Polio sekeli ne demek?

Polio sekeli neden olur?

Çocuk felci neden olur? Polio, virüslerin neden olduğu çok bulaşıcı bir hastalıktır. Esas olarak fekal-oral yolla kişiden kişiye yayılır. Daha az sıklıkla ise kontamine (kirli-virüslü) su veya gıda ile ve kalabalık ortamlarda havaya yayılan damlacık şeklinde bulunan virüslerin solunmasıyla bulaşır.

Polio salgını nedir?

Genellikle 15 yaşından küçüklerde görülmekle beraber, nadir olarak 15 yaşının üzerindeki bireylerde de görülen, bacaklarda ve daha az kollarda felce neden olan bulaşıcı bir hastalıktır. Çocuk felci hastalığına bir virüs neden olmaktadır.

Poliovirus nasil Bulaşir?

Çok bulaşıcı bir virüs olan polio virüsü, bu hastalığı barındıran (enfekte) dışkı ile temas yoluyla bulaşır. Virüs barındıran dışkılara temas eden ya da yaklaşan oyuncaklar da çocuklar için risk oluşturmaktadır. Çok ender de olsa virüs bazen hapşırık veya öksürük yoluyla da bulaşabilir.

Çocuk felci tekrar eder mi?

Bununla birlikte, çocuk felci geçirmiş olan ve halen hayatta olan herkes için “eğer bilir ve dikkat ederse önleyebileceği” bir risk söz konusu. Bu durum “Postpolyo Sendromu”, yani, çocuk felcinden onlarca yıl sonra hasta veya sağlam bacağında veya kolunda sanki yeniden çocuk felci geçiriyormuş gibi güçsüzlük gelişmesi.

Polio sekeli iyileşir mi?

Bazı insanlarda ateş, halsizlik, bulantı, baş ağrısı, burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, öksürük, ense sertliği, kol ve bacaklarda ağrı gibi hafif belirtiler görülür. Çoğu hasta tamamen iyileşir.

Polio sendromu nedir?

PostPolio sendromu (PPS) daha önce akut poliomiyelit geçirmiş hastalarrda enaz 15 yıllık stabiliteden sonra olan yeni nöromuskuler semptomları anlatır. Bunlar 1)ekstremitelerde, bulber veya solunum kaslarında yeni kas güçsüzlüğü ve atrofi (PPMA) ve 2)aşırı kas yorgunluğu ve fizik dayanıklılıkta azalmadır.

Polio aşısı ne zaman bulundu?

1952 yılında formoldehid kullanarak virüsü etkisizleştirmeyi ve geliştirdiği aşı sayesinde virüsü taşıyan kişilerin çocuk felci virüsüne bağışıklık kazanmasını sağladı. Aşı önceleri maymunlar üzerinde denendikten sonra 12 Nisan 1955’te güvenli ve etkili olduğu açıklandı ve hastalar üzerinde uygulanmaya başlandı.

Çocuk felci ne zaman görüldü?

1988’de 125 ülkede, 350.000 vaka ile endemik olarak görülen poliomyelit, 2006’da sadece Afganistan, Hindistan, Nijerya, Pakistan’da endemik olarak kalmıştır. Ancak özellikle ılıman iklim kuşağındaki gelişmekte olan ülkelerde önemli bir halk sağlığı problemidir.

Çocuk felci ne zaman yapılır?

Genel olarak dünyada yüzde 99 oranında azalmış bir hastalık olan çocuk felci, çoğu kişide belirti göstermeyen ve çoğunlukla 3 ila 5 yaş arası çocuklarda görülmektedir.

Çocuk felci ne zaman yapılmalı?

Yaz ve sonbahar aylarında daha sık gözlenir. Kızlarda daha sık gibi görülmekle birlikte felçler erkek çocuklarda daha sık gözlenir. Salgınlar aşılamanın yapılmadığı bölgelerde gözlenir. 1840 ile 1950 li yıllar arasında poliomyelit dünya çapında salgınlara neden olmaktaydı.

Çocuk felci nelere sebep olur?

Sinir sistemine saldıran bir virüsün neden olduğu oldukça bulaşıcı ve ölümcül bir enfeksiyöz hastalıktır. Hastalığa poliovirüs neden olur. Virüs insandan insana bulaşır ve enfekte olmuş bir kişinin beyin ve omuriliğini istila ederek felce neden olabilir (vücudun bazı kısımlarını hareket ettiremez).

Polio sekeli tedavisi nasıl yapılır?

Çocuk felci hastalığının ne yazık ki bilinen bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Hastalığa yakalandıktan sonra ortaya çıkan felç semptomlarının geri dönüşü için Fizik tedavi ve Rehabilitasyon çalışmaları ön plana çıkmaktadır. Ancak bazı ortopedik ve rekonstrüktif cerrahi yöntemlerle düzeltmeler yapılabilir.

Oral Polio Aşısı kaç damla verilir?

Çocuk felcine karşı bağışıklamada kullanılır. Etkin madde: Tip 1, 2 ve 3 atenüe poliomyelit virüsleri (Sabin suşu) içerir. Pozoloji: Uygulamada 2 damla(0,1 ml) oral olarak verilir.

Post sendromu ne demek?

Post-polio sendromu, hastalığı geçirdikten ortalama 30-40 yıl sonra hastayı zorlayan belirti ve bulgularla seyreden tablodur. Polio önceleri felç ve ölümle sonlanabildiği için çok korkulan bir hastalıktı. 1950’lerde toplumda en fazla görüldü. Fakat aşısının bulunmasıyla hastalığın yayılması önemli ölçüde azaldı.

Poliomyelit nereyi tutar?

Çocuk felci (Poliomyelit), özellikle omurilikteki kasların kasılmasını başlatan sinir hücrelerine zarar veren bir virüsün (Polio virus) yol açtığı bulaşıcı enfeksiyondur.