Sofya Ataşeliği ne demek?

Sofya ataşesi nedir?

Ataşemiliter, bir konsolosluğa yani elçiliğe bağlı uzman askerlere verilen isimdir. Ataşemiliter, bir milletin sahip olduğu diğer milletlerdeki elçiliklerde de bulunur ve askeri elçilik yapmasına imkan sunar. Mustafa Kemal Atatürk, Birinci Dünya Savaşı’nda Bulgaristan’ın başkenti olan Sofya şehrinde Ataşelik yapıyordu.

Atatürk 1913 Sofya’da ne olarak görevlendirildi?

İkinci Balkan Savaşı’nın ardından 29 Eylül 1913 tarihinde Osmanlı Devleti ile Bulgaristan arasında imzalanan İstanbul Barış Anlaşması’ndan sonra Sofya Elçiliğine Ali Fethi (Okyar), Sofya Askerî Ataşeliğine de 27 Ekim 1913 tarihinde Kurmay Binbaşı Mustafa Kemal (Atatürk) atanmıştır.

Sofya Atatürk için neden önemli?

Mustafa Kemal Balkan Savaşları sonrası disiplini ve başarılarından ötürü Sofya‘ya askeri büyükelçi (ataşe militer ) olarak atandı. İlk kez bir batı başkentiyle tanışmıştı. Sofya‘nın renkli kültürel hayatına, devlet adamlarının düzenlediği balolara, toplantılara katıldı.

Atatürk ne zaman Sofya ataşesi oldu?

Mustafa Kemal Atatürk‘ün Sofya Askeri Ataşeliğinin Türk Bulgar İlişkilerine Yansımaları Kurmay Binbaşı Mustafa Kemal 27 Ekim 1913 tarihinde Sofya Askeri Ataşeliğine atanmıştır.

Konsolosluk Ateşesi nedir?

Ataşe, bir ülkenin başka bir ülkedeki diplomatik görevlerinde belirli bir uzmanlık alanı ile ilgili olarak temsil ve bilgi toplama vazifelerini icra eden elçilik görevlisidir. Siyasal bir memur olan bu görevli, bulunduğu yabancı devletin durumu ve davranışlarını yetki alanı dahilinde izler ve hükümetine bildirir.

Atatürk Şam’da ne yaptı?

Mustafa Kemal 1905 yılında Şam‘da 5. Ordu’da, 1907’de Makedonya’daki 3. Ordu’da görevlendirildi. Manastır ve Selanik’te görevli iken 1909’da İstanbul’daki (31 Mart Vak’ası) ayaklanmayı bastıran Hareket Ordusu’nda görev yaptı.

Sofya daki görevi Mustafa Kemal’in fikir hayatını hangi katkıları yapmıştır?

Sofyada askeri ataşelik yaptığı sırada Avrupa’yı yakından tanıma fırsatı bulan Mustafa Kemal‘in bakış açısına ve fikir hayatına Sofya Ataşemiliterliği oldukça büyük katkı sağlamıştır.

Atatürk asker olmak için neler yapmıştır?

Genç Mustafa Kemal, Manastır Askerî İdadisi’ni de başarı ile bitirerek 13 Mart 1899 tarihinde İstanbul’da Harp Okulu’na girdi. 3 senelik başarılı bir Harbiye öğreniminden sonra 10 Şubat 1902’de bu okulu Teğmen rütbesiyle bitirdi ve öğrenimine Harp Akademisi’nde devam etti. 1903 yılında Üsteğmen olmuştu. 11 Ocak 1905 …

Mustafa Kemal’in ilk askeri başarısı nedir?

1911 yılında İtalyanlar tarafından Trablusgarp’ın işgali ile başlayan bu savaşta, Mustafa Kemal Atatürk bir grup arkadaşı ile beraber Tobruk ve de Derne bölgesinde görev yapmıştır. 22 Aralık 1911 yılında İtalyanlara karşı olan Tobruk Savaşı’nda zafer elde etmiştir.

Mustafa Kemal Atatürk ne zaman general oldu?

Yarbay (1 Mart 1914) Hatta Balkan Harbi’nde Osmanlı Devleti’nin Bulgarlara yenilmesini, onların bir operaya sahip olmasıyla ilişkilendirir. İşte bu dönem, 1 Mart 1914’te Yarbaylığa terfi eder.

Sofya Osmanlıdan ne zaman ayrıldı?

1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’nda, 4 Ocak 1878’de Rus orduları tarafından Osmanlı egemenliği sona erdirildikten sonra , 3 Nisan 1879 tarihinde Bulgaristan’ın başkenti olarak ilan edildi.

Büyükelçiden sonra kim gelir?

Madde 9 – Misyon Şefi Elçiler, Büyükelçilerden sonra, Misyon Şefi olmayan Elçilerden önce gelirler. Madde 10 – Büyükelçi veya Elçi ünvanını almayan Diplomatik Misyon Şefleri, bu ünvanları taşıyan Misyon Şefleri ve Maslahatgüzarlardan sonra yer alırlar.

Ataşelik ne anlama geliyor?

Ataşe başka bir ülkede bulunan kendi alanında bulunduğu ülke hakkında bilgiler toplayarak kanuni bir şekilde kendi devletini bilgilendiren kişi için kullanılan bir terimdir. Ataşelik alanlarına göre askeri, ticari, bilim, basın, eğitim, güvenlik ve din ataşesi olarak bölümlere ayrılmaktadır.

Mustafa Kemal Şam’da ne kurdu?

Vatan ve Hürriyet Cemiyeti – Vikipedi.

Atatürk Şam’a ne olarak gitti?

Mustafa Kemal Paşa, 14 Şubat 1917’de Hicaz Kuvve-i Seferiyesi Komutanlığı’na atanması üzerine Şam‘a giderek Sina Cephesi’ni teftiş etti ise de 5 Mart 1917 tarihinde Diyarbakır’da 2. Orduya vekâleten komutan atandı. Tekrar Diyarbakır’a dönen Mustafa Kemal Paşa, 16 Mart 1917’de asaleten 2. Ordu Komutanlığına getirildi.