Cogan sendromu nedir?

Polikondrit ve Cogan sendromu nedir?

Tekrarlayan polikondrit bağışıklık sisteminden kaynaklanan, kıkırdak dokuların olduğu organlarda yani kulak, burun, göz ve solunum borusunun inflamasyonu (iltihabı) ile seyreden bir romatizmal hastalıktır. Bu patoloji hastaların yaklaşık 1/3’ünde başka bir hastalığa bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir.

Pendred sendromu nedir?

Pendred sendromu konjenital işitme kaybı ve guatr ile karakterize olan ve otozomal resesif olduğu düşünülen bir sendromdur. 35 yaşındaki erkek hastada doğuştan beri sağırlık varmış ve dilsizmiş. Daha önce guatr nedeniyle opere olmuş.

Cogan sendromu neden olur?

Cogan sendromu, ender görülen, nedeni bilinmeyen, özellikle görme ve işitmeyi etki- leyen inflamatuvar bir hastalıktır. İnterstisyel keratit ve işitme kaybı bulguları ile karakterize olup, orta ve büyük damarları etkileyen vaskülitler tabloya eşlik edebilir.

Susac sendromu nedir?

AMAÇ: Susac sendromu sıklıkla genç; kadınlarda görülen, retina, kohlea ve beyinde enfarktlara yol açan okluziv arterioler bir hastalıktır. Nedeni tam olarak bilinmemektedir. Genel anlamda hastalarda işitme kaybı, görme kaybı ve bilinç durumunda bulanıkla karekterize semptomlar başvuru sebebidir.

Pendred belirtisi nedir?

Pendred sendromu konjenital herediter işitme kayıpları içinde önemli oranda yer tutan bir antitedir. Bilinen bir tedavisi olmayan bu sendrom sensorinöral işitme kaybı, tiroid bezinde iyodun organifikasyonunda bozulma ve guvatrdan oluşmaktadır.

Stickler sendromu ne demek?

Stickler Sendromu, göz, orofasial ve iskelet sistemi anomalileri ve işitme azlığı ile karakterize, bağ dokusunun otozomal geçişli bir hastalığıdır.

Meniere hastalığı nedir belirtileri nelerdir?

Meniere, iç kulakta aşırı basınç nedeniyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Hastalık, iç kulakta bulunan denge organının etkilenmesi sonucu ortaya çıkar. Meniere hastalığında görülen üç ana belirti; beklenmedik ani vertigo atakları, kulak çınlaması ve işitmede azalmadır.

Susac sendromu neden olur?

Susac sendromu patogenezi bilinmeyen nadir bir hastalıktır. Beyin, retina ve kohleanın etkilendiği mikroanjiyopati sonucunda ortaya çıkar. Bu durum hastalığın tipik triadı olan subakut ensefalopati, retinal arteriollerin tıkanmasına bağlı oluşan görme kaybı ve sensorinöral işitme kaybına neden olur.

Sintilasyon Skotomu nedir?

Migrende yaşanılan görsel bulgular aura, sintilasyon ve skotom olarak tanımlanır. Baktığınız yerde noktalar, sinek uçuşmaları, flu görme, arada siyah boş kör noktalar, karıncalanma-kumlu görme gibi anlatılmaya çalışılır.

Pendred nedir?

Pendred sendromu konjenital herediter işitme kayıpları içinde önemli oranda yer tutan bir antitedir. Bilinen bir tedavisi olmayan bu sendrom sensorinöral işitme kaybı, tiroid bezinde iyodun organifikasyonunda bozulma ve guvatrdan oluşmaktadır.

Pendrin nedir tip?

tiroid peroksidaz tarafından okside edilmiş iyodu taşıyan anyon taşıyıcı proteindir. bu iyodu folikül boşluğuna taşıyan protein pendrindir. tiroglobuni kolloidden tiroid epitel hücresinin içine taşıyan protein.

Marshall hastalığı nedir?

Marshall sendromu, ektodermal displazi bulguları da içerebilen, otosomal dominant yolla geçen kalıtsal bir sendromdur. Kafa ve yüz bulguları: Kafatası kemikleri kalındır. Hipertelorizm belirgindir. Gözlerde konjenital katarakt, glokom, retina dekolmanı, lens dislokasyonu ve yer yer dejenerasyon alanları vardır.

Alport sendromu ne demek?

Alport sendromu, çoğunlukla sensorinoral işitme kaybı ve göz anomalileri ile birlikte seyreden kalıtsal bir böbrek hastalığıdır. Bazal membranın temel bileşenlerinden biri olan tip 4 kollajenin, COL4A3, COL4A4 ve COL4A5 genlerindeki mutasyonlar nedeniyle hatalı üretimi sonucu ortaya çıkar.

Meniere hastalığı nasıl başlar?

İç kulakta bulunan salyangoz şeklindeki denge organı 3 bölümden oluşur. Bu bölümlerin ikisi perilenfatik sıvı adı verilen potasyum bir sıvı ile doludur. Bu sıvının çeşitli faktörlere bağlı olarak aşırı üretimi iç kulakta basınç artışına yol açarak Meniere hastalığına neden olur.

Meniere hastalığı kimlerde görülür?

Hastalık kimlerde görülür? Baş dönmesi atakları, birden ya da kulak çınlamasının ya da işitmede azalmanın hemen ardından gelebilir. Sağırlık ve Diğer İletişim Bozuklukları Ulusal Enstitüsü (NIDCD)’nün raporuna göre A.B.D. ‘de her yıl 45.000 kişiye Meniere teşhisi konulmaktadır.