Oportünistik nedir tıp?

Oportünistik ne demek tıp?

Normal koşullarda hastalık yapmayan ancak, o mikroorganizmaya karşı vücut direnci azaldığında hastalık yapabilen mikroorganizmalar.

Oportünist insan ne demek?

Oportünizm ya da fırsatçılık olaylardan bencil avantajlar edinen bilinçli politika ve uygulamadır. Prensiplere ve diğer bireylerin karşılaşacağı sonuçlara asgari önem verir. Fırsatçı eylemler öz ilgi alanınca güdülenir.

Oportünizm ne demek Ekşi?

firsatcilik. firsat bulundugunda konum(lar)a gore davranma hali.

Oportünistik enfeksiyon ne demek?

Oportunistik patojenler tarafından oluşturulan infeksiyon. Normal koşullarda hastalık yapamayan ancak, o mikroorganizmaya karşı vücut direnci azaldığında hastalık yapabilen mikroorganizmalar.

Oportünist nedir bulmaca?

Oportünizm kelime anlamı nedir? Oportünizm kelimesinin TDK karşılığı fırsatçılık kelimesidir.

Pragmatist birey nedir?

1. Faydacı, yararcı. tarzı. Pragmacı: Pragmatik düşünce tarzını kendisine öğreti olarak kabul eden kişi, pragmatist.

Fırsatçılık yapmak ne demek?

Fırsatçı olma durumu. Güç durumlarda, uzak ve üstün amaçları bir yana bırakarak yalnızca içinde bulunulan koşullara göre davranma niteliği.

Karambole almak ne demek?

Karambole gelmek: (deyiminin anlamı) Karışıklığa, gürültüye gelmek, üzerinde yeteri kadar durulmamak.

Eyyamgüder ne demektir?

oğuz atay’ın tutunamayanlar kitabında bahsettiği arapça “ayyam” yani “günler” demek olan; günübirlik, plansız yaşayan insanlar için kullanılan bir ifade.

Nozokomiyal enfeksiyon ne demek?

Nozokomiyal enfeksiyonlar (NE), hastaneye yatıştan 48-72 saat sonra hastanede ya da taburcu olduktan sonra 10 gün içinde gelişen enfeksiyonlardır1. Bu enfeksiyonlar hastanede kalış süresinin uzamasına, morbidite ve mortalitede artışa, iş gücü ve üretkenlik kaybına ve maliyet artışına neden olur.

Bakteriyel virulans nedir?

Virülan bakteriler Bakterilerin hastalığa yol açma yeteneğini belirleyen faktörler, enfeksiyon yapan bakteri sayısı, vücuda giriş yolu, konak organizmanın savunma mekanizmalarının etkisi ve virülans denen, bakterinin kendine has özelliklerdir.

Pragmatik insan nasıl olur?

Pragmatik, teorik yerine pratik düşüncelere dayalı bir şekilde, olaylarla mantıklı ve gerçekçi bir şekilde ilgilenmek anlamı taşır. TDK’na göre kelime anlamı, “yararcı ve iş ile eyleme geçme” şeklinde ifade edilir. Pragmatizm felsefi bir kavramdır, eğer bir şey iyi işliyorsa o zaman doğrudur der.

Pragmatizm neyi savunur?

Gerçeğe deney yoluyla değil düşünce ve sezgi yoluyla da ulaşılabileceği fikrinden dolayı pragmatizm felsefi akımıyla ayrılır. Pragmatizm gerçeğe deneysel yöntemlerle erişilebileceğini ve bunun doğru olabilmesi için gerçek hayatta fayda sağlayabilmesi gerektiğini savunur.

Fırsatçılık haram mı?

Fırsatçılık (oportünizm), çıkarcılık, menfaatçilik, ahlakî ilkeleri yok sayıp insanların zor anlarında, güç durumlarında çıkarlarına uyacak biçimde ayarlamayı amaçlayan tutum sergilemek, dinimizde haram sayılmış olup topluma yapılan bir çeşit zulümdür.

Fırsatçı demek ne demek?

FIRSATÇI. sıf. ve i. Fırsattan faydalanmayı iyi bilen, fırsatları kendi lehine kullanan (kimse), fırsat düşkünü.