Karahanlılar döneminde yazılan eserler nelerdir?

Karahanlılar zamanında yazılan eserler nelerdir?

Bu dönem içerisinde yazılan üç büyük eser ve yazarları hakkındaki bilgilere, aşağıda verilen bağlantılardan erişebilirsiniz.

  • Yusuf Has Hacip – Kutadgu Bilig.
  • Kaşgarlı Mahmud – Divan-ü Lügati’t Türk.
  • 3. Ahmet Yesevi – Divan-ı Hikmet.

Karahanlılar döneminde yazılan Türk islam eserleri nelerdir?

Karahanlı Dönemi Türk Edebiyatı Karahanlı döneminin en fazla bilinen “Kutadgu Bilig” ve “Atabetü’l Hakayık” gibi eserler bu dönemin ürünleridir.

Karahanlılar döneminde yazılan ilk Türk islam eserleri nelerdir?

Karahanlılar devrinde meydana gelen Türk edebiyatının ilk büyük eseri 1069 yılında yazılan Yusuf Hac Hacip tarafından yazılan Kutadgu Bilig ‘dir. 12. yüzyılın baslarında yazıldığı tahmin edilen Edip Ahmet Yükneki’ye ait Atabet ül Hakayık , bu edebiyatm diğer bir önemli ürünüdür.

Karahanlı dönemi eserlerinin hangisinde Türkçe terimi geçer?

Satır arası Kur’an Tercümesi (Rylands nüshası), Dîvȃnu Lugȃti’t-Türk, Kutadgu Bilig ve Atebetü’l-Hakȃyık adlı eserler Karahanlı Türkçesiyle yazılmış ve günümüze kadar gelmiş olan eserlerin başlıcalarıdır. Bu eserlerde İslamiyete ait terimler için genellikle Türkçe karşılıklar türetilmiştir.

Geçiş dönemi eserleri nelerdir?

Geçiş Dönemi Türk Edebiyatı, Eserler ve Özellikleri

  • Kutatgu Bilig ve Özellikleri- Yusuf Has Hacip.
  • Atabetü’l Hakayık ve Özellikleri – Edip Ahmet Yükneki.
  • Divan-ı Lügat’it Türk ve Özellikleri – Kaşgarlı Mahmut.
  • Divan-ı Hikmet ve Özellikleri – Ahmet Yesevi.
  • Dede Kotkut Hikayeleri ve Özellikleri.

Hakaniye lehçesi hangi alfabe?

göktürkler, göktürk alfabesini ve göktürk lehçesini ; uygurlar uygur alfabesini ve uygur lehçesini ; karahanlılar ise arap alfabesini ve karahanlı (hakaniye) lehçesini kullanmışlardır.

Ilk Müslüman Türk devleti kimdir?

İlk Müslüman Türk Devleti Karahanlılar olmaktadır. Talas savaşından sonra yığınlar halinde Müslüman olan Karluk, Yağma ve Çiğil Beylikleri Karahanlı Devletinin de İslamiyet’i tercih etmelerine zemin hazırlamıştır. Türklerin İslamiyet’i seçmelerine Göktanrı inancı ve Kut inancı etkili olmuştur.

Islamiyetin kabulünden sonra Türkçeye çevrilen eserler nelerdir?

Bu geçiş dönemine ait en önemli eserler şunlardır:

  • a) Divan-ı Lügat’ it Türk (Türk Dilinin Sözlüğü) (1072-1074)
  • b) Kutatgu Bilig (Mutluluk Veren Bilgi) (1069- 1070)
  • c) Divan-ı Hikmet.
  • d) Atabet’ül Hakayık (Hakikatlerin Eşiği)

Karahanlı Türkçesi hangi Türkçe?

Karahanlı Türkçesi, Hakaniye Türkçesi,Karahanlıca veya Hakaniye lehçesi Türk dilinin tarihinde konuşulmuş ve yazılmış olan tarihî dönemlerinden biridir. Türk dilini, eski, orta, yeni olarak üç döneme ayıran Türkologlara göre Karahanlı Türkçesi, Orta Türkçenin ilk dönemini oluşturur.

Orta Türkçe dönemi eserleri nelerdir?

Batı Orta Türkçe ya da Eski Kıpçakça: En bilindik eseri Codex Cumanicus tur. Doğu Orta Türkçe: Bu dönemin en bilindik eserleri arasında Kutadgu Bilig, Divan-ı Hikmet, Dede Korkut Kitabı, Köroğlu Destanı ile Ali Şîr Nevaî’nin eserleri sayılabilir.

Geçiş dönemi eserleri nelerdir özellikleri?

Geçiş Dönemi Eserler Özellikleri: * Amaç Türklere İslamiyet’i anlatmak ve sevdirmektir. * Bu dönem eserlerinde Arapça ve Farsçanın etkisi görülmektedir. * Nazım birimi olarak beyit ve dörtlük birlikte kullanılmıştır. * Şiirler hece ve aruz ölçüsüyle yazılmıştır.

Geçiş dönemi eserleri kimlere sunulmuştur?

İslami Dönem’in bilinen ilk eseridir. Yusuf Has Hacip tarafından 1069-1070 yıllarında yazılmış, Karahanlı Hükümdarı Tabgaç Buğra Karahan’a sunulmuştur.

Hakaniye lehçesi hangi dil?

Karahanlı Türkçesi, Hakaniye Türkçesi,Karahanlıca veya Hakaniye lehçesi Türk dilinin tarihinde konuşulmuş ve yazılmış olan tarihî dönemlerinden biridir. Türk dilini, eski, orta, yeni olarak üç döneme ayıran Türkologlara göre Karahanlı Türkçesi, Orta Türkçenin ilk dönemini oluşturur.

Hakaniye lehçesi hangi dönem?

Hakaniye (Karahanlı) Türkçesi ve Eski Türkçe Dönemi. Eski Türk yazı dilinden gelişen İslâmî Orta Asya Türk yazı dilinin ilk evresi Karahanlı Türkçesi’dir. 11-13. yüzyıllar arasında gelişen bu yazı dilinin merkezi Doğu Türkistan’da Kaşgar’dı.

Ilk Türk devleti kim?

Göktürkler, tarihte Türk adı ile kurulmuş ilk devlettir. Hun İmparatorluğunun zayıflaması ve dağılmasından sonra 552 yılında Türk boyları arasında hakimiyet sağlanarak Göktür Devleti kurulmuştur. 745’te Uygurlar, İkinci Doğu Göktürk (Kutluk) Kağanlığını mağlup etmesiyle, Göktürk devleti yıkılmıştır.