Taşıyıcı kolon ne demek?

Kolonlar hangi yükleri taşır?

Kolonlar her kattan düşey yükleri toplayarak temele iletirler ve bu nedenle yapının esas taşıyıcı elemanıdırlar. Bu elemanlarda meydana gelecek herhangi bir hasar çoğunlukla yapının tümünü etkiler. Kolonların kesitleri genelde dikdörtgen olup, düşey doğrultuda boyuna donatıları mevcuttur.

Kolon neden çatlar?

Kolon Çatlağı Nasıl Oluşur? Kolon çatlakları genellikle ısı farklarından dolayı meydana gelmektedir. Bunun yanında kötü malzeme kalitesi, malzemenin ömrünü doldurmuş olması ya da işçilik hataları da kolon çatlağı oluşmasına neden olabilmektedir.

Kolon nasıl patlar?

Kolon taşıma gücüne basınç bölgesindeki betonun ezilmesi ile ulaşır. Betonun ezilmesi ile basınç kuvvetinin tümünü almak zorunda kalan donatı burkulur. Betonun ezilse bile parçalanmasını engellemek, burkulmayı önlemek yada geciktirmek daha sık yerleştirilmiş etriyeler ile sağlanabilir.

Taşıyıcı sistem ne demek?

Taşıyıcı Sistem Nedir? aktarmak üzere oluşturulan temel, perde, kolon, kiriş, döşeme gibi yapı elemanların tümüne birden taşıyıcı sistem denir. Betonun demir çubuk elemanlarla güçlendirilmesi ile oluşturulan malzemeye betonarme denir.

Kolon direk ne demek?

Mimarlıkta, uzunluğu doğrultusuna paralel kuvvetlerin etkisi altındaki direk, sütun. Kolon sözcüğü inşaat dilinde betonarme yapılardaki kirişleri tavanı ve üst katların ağırlığını sırtlanan beton direkler için kullanılır.

Etriyeli kolon nedir?

Etriyeli Kolonlar: Enine donatıları bildiğimiz basit etriyeler şeklinde olan kolonlardır. Kesitleri dikdörtgen veya karedir. Etriyeler, beton dökülürken boyuna demirlerin oynamasını önler ve de onların burkulma boylarını kısaltarak taşıyıcı olmalarını sağlar.

Evin kolonu neresi?

Dik duran taşıyıcı ayaklara kolon denir. Kolonları yatayda birbirine bağlayan, yatay duran kolonlara kiriş, kolon ve kirişlerin üstünde duran plaklara döşeme denir. Bir dairenin içerisindeyiz ve adım attığımız yüzey/zemin döşeme olarak adlandırılır.

Kolon boyutları ne olmalı?

Dikdörtgen kolonlar için en küçük boyutlar 250mm×300mm olmalıdır. ÖNERİ: Kolon boyutu 1. ve 2. katta aynı, 3. farklı seçilebilir. Aynı katta köşe, kenar ve iç kolon boyutları aynı olacak diye bir koşul yoktur. Genellikle iç kolonlar daha büyük kesite sahip olur.

Perde mi kolon mu?

Kolonlara oranla büyük kesitlere sahip olan perde duvarlar, tabii ki yapıların düşey yüklere karşı dayanımını da fazlasıyla artırmaktadır. Fakat perdelerin kullanımında asıl amaç yanal yüklere karşı yapının dayanımını ve rijitliğini artırmaktır.

Kolon yükü nedir?

Kolon eksenel yükü, kirişlerin kesme kapasitesi kullanılarak bulunan kesme kuvvetlerinden elde edilir. … Kolonların boyutlandırılması sonucu bulunan donatı kapasiteleri kullanılarak elde edilen N-M diyagramlarından kolonların eksenel kuvvet taşıma kapasitesi bulunur.

Hasarlı kolon nasıl olur?

Betonarme kolonlarda 4 çeşit hasar meydana gelmektedir. Eğilme kırılması, deprem etkileri ile kolona gelen eğilme momentinin artması sonucu kolon uçlarında mafsallaşma meydana gelmesi ile oluşur (Şekil a). Kesme kırılması, ise kolonun üzerine gelen kesme kuvvetini taşıyamaması sonucu oluşur (Şekil b).

Kolon kiriş birleşimi nasıl olmalı?

Kirişlerin kolona dört taraftan birleştiği durum ve her kiriş genişliğinin birleştiği kolonun genişliğinden ¾ daha az olmaması halinde bu birleşim kuşatılmış birleşim olarak tanımlanacaktır. Aksi durumlar ise kuşatılmamış kiriş olacaktır.

Kolon kaç farklı şekilde kırılır?

Betonarme kolonlarda 4 çeşit hasar meydana gelmektedir. Eğilme kırılması, deprem etkileri ile kolona gelen eğilme momentinin artması sonucu kolon uçlarında mafsallaşma meydana gelmesi ile oluşur (Şekil a). Kesme kırılması, ise kolonun üzerine gelen kesme kuvvetini taşıyamaması sonucu oluşur (Şekil b).

Taşıyıcı sistem ilkeleri nedir?

Bir yapı taşıyıcı sisteminin işlevi, kendisine uygulanan yükleri temele aktarmaktır. Tasarım Yapı ömrü içinde gelebilecek yükler Etkidiği yer Geliş sıklığı, belirlenmelidir. Çoğu yükler gerçek veya gerçeğe yakın değerleri ile hesaplanabilirler. Ancak, bazı yüklerde (Kar, rüzgar, deprem yükleri), belirsizlikler vardır.

Taşıyıcı sistem çeşitleri nelerdir?

  • Betonarme Taşıyıcı Sistemler.
  • •Salt çerçeveli sistemler. •Salt perdeli sistemler. …
  • Betonarme Taşıyıcı Elemanlar.
  • •Döşemeler:
  • Kirişli döşeme. Kirişsiz döşeme. …
  • •Kirişler: Dikdörtgen, tablalı, I, kutu kesitli kirişler. …
  • Duvaraltı temeli.