Nehcü l Feradisin konusu nedir?

Nehcül-feradis türü nedir?

Nehcü’lFeradis, 14. yüzyıl Harezm Türkçesi ile yazılmış bir eserdir. Yazarının kim olduğuna dair kesin bir bilgi yoktur. Fuat Köprülü’ye göre “Kelderli Mahmut’a” ait olduğu düşünülüyor.

1358 de Kerderli Mahmut tarafından Harezm Türkçesi ile yazılmış olan eser nedir?

Harezm-Altınordu Türkçesiyle yazılmış eserlerden biri de Nehcü’l-ferâ-dis’ûr. Bu eserin kim tarafından yazıldığı henüz tam olarak belirlenememiştir. Nehcü’l-ferâdis, XIV. asrın ortalarında, elimizdeki nüshaların en eskisinde görülen 1358 tarihinden önce yazılmıştır. …

Nehcü l-feradis Mesnevi midir?

Farsça beyideri de ihtiva eden Muhabbet-name, mesnevi tarzında kaleme alınmıştır. Dini mahiyette bir eser olan Nehcü’lFeradis, Türk edebiyatı sahasındaki kırk hadis tercümelerinin ilk örneğidir. Zaten eserin bu vasfı müellifi Kerderli Mahmud tarafından da girişte belirtilmiştir.

Nehcü l-feradis anlamı nedir?

Türk Dil Kurumu Yayınları Bu eserin başlığı olan Nehcü’lFeradis Arapçada “Cennetlerin Açık Yolu” anlamına gelir. Harezm Türkçesindeki adı Uştmahlarnıng Açuq Yolı olan bu kırk hadis derlemesinin 14. yüzyılda Kerderli Mahmud adlı bir Harezmli tarafından kaleme alınmış olduğu kabul edilmektedir.

Nehcü l feradis Orta Türkçe mi?

Nehcü’l-Ferâdîs Türk dili tarihi içinde önemli bir yere sahiptir. Gerek dili gerek bağlı bulunduğu asır içinde Türk dilinin Orta Devrini yansıtmaktadır. Ayrıca eserde kullanılan kelimelerin bir kısmı günümüz Türk dillerinde de kullanılmaktadır.

Nehcü l feradis kaç bölüm?

759 (1358) yılından önce yazılan Nehcü’l-ferâdîs her biri on kısma (fasıl) ayrılan dört bölümden (bab) ibarettir.

Harezm Türkçesi eserleri nelerdir?

Eserler

  • Harezm Türkçesi Fal Kitabı
  • Mukaddimetü’l-Edeb.
  • Kısasu’l-Enbiya.
  • Muinü’l-Mürid.
  • Hüsrev ü Şirin.
  • Muhabbetname.
  • Nehcü’l-Feradis.
  • Sıfatü’l-Kıyâmet.

Nehcü l feradis nasıl bir eser?

İslâmî Türk edebiyatında kırk hadisler arasında ele alınan Nehcü’l-ferâdîs daha çok öğüt ağırlıklı bir eserdir. Araştırmacıların çoğuna göre Kerderli Mahmûd b. Ali tarafından Hârizm’de yazılmıştır. Hayatı hakkında bilgi bulunmayan müellifin tefsir, hadis, fıkıh gibi ilimlere vâkıf olduğu eserinden anlaşılmaktadır.

Harezm dönemi eserleri nelerdir?

Döneme dair eserler şu şekilde sayılabilir:

  • Harezm Türkçesi Fal Kitabı
  • Mukaddimetü’l-Edeb.
  • Kısasu’l-Enbiya.
  • Muinü’l-Mürid.
  • Hüsrev ü Şirin.
  • Muhabbetname.
  • Nehcü’l-Feradis.
  • Sıfatü’l-Kıyâmet.

Harezm bölgesi neresidir?

Harezm” kelimesi, tarihî süreç içerisinde Arapların bölgeyi ele geçirmelerine kadar bir kavim ismi olarak da kullanılmış; Arapların Türkistan’a yayılmaları ile birlikte ismin anlamı coğrafi bir özellik kazanmıştır.. Günümüzde Harezm toprakları İran, Türkmenistan, Özbekistan ve Tacikistan sınırları içinde kalır.

Feradisin ne demek?

FERÂDİS. (ﻓﺮﺍﺩﻳﺲ) i. (Ar. firdevs’in çoğul şekli ferādіs) Cennetler: Kim görse eder safânı takdîs / Densin sana akdesü’l-ferâdîs (Muallim Nâci).

Orta Türkçe dönemi eserleri nelerdir?

Batı Orta Türkçe ya da Eski Kıpçakça: En bilindik eseri Codex Cumanicus tur. Doğu Orta Türkçe: Bu dönemin en bilindik eserleri arasında Kutadgu Bilig, Divan-ı Hikmet, Dede Korkut Kitabı, Köroğlu Destanı ile Ali Şîr Nevaî’nin eserleri sayılabilir.

Harezm Türkçesi hangi dönemi kapsar?

Harezm Türkçesi, 13. ve 14. yüzyıllarda Batı Türkistandaki yazı diline verilen isimdir. Edebî gelenekler bakımından Karahanlı Türkçesine dayanan bu yazı dili, Oğuz ve Kıpçak lehçelerinden de etkilenmiştir.

Nehcü l-feradis ne zaman?

Nehcü’l Ferâdîs’in yazarı Mahmut bin Ali olarak kabul edilir. Eser, 1357/1358 tarihinde veya daha önce yazılmıştır. Anlamı “cennetlerin açık yolu” demektir. Eserin tam veya eksik olarak ona yakın nüshası olduğu bilin- mektedir.

Kısasü l Enbiya hangi döneme aittir?

Kısasu’l Enbiya, Harezm Türkçesi döneminin ilk yapıtı Nasıruddin bin Burhaneddin er Rabguzi veya kısaca Nasır Rabguzi tarafından Ribat-ı Oğuz kasabasında Çağatay kağanlarından Tarmaşir’in büyük beylerinden Nasıreddin Tok Boğa adına Farsça bir çeviriden Türkçeye uyarlanan bir siyer-i nebi derlemesi olan Kısasu’l enbiya