dokuma tarağının dişleri arasından geçirilmesi olarak tanımlanır. Bu işlem el ile ya da makine ile yapılır.
Bezayağı örgü nedir?
Bezayağı Örgünün Tanımı Atkı ipliğinin kumaş eni boyunca, çözgü ipliklerinin bir altından, bir üstünden geçerek diğer atkı ipliğinin ters hareket yaparak oluşturduğu örgüdür. En sık kesişmeyi, kenetlenmeyi sağlayan bezayağı, dokuların çok ince ve sağlam oluşmasına olanak sağlar.
Tarak Taharı nedir?
Tarak taharı çözgü ipliklerinin dokuma tarağının dişleri arasında kalan boşluklardan tarak tığı kullanılarak tarak planına göre belirli bir düzende geçirilmesi işlemidir. Taharlama işleminde çözgü dairesinde alınan, üretilecek kumaşın özelliklerine uygun duruma getirilmiş çözgü leventleri üzerinde işlem yapılır.
Tarak eni nedir?
TARAK ENİ HESAPLAMASI Kumaşın eninin dokumaya başlandığı sıradaki en geniş durumu, aynı zamanda tarak enine eş değerdir. Bu nedenle Tarak Eni kumaşın en geniş enidir. Dokuma sırasında atılan atkıların örgü gereği olarak çözgülerin üstünden, altından dolanmalardan ötürü büzülmeleri sonucu kumaş daralmaktadır.
Tahar planı nasıl çizilir?
Tahar planı, dokunacak olan örgünün raporu esas alınarak çizilir. Tahar planı çiziminde temel kural örgü raporundaki aynı hareketi yapan çözgülerin belirlenmesi ve bu çözgülerin aynı çerçeveye ait olduğunun gösterilmesidir. Örgü raporu, bir örgünün tekrar eden en küçük birimidir.
Armür nasıl bir kumaş?
Armürlü örgüler basit, küçük geometrik figürlerle sınırlıdır, tasarım sık sık tekrarlanır ve üretimi oldukça ucuzdur. Çözgü ve atkı iplikleri aynı renkte veya farklı olabilir. Parlak iplikler, dokuları ve deseni öne çıkaracağından bu tür dokumalarda özellikle etkili bir görünüm elde edilir.
Tarak numarası nasıl hesaplanır?
Tarak eninin kenarsız sadece zemin olarak hesaplanması için zeminde kullanılan toplam çözgü tel sayısı 1 cm.deki tel sayısına bölünür.Burada eğer 1 cm.deki çözgü tel sayısı bilinmiyorsa ,tarakta 1 cm.deki diş sayısı ile bir dişten geçen çözgü tel sayısı çarpılmalıdır.
16 mm tarak kaç numara?
Wahl 16mm Tarak (5 Numara)
Dokumada tefe nedir?
Tefe, mekiğin veya atkı atma düzeninin üzerinde hareket ettiği, tarağı taşıyan dokuma makinesi elemanıdır. … Hareketini buradan alarak her atkı atımında veya her ağızlık değişiminde tarak yardımı ile tefe vuruşu olarak adlandırılan atkıyı kumaşa yerleştirme hareketini gerçekleştirir.
Dokumada gücü nedir?
Gücüler, çözgü ipliklerinin çerçevelere gruplar halinde takılı olarak bulunmasını sağlayan veya jakar sisteminde serbest olarak bulunan metal aksamlardır. … Üstünde bulunan gücü gözü adı verilen delikten çözgü ipliklerinin geçirildiği metal tel ya da plakalardır.
Bezayağı bağlantısı nedir?
Bezayağı kumaşlar, dokuma kumaşlarda atkı ve çözgü ipliklerinin yüzme yapmadığı tek örgü şeklidir. Yüzme (atlama) dokumada bir ipliğin diğer iplik sisteminde iki ve daha fazla sayıda iplik üzerinden ya da altından geçerek bağlantı yapmasıdır.