Jidoka kavramı nedir?
Jidoka nın temel amacı nedir?
Türkçeye “otonomasyon” olarak çevrilen Jidoka ile; semptomların algılanarak hata ortaya çıkmadan operatörleri uyaran sistemler sayesinde üretim kayıpları önemli seviyelerde azaltılmakta yada ortadan kaldırılmaktadır.
Poka Yoke ve Jidoka nedir?
Jidoka, otonomasyon olarak Türkçeleştirilir ve problemleri ortaya çıkarma esasına dayanır. Jidoka, gerçek mükemmelliğe ulaşılmasına yardımcı olabilecek en önemli yalın ilkelerden biridir. Poka Yoke operatörlerin manuel iş yapma sırasında hata (poka) yapmalarını engelleyen yalın üretim yöntemidir.
Yalın üretim teknikleri nelerdir?
YALIN ÜRETİM TEKNİKLERİ
- Tam Zamanında Üretim.
- Tek Parçalı (Kesintisiz) Süreç Akışı
- Kanban / Çekme Sistemi.
- Proaktif (Önleyici) Yaklaşım.
- Sürekli İyileştirme ve Öğrenme (Kaizen)
- SMED (Single Minute Exchange Of Die)
- Yerinde Kalite (Jidoka) ve Görsel Yönetim.
- İş Yükünü Düzleştirme (Heijunka)
Yalın Üretim Yönetimi Nedir?
Yalın Üretim, ürün ve hizmet yaratma sürecini israflardan arındırıp sadeleştirerek sunulan değeri mükemmelleştirmek ve bu yolla firma karlılığını arttırmak amacını taşıyan kavram, sistem ve teknikler bütünüdür.
Jidoka yöntemi nedir?
Makine ve/ya operatörler için anormal bir durum oluştuğu zaman otomatik olarak bunu fark edilebilir hale getirip hatanın tespitini ve üretimi/makinayı durdurma imkanını sağlayan sistemin adıdır.
Jidoka felsefesi nedir?
Jidoka problemlerin nedenlerine dikkat çeker, çünkü bir problemin ilk ortaya çıkışında iş derhal durur. Bu, hataların kök nedenlerini ortadan kaldırarak kaliteyi proseste yaratan iyileştirmelerin yapılmasına rehberlik eder. Jidoka bazen otonomasyon olarak adlandırılır, insan zekâsına sahip otomasyon anlamına gelir.
Japoncada Poka Yoke ne demek?
Poka–yoke (ポカヨケ) “hata engelleme” anlamındaki Japonca terim. … Amacı insan hatalarını daha oluşmadan önce engelleme, düzeltme veya bunları ortaya çıkarmaktır.. Terim olarak Shigeo Shingo tarafından ortaya atılmıştır, Toyota Üretim Sisteminin bir parçasıdır.
Jidoka tekniği nedir?
Makine ve/ya operatörler için anormal bir durum oluştuğu zaman otomatik olarak bunu fark edilebilir hale getirip hatanın tespitini ve üretimi/makinayı durdurma imkanını sağlayan sistemin adıdır.
Yalın üretim nedir prensipleri ilkeleri nelerdir?
Yalın üretim ( lean manufacturing) sistemi müşteri talepleri ile birebir örtüşecek şekilde en az süre, kaynak, para ve hata ile yapılan verimli bir prensipler bütünüdür. Yalın üretim prensipleri ise değer, değer akışı, sürekli akış ve çekme sistemidir.
Üretim yöntemleri nelerdir?
Talaşlı ve talaşsız imalat yöntemleri olmak üzere genel olarak ikiye ayrılır. Talaşlı imalat yöntemleri, tornalama, frezeleme, matkapla delme, taşlama olarak genelleştirilebilir. Talaşsız imalat yöntemleri ise genel olarak, döküm, dövme, soğuk/sıcak çekme, ekstrüzyon ve sac metal işleme olarak ayrılabilir.
Yalın üretim ne işe yarar?
Yalın Üretim, ürün ve hizmet yaratma sürecini israflardan arındırıp sadeleştirerek sunulan değeri mükemmelleştirmek ve bu yolla firma karlılığını arttırmak amacını taşıyan kavram, sistem ve teknikler bütünüdür.
Yalın üretim ne is yapar?
Yalın üretim; en az kaynak kullanarak en kısa sürede, en ucuz ve hatasız olarak üretimi, müşteri taleplerine göre gerçekleştirme esasına dayanır. Yalın üretim mühendisi üretimin tüm aşamalarında gerekli fizibilite çalışmaları yaparak, iş süreçleri hususunda projeler planlayan ve raporlama yapan kişidir.
Just in time nedir?
just in time(jit) olarak ingilizce’de yer almaktadır. daha kısa bir ifadeyle israfın önlenerek maliyetin düşürülmesidir, felsefesi ise tüm birimlerin katılımıyla en az maliyet en yüksek memnuniyet ilkesidir.
Kanban sistemi ne demek?
Kanban, tam zamanında Üretim ortamında malzeme hareketlerinin kontrolü amacıyla kullanılan bir çizelgeleme yaklaşımıdır. Toyota’nın üretim verimliliğini artırmak amacıyla Taiichi Ohno tarafından geliştirilmiştir.
Tam zamanında üretim sistemi nedir?
Tam Zamanında Üretim (TZÜ) terimi, Japon TOYOTA firmasının düzgün üretim akışı sağlamak amacıyla geliştirdiği yaklaşıma verilen addır. Bu yaklaşımda amaç, ürün ya da süreçte sürekli iyileştirmeler yapma çabasının yerleştirilmesidir.