Medüller Nefrokalsinozis ne demek?

Nefrokalsinozis ne demek?

Nefrokalsinozis nedir? Böbrek interstisyel dokusunda, tubüler epitelyum veya tubülerde kalsiyum tuzlarının çökmesi durumunda nefrokalsinozis terimi kullanılmaktadır. Kalsiyum fosfat (CaPi) veya kalsiyum oksalat (CaOx) şeklinde kalsiyum tuzları çökmektedir.

Sünger böbrek ne demek?

Medüller sünger böbrek (Medullary sponge kidney), böbrek medullasındaki toplayıcı kanalcıkların (tubulus) genişlemesiyle ortaya çıkan bir tablodur. Nedeni bilinmemektedir. Hastaların çoğu erişkindir.

Medüller kistik ne demek?

Medüller kistik böbrek hastalığı (MKBH) tubuler yapı ve işlevleri bozan kortikomedüller kist gelişimi ile karşımıza çıkan kalıtsal kistik bir böbrek hastalığıdır. MKBH, çoğunlukla, erişkin dönemde ortaya çıkan kronik böbrek yetersizliğine neden olur.

Hiperkalsiüri ne demek?

idrarda kalsiyum artması durumu. kalsiyum’un distal tupten geri emilimi için sodyum lazımdır. yani distal tüpte sodyum ve kalsiyum birlikte emilir.

Nefronofitizis ne demek?

Nefronofitizis son dönem böbrek yetmezliğine yol açan otozomal resesif kalıtılan kronik tubulointersitisyel nefritle karakterize bir hastalıktır. Nefronofitizis sıklıkla böbrek dışı organ tutulumları ile ilişkili olabilir.

Medulla nedir böbrek?

Renal medulla, böbreğin iç kısmıdır. Öz bölgesi de denir. Böbrek medullası, malpighi piramitleri olarak bilinen bir dizi piramitsel bölüme ayrılmıştır. Kan böbreğe renal arter yoluyla girer ve burada bölünerek interlobar arterleri oluşturur.

Nefronofitizis nedir tıp?

Böbrek medullasının kistik hastalığı (medüller kistik hastalık), böbrek korteksinden çok medulla katmanını etkileyen bir kistik hastalıktır. İki tür medüller kistik hastalık vardır: Medüller sünger böbrek.

Böbrekte Pkd nedir?

Polikistik böbrek hastalığı (PKD); her iki böbrekte, parankim yapısının gelişme bozukluğu sonucu, kortex ve medullada kistik değişikliklerle karekterize kalıtsal bir hastalıktır. En sık görülen kalıtsal böbrek hastalığıdır. Orak hücreli anemiden 10 kat daha fazla görülür. Kistik fibrozisden 15 kat daha fazla görülür.

Hiperkalsiüri neden olur?

kalsiyum’un distal tupten geri emilimi için sodyum lazımdır. yani distal tüpte sodyum ve kalsiyum birlikte emilir. yani distal tüpte sodyum emilemezse kalsiyum da emilemez ve hiperkalsiüri olur.

Hipositratüri nedir?

Hipositratüri, idrarda sitrat/kreatinin oranının 0-5 yaş arasında 0.20 gr/gr ve 5-18 yaş arasında 0,14 gr/gr altında olması şeklinde tanımlandı.

Sdby nedir?

Böbrek yetmezliği kronik böbrek hastalığının son aşamasıdır. Son dönem böbrek yetmezliği (SDBY) olarak da adlandırılır. Böbreklerin işlevlerini diyaliz veya böbrek nakli olmadan hayatta kalmayı mümkün kılacak kadar sürdürememesi durumudur.

Juvenil Nefronofitizis ne demek?

böbreği küçülten kistik hastalık. çocuklarda görülen kronik böbrek yetmezliği’nin en sık genetik nedenidir. bu da medüller kistik böbrek hastalığının alt tiplerinden birisidir. ve diğer tüm medüller kistik böbrek hastalığı tipleri od kalıtılırken sadece bu or kalıtılır.

Medulla ne demek?

Omurilik soğanı veya medulla oblongata, beyinsapının parçası olan, beyinle omurilik arasında yer alan bölge. Beyinciğin altında pons ile omurilik arasında bulunur. Böylece beyin ve diğer vücut organları arasındaki bağlantıyı sağlar.

Hidronefrotik ne demek?

Genelde ailelerin böbrek büyümesi, böbrek genişlemesi ya da böbrekte su toplaması, kist gibi tanımlamalarla bildikleri hidronefroz aslında böbreğin kendisinin değil, böbreğin içinde ve dışında yer alan idrarı taşıyan oluşumların genişlemesidir.

Senior loken sendromu nedir?

Nefronofitizis sıklıkla böbrek dışı organ tutulumları ile ilişkili olabilir. Retinitis pigmentosa ile nefronofitizisin birlikte olduğu durum ise Senior Loken Sendromu olarak adlandırılmaktadır.