Polijini olmak ne demek?

Poligamik eğilim nedir?

Poligami, bir erkeğin birden fazla kadınla evli olması demektir. Poliandri ise bir kadının iki ya da daha fazla sayıda erkekle evli olması anlamına gelir.

Poligamik ilişki nedir?

Poligami (çok eşlilik) aynı cinsten birden fazla kişinin evliliğe dahil olduğu evlilik şeklidir. Ortadoğu, Güney Asya ve Afrika başta olmak üzere tüm dünyada görülmektedir. Poligami; sosyal, kültürel, ekonomik, politik ve dini birçok yönü olan multidisipliner bir konudur.

Bir kadının birden çok erkekle evli olmasına ne denir?

Çok eşlilik veya poligami, bir kimsenin aynı esnada birden fazla kişiyle evli ya da birlikte olmasıdır.

Çok eşli kadına ne denir?

Birden çok eşi olanın kadın olması durumunda “çok kocalılık” (poliandri), erkek olması durumunda da “çok karılılık” (polijini) adını alır. Ayrıca eşcinsel çok eşlilik ve grup evliliği de çok eşlilik kapsamına girer.

Egzogami evlilik biçimi nedir?

evlenecek veya soyunu devam ettirecek kimsenin, eşini kendi boy veya soyunun dışından seçmesi olayı. akraba evliliğinin tam tersi. egzogami, ait olunan klan dışında biriyle evlenmek demektir. kendi klanından biriyle evlenmeye ise “endogami” denir.

Çok eşlilik caiz mi?

İslâm hukuku da belirli şartların ve gerekçelerin bulunması halinde çok eşlilik kurumunu bir ruhsat hükmü olarak kabul etmiş ve bunun sayısını dört ile sınırlandırmıştır. İslâm hukukunda çok eşlilik, mubah kılınmış olmakla birlikte her erkeğin keyfine göre kullanabileceği mutlak bir hak da değildir.

Tek eşli evliliğe ne denir?

Tek eşlilik ya da monogami, bir kişinin hayatı boyunca ya da belirli bir zaman süresince tek eşli olması durumudur.

Neolokal evlilik nedir?

Oturulan yere göre evlilik, matrilokal (erkeğin kadının ailesinin evinde oturması), patrilokal (kadının erkeğin evinde oturması) ve neolokal (kadın ve erkeğin yeni bir ev açmaları) olmak üzere kendi içinde üçe ayrılmaktadır.

Islamda kaç kadınla evlilik?

İslamiyet gelmeden önce Arap Yarımadasında erkekler, sayı tahdidi olmaksızın, istedikleri kadar kadınla evlenebilirlerdi. İşte Kur’an-ı Kerim bu cahiliye âdetine bir sınırlama getirdi; azami olarak dörde kadar evlenebileceğini açıkladı. buyurdu. Buna göre, birden fazla evliliği Kur’an tesis etmedi.

Polijenik evlilik ne demek?

Polijini, poligami (çok eşlilik) türü evliliğin erkek egemen (babaerkil) toplumlarda görülen biçimidir. Bu evlilik tipinde erkek birden fazla kadınla evlenebilir.

Eksogami ne demek?

evlenecek veya soyunu devam ettirecek kimsenin, eşini kendi boy veya soyunun dışından seçmesi olayı. akraba evliliğinin tam tersi. egzogami, ait olunan klan dışında biriyle evlenmek demektir. kendi klanından biriyle evlenmeye ise “endogami” denir.

Poliandri evlilik hangi toplumlarda görülür?

Bu evlilik tipinde bir kadın birden fazla erkekle evlenebilmektedir. Eğer evlenilen erkekler birbirleri ile kardeş ise bu evlilik tipine fraternal poliandri adı verilir. İlkel kabilelerde sıklıkla rastlanan bu evlilik tipi anaerkil toplumlarda görülebilmektedir.

Bir kadının 2 kocası olabilir mi?

Poliandri bir kadının çok sayıda farklı erkek ile veya erkek kardeşlerin tek bir kadın ile evlenmesi durumudur. Doğada çokkocalılık, canlıların neslini devam ettirme açısından cinsel bir strateji olarak gözlemlenir.

Çok Kocalılık hangi ülkelerde vardır?

Nijerya’nın Irigwe, Hindistan’ın Jaunsarbawar, Kenya’nın Massai, Güney Amerika’nın Bororo, Kongo’nun Lele, Tanzanya’nın Bahuma halklarında çok kocalılık oldukça normal.

Matrilokal aile yerleşimi nedir?

avcılık ve toplayıcılıkla geçinen toplumlarda toprağa yerleşme ile ortaya çıkan bir aile türüdür. erkekler çoğunlukla oturma yerinden uzakta avcılıkla uğraşmaktadır. kadın, çocukların bakımı ve korunması ile meşguldür.