20 Ekim 1927 de ne oldu?

Nutuk 15 20 Ekim 1927 nerede okundu?

Daha sonra İstanbul’da, yoğun bir çalışma sonucunda kısa bir sürede eserini tamamlamıştır. Sonuçta, aylarca süren bir çalışma, belge toplama ve görüş alışverişi sonrasında, Mustafa Kemal Paşa, 15–20 Ekim 1927 tarihleri arasında toplanan, Cumhuriyet Halk Partisi’nin İkinci Büyük Kurultayında Nutuk’u okumuştur.

Atatürk 10 yıl nutkunu ne zaman niçin okumuştur?

Onuncu Yıl Nutku Hakkında Detaylı Bilgi } Onuncu Yıl Nutku, Atatürk`ün, Cumhuriyet`in kuruluşunun onuncu yılı dolayısıyla 29 Ekim 1933`te Ankara Hipodrom`da yaptığı ünlü konuşmadır.

Nutuk hangi olayla biter?

Nutuk, durumu özetleyerek başlar ve Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi ile biter.

Nutuk’un son sayfasında ne var?

Atatürk, Nutuk‘ta ulusal sorunların çözümümü ve bunun yöntemlerinin neler olduğunu, Nutuk‘un son kısmında yer alan, ünlü “Türk gençliğine hitabesi” bölümünde açıklamaktadır. Okunduğu yer açısından da Nutuk ilginç bir özelliğe sahiptir.

Nutukta hangi olaylardan bahsedilmiştir?

Nutuk, Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı dönemini birinci ağızdan aktardığı, Cumhuriyet tarihi açısından önemli bir eserdir. Atatürk, Nutuk ile geçmişi anlatıp aynı zamanda gelecekte olabilecek tehlikelerin önceden sezilebilmesi için alınacak derslerden bahsetmektedir.

Nutuk hangi konuları ele alır?

Nutuk‘ta Nelerden Bahsedilir?

  • Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun’a çıkışı,
  • Osmanlı Devletinin genel durumu,
  • Milli Mücadele çalışmaları,
  • Milli Mücadele’yi içeriden ve dışarıdan engelleme çabaları,
  • Kongreler,
  • Mustafa Kemal’in şahsına ve Heyet-i Temsiliye’ye karşı ortaya çıkan tepkiler ve.
  • TBMM’yi açma çalışmalarından bahseder.

10 yıl nutkunun türü nedir?

Atatürk’ün Genliğe Hitabesi ile Onuncu Yıl Nutku, Orhun Hitabelerindeki yazılar, Tonyukuk, Kültigin ve Bilge Kağan’ın yazıtları söyleve birer örnek olarak verilebilir. Orhun Yazıtlar, Türk Edebiyat türünün ilk söylev örneklerindendir.

29 Ekim 1933 te Ankara’da okuduğu 10 yıl nutkunda Az zamanda çok ve büyük işler yaptık diyen Atatürk bu işlerin en büyüğü olarak hangisini göstermiştir?

Yurttaşlarım! Az zamanda çok ve büyük işler yaptık. Bu işlerin en büyüğü, temeli Türk kahramanlığı ve yüksek Türk kültürü olan Türkiye Cumhuriyeti’dir. Bundaki muvaffakiyeti Türk milletinin ve onun değerli ordusunun bir ve beraber olarak azimkârâne yürümesine borçluyuz.

Nutuk da nelerden bahsedilir?

Nutuk‘ta Nelerden Bahsedilir?

  • Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun’a çıkışı,
  • Osmanlı Devletinin genel durumu,
  • Milli Mücadele çalışmaları,
  • Milli Mücadele’yi içeriden ve dışarıdan engelleme çabaları,
  • Kongreler,
  • Mustafa Kemal’in şahsına ve Heyet-i Temsiliye’ye karşı ortaya çıkan tepkiler ve.
  • TBMM’yi açma çalışmalarından bahseder.

Nutuk’un gelirleri nereye gidiyor?

Osmanlıca yazılan Nutuk ilk olarak 1927 yılında basılmış ve geliri Tayyare Cemiyeti’ne -bu günkü adıyla Türk Hava Kurumu- bağışlanmış; 1934 yılında ise Milli Eğitim Bakanlığı tarafından, Latin harfleriyle basılmış ve buna ek olarak kenar başlıklar da eklenmiştir.

Nutuk hangi yayınevi alınmalı?

Nutuk, Yapı Kredi Yayınları Farkıyla Yayımlanıyor! Atatürk’ün yakın tarihimiz açısından büyük önem taşıyan ünlü eseri Nutuk, yıllar sonra Arap harflerinden bir kez daha çevrildi.

Nutuk orjinal metin kaç sayfa?

543 sayfa, bez ciltli, 19×27 cm ebatlarında, başta Mustafa Kemal portresi ve sonda 7 tabaka halinde 10 ayrı harita eki mevcut. Nutuk ilk defa 1927 yılında, biri asıl metin, diğeri belgeler olmak üzere Arap harfleriyle iki cilt olarak yayımlanmıştır.

Atatürk’ün Nutuk kitabında neler bahsediliyor?

İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinin ders ve çalışma kitaplarının hazırlamasında en büyük rolü oynamıştır. Bu kitap Atatürk’ün Samsun’a çıktığı tarih olan 19 Mayıs 1919’dan, Cumhuriyet sonrası inkılap dönemine kadarki (1927) zaman diliminde olan olayları anlatmaktadır.

Nutuk hangi cümle ile başlar?

Atatürk, NUTUK‘a o veciz ve unutulmaz cümle ile başlar: ”1919 senesi Mayıs’ının 19. Günü Samsun’a çıktım…” Sonra ”Genel Durum ve Manzara”yı anlatmaya başlar….

Nutuk hatırat mıdır?

O zaman, Büyük Söylev adıyla bir kitap halinde yayınlanan bildiri ve tartışmalar arasında, Nutuk “bir ta- rih eseri olarak ifade edildiği gibi, hatırat diye de yorumlanmıştı. Tartışmalar sırasında “Bu tarih kitabının Milli Mücadele’nin her ba- kımdan belgesel anlatımı olduğunu” belirtmiştim.