Ünlü uyumuna uymayan kelimeler nelerdir?

Ünlü uyumuna uyup uymadığını nasıl anlarız?

– “a, ı, o, u” kalın sesli harflerinden sonra tekrar “a, ı, o, u” geliyorsa, – “e, i, ö, ü” ince sesli harflerinden sonra tekrar “e, i, ö, ü” geliyorsa. Bu koşullarda o kelime büyük ünlü uyumuna uyuyor demektir.

Hangisi küçük ünlü uyumuna uymaz?

Küçük ünlü uyumuna aykırı Türkçe kelimeler de vardır: avuç, avurt, çamur, kabuk, kavuk, kavun, kavurmak, kavuşmak, savurmak, yağmur vb. Küçük ünlü uyumu, alıntı kelimelerde aranmaz: aktör, alkol, bandrol, daktilo, kabul, doktor, muzır, mühim, mümin, müzik, profesör, radyo, vakur vb.

Küçük ünlü uyumuna nasıl bakılır?

Bir sözcüğün herhangi bir hecesinde yuvarlak ünlü (o, ö, u, ü) varsa bunu izleyen ilk hecede geniş düz (a, e) veya dar yuvarlak (u, ü) ünlü bulunmalıdır: boyunduruk, çocuk, odun, yorgunluk, yoklamak, vurmak, yumurta vb.

Anne kelimesi neden büyük ünlü uyumuna uymaz?

– Birleşik kelimelerde büyük ünlü uyumu kuralı aranmaz. – Ana, kardaş ve alma gibi kelimeler Türkçe kökenlidir. Fakat zamanlar dilimize anne, kardeş ve elma kelimeleri olarak girmişlerdir. Bu durumda büyük ünlü uyumuna aykırı hale gelir.

3 sınıf büyük ünlü uyumu nedir?

Büyük ünlü uyumu bir kelimedeki ünlü harflerin ince veya kalın olmasıyla ilgilidir. Türkçe bir sözcüğün ilk hecesinde kalın ünlü varsa, diğer hecelerdeki ünlüler de kalın olmalı; ilk hecede ince ünlü varsa diğer hecelerde de ince ünlü bulunmalıdır. Bu kurala büyük ünlü uyumu veya kalınlık-incelik uyumu denir.

Büyük ünlü uyumuna uymayan kelimeler küçük ünlü uyumuna uyar mı?

Sakin, mani, ilave, silah, inanç, ani, kainat, mimar… gibi sözcükler, görünüşte küçük ünlü uyumuna uyar; ancak bu sözcükler büyük ünlü uyumuna uymadıkları için Türkçe değildir; küçük ses uyumu kuralı da aranmaz. Uyarı 1. Büyük ünlü uyumuna uydukları halde küçük ünlü uyumuna aykırı sözcükler de vardır.

Küçük ünlü uyumuna uyan kelimeler nelerdir?

KÜÇÜK ÜNLÜ UYUMUNA UYAN ÖRNEK KELİMELER Anlaşmalı, bilek, çilek, ısırmak, ılıklaşmak, kayıkçı, seslenmek, yeşil; boyunduruk, börekçi, çocuk, güreşmek, ocakçı, odun, özlemek, sürmek, vurmak, yoklamak, yorgunluk, yumurta, yüreksiz vb. kelimeler küçük ünlü uyumuna uymaktadır.

Küçük ünlüler nelerdir?

Aynı şekilde eğer bir kelimenin ilk hecesine yuvarlak ünlü (o, ö, u, ü) bulunuyorsa, bir sonraki hece aynı şekilde yuvarlak (u, ü,) ya da düz-geniş (a, e) ile bitmek zorundadır. Bu konuya uyan kelimeler için ise küçük ünlü uyumu denmektedir.

Küçük ünlü uyumu nereden gelir?

Küçük Ünlü Uyumu Konu Anlatımı A) Bir sözcüğün ilk hecesinde düz ünlü olan “a, e, ı, i” seslerinden biri varsa bundan sonra gelecek hecenin de bu ünlülerden oluşması gerekir. Eğer düz ünlü bulunan bir heceden sonra yuvarlak ünlüler olan “o, ö, u, ü” seslerinden biri gelirse o sözcük küçük ünlü uyumuna uymaz.

Küçük ünlü uyumu nedir ve örnekleri?

Anlaşmalı, bilek, çilek, ısırmak, ılıklaşmak, kayıkçı, seslenmek, yeşil; boyunduruk, börekçi, çocuk, güreşmek, ocakçı, odun, özlemek, sürmek, vurmak, yoklamak, yorgunluk, yumurta, yüreksiz vb. kelimeler küçük ünlü uyumuna uymaktadır. Yani kısacası; – “a, e, ı, i” seslilerinden sonra tekrar “a, e, ı, i” gelmeli.

Anne büyük ünlü uyumuna uyuyor mu?

Büyük ünlü uyumuna aykırı olan Türkçe kelimeler de vardır: anne, dahi, elma, hangi, hani, inanmak, kardeş, şişman vb. Alıntı kelimelerde büyük ünlü uyumu aranmaz: ahenk, badem, ceylan, çiroz, dükkân, fidan, gazete, hamsi, kestane, limon, model, nişasta, otomatik, pehlivan, selam, tiyatro, viraj, ziyaret vb.

Büyük ünlü ve küçük ünlü uyumu hangi durumlarda aranmaz?

a) Dilimize yabancı dillerden giren kelimelerde büyük ünlü uyumu aranmaz. b) Tek heceli kelimelerde ünlü uyumu aranmaz. ç) Bitişik yazılan birleşik kelimelerde ünlü uyumu aranmaz. d) Kelime sonuna getirilen ekler, kalınlık-incelik bakımından son hecedeki ünlüye uyar.

Büyük ünlü uyumu nedir Eödev?

Büyük ünlü uyumu ne demek Eodev? => kelimenin ilk hecesindeki ünlü harf kalınca kelimenin diğer hevesindeki ünlü harfle kalin, ilk hecesindeki ünlü harf ince ise diğer hecelerdeki ünlü harfde ince olmalıdır.

Ünsüz uyumu nedir örnekler?

Dilimizde sert ünsüzle biten kelimeler sert ünsüzle başlayan ekler alır: aç-tı, aş-çı, bak-tım, bas-kı, çiçek-ten, düş-kün, geç-tim, ipek-çi, seç-kin, seç-ti, süt-çü vb. Yumuşak ünsüzle biten kelimeler ise yumuşak ünsüzle başlayan ekler alır: al-dı, an-dı, bil-gi, del-gi, göz-cü, ver-di, yol-da vb.

Büyük ünlü uyumuna uymayan kelimeler Türkçe midir?

Büyük ünlü uyumuna aykırı olan Türkçe kelimeler de vardır: anne, dahi, elma, hangi, hani, inanmak, kardeş, şişman vb. Alıntı kelimelerde büyük ünlü uyumu aranmaz: ahenk, badem, ceylan, çiroz, dükkân, fidan, gazete, hamsi, kestane, limon, model, nişasta, otomatik, pehlivan, selam, tiyatro, viraj, ziyaret vb.