Nutuk hangi yılları kapsıyor?

Nutuk ne ile başlar ve biter?

Nutuk, durumu özetleyerek başlar ve Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi ile biter. Bu hitabe de biraz dikkatli okunduğunda içinde bugüne dair pek çok dersi barındırmaktadır.

Atatürk 10 yıl nutkunu ne zaman niçin okumuştur?

Onuncu Yıl Nutku Hakkında Detaylı Bilgi } Onuncu Yıl Nutku, Atatürk`ün, Cumhuriyet`in kuruluşunun onuncu yılı dolayısıyla 29 Ekim 1933`te Ankara Hipodrom`da yaptığı ünlü konuşmadır.

Nutuk 1 el kaynak mıdır?

Yurdumuzun parçalanıp işgal edildiği günlerden başlayarak, Türk tarihinde bir dönüm noktası olan İstiklâl Savaşı’nı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunu ve inkılâpların yapılışını anlatan Nutuk, siyasî ve millî tarihimizin birinci elden, pek değerli bir kaynak eseridir.

Ilk nutuk nerede?

Atatürk’ün Nutuk’u dendiğinde ise Mustafa Kemal Atatürk’ün, 15-20 Ekim 1927 tarihinde, Cumhuriyet Halk Fırkası’nın İkinci Büyük Kurultayı’nda, altı gün boyunca, toplam 36 saat 33 dakikada yapmış olduğu konuşma akla gelmektedir.

Nutuk ne ile bitmiştir?

Nutuk, yazıldığı dönemde Cumhuriyet Halk Fırkası umumi reisi olan Gazi Mustafa Kemal’in 15-20 Ekim 1927 tarihlerinde, 1919’dan 1927’ye dek kendisinin ve silah arkadaşlarının faaliyetlerini özetlediği konuşmasının metnidir.

Nutuk hangi cümle ile başlar?

Atatürk, NUTUK‘a o veciz ve unutulmaz cümle ile başlar: ”1919 senesi Mayıs’ının 19. Günü Samsun’a çıktım…” Sonra ”Genel Durum ve Manzara”yı anlatmaya başlar….

10 yıl nutkunun türü nedir?

Atatürk’ün Genliğe Hitabesi ile Onuncu Yıl Nutku, Orhun Hitabelerindeki yazılar, Tonyukuk, Kültigin ve Bilge Kağan’ın yazıtları söyleve birer örnek olarak verilebilir. Orhun Yazıtlar, Türk Edebiyat türünün ilk söylev örneklerindendir.

29 Ekim 1933 te Ankara’da okuduğu 10 yıl nutkunda Az zamanda çok ve büyük işler yaptık diyen Atatürk bu işlerin en büyüğü olarak hangisini göstermiştir?

Yurttaşlarım! Az zamanda çok ve büyük işler yaptık. Bu işlerin en büyüğü, temeli Türk kahramanlığı ve yüksek Türk kültürü olan Türkiye Cumhuriyeti’dir. Bundaki muvaffakiyeti Türk milletinin ve onun değerli ordusunun bir ve beraber olarak azimkârâne yürümesine borçluyuz.

Birinci el kaynaklar nelerdir?

Birinci elden kaynaklar, anlattığı veya açıklama getirdiği olayın yaşandığı dönemde yapılmış yani o döneme ait kaynaklardır. Birinci elden olan kaynaklara Orhun Kitabeleri örnek verilebilir. Çünkü zamanını anlatan bir kaynaktır.

Nutuk yazılı kaynak mı?

Yurdumuzun parçalanıp, işgal edildiği günlerden başlayarak, Türk tarihinde bir dönüm noktası olan İstiklal Savaşı’nı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunu ve inkılapların yapılışını anlatan Nutuk, siyasi ve milli tarihimizin birinci elden, değerli bir kaynak eseridir.

Nutuk ilk ne zaman basıldı?

Nutuk ilk defa 1927 yılında, biri asıl metin, diğeri belgeler olmak üzere Arap harfleriyle iki cilt olarak yayımlanmıştır. Aynı yıl, tek cilt halinde lüks bir baskısı da yapılmıştır. 677 Sayfa. 658 sayfa.

Nutuk ilk cümlesi nedir?

“1919 yılı Mayısının 19 uncu günü Samsun’a çıktım.” Atatürk, NUTUK‘ a bu unutulmaz cümle ile başlar…

Nutuk’un son sayfasında ne var?

Atatürk, Nutuk‘ta ulusal sorunların çözümümü ve bunun yöntemlerinin neler olduğunu, Nutuk‘un son kısmında yer alan, ünlü “Türk gençliğine hitabesi” bölümünde açıklamaktadır. Okunduğu yer açısından da Nutuk ilginç bir özelliğe sahiptir.

Nutukta hangi olaylardan bahsedilmiştir?

Nutuk, Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı dönemini birinci ağızdan aktardığı, Cumhuriyet tarihi açısından önemli bir eserdir. Atatürk, Nutuk ile geçmişi anlatıp aynı zamanda gelecekte olabilecek tehlikelerin önceden sezilebilmesi için alınacak derslerden bahsetmektedir.

Atatürk Nutuk nasıl başlar?

Conversation. AtatürkNutuk“a şöyle başlar: “1919 senesi Mayısının 19’uncu günü Samsun’a çıktım.” Atatürk, sonradan kendisine hangi gün doğduğunu soranlara “19 Mayıs” diyecekti. 19 Mayıs sadece bir adamın; Atatürk‘ün değil,bir milletin;Türk Milletinin yeniden doğum günüdür. Kutlu olsun!