El mebsut Serahsi Kimdir?

Mebsut Serahsi Kimdir?

Karahanlılar Devri’nde yaşamış Türk asıllı fıkıh bilginidir. Hanefi mezhebine bağlı olan Serahsî‘nin İslam bilim dünyasındaki unvanı “İmamların Güneşi’ anlamına gelen Şemsü’l-Eimme’dir. En tanınmış eseri Mebsut‘tur. Buhara’da Abdülaziz el-Halvânî’nin talebesi oldu ve uzun yıllar derslerinde bulundu.

El mebsut kime ait?

Mebsut (31 Cilt) – Mustafa Cevat Akşit | kitapyurdu.com.

Imam Serahsi nereli?

Muhammed es-Serahsî
Doğum 1009 (Hicri 400) Serahs, Karahanlılar Devleti
Ölüm 1090 (Hicri 483) Merginan, Karahanlılar Devleti
Milliyet Türk
Kariyeri

Mebsut neyi anlatıyor?

imam serahsi tarafından yazılan hanefi mezhebinin en muteber en tafsilatlı fıkıh kitaplarındandır. kitabın hikayesi şöyledir; karahanlılar devri âlimlerinden olan serahsi, 66 yaşında iken hükümdarın halktan aldığı haksız ve fazla vergiler için itiraz eder, halka da bu vergileri vermemeleri hususunda uyarılarda bulunur.

Mebsud ne demek?

mebsut / mebsût / مبسوط Mufassal. Etraflıca beyan olunan. Bast olunmuş. Uzun uzadıya anlatılmış.

Debusi kimdir?

Kadılık görevinde bulunduğu için “Kadı Zeyd” lakabıyla da meşhur olan Debûsî, Hanefîler’ce “el-kudâtü’s-seb’a” (yedi kadı) diye bilinen fakihler arasında yer alır. Altmış üç yaşlarında Buhara’da vefat etti. Vefat tarihi bazı kaynaklarda 432 (1041) olarak da geçmektedir.

Kitabu l Umm kimin?

İmam Şâfii’nin “el-Ümm” adlı eseri ise Mısır’da mezhep görüşlerini kapsayan bir fıkıh eseridir.

Halvani kimdir?

14 Tam adı Ebû Muhammed Şemsüleimme Abdülazîz b. Ahmed el-Halvânî‘dir. Özellikle fıkıh alanında derin bilgi sahibi olan Halvânî, kendi zamanında Bu- hara yöresinde Hanefî âlimlerinin en önde geleniydi. Şahin, Kâmil, “Halvânî”, DİA, c. XV, İstanbul, 1997, s. 383.

El cassas kimdir?

İran’ın eski yerleşim merkezlerinden Rey’de doğdu (305/917). Bu sebeple Râzî nisbesiyle, mesleğinden dolayı da Cessâs (kireççi) lakabıyla anılır. Yirmi yaşlarında iken Bağdat’a gidip devrin en büyük Hanefî fakihi Ebü’l-Hasan el-Kerhî’nin derslerine devam etti ve onun önde gelen talebelerinden oldu.

Mebsut ne kadar?

Kitap Hakkında Gümüşev Yayıncılık yazarının eşsiz eseri olan Mebsut (31 Cilt) kitabıdır. Belirtilmemiş tarafından basılmıştır. alsatkitapkullanicisi satıcısı tarafından 400.00 ₺ fiyatından satışa sunulmaktadır.

Mebsüt ne demek?

mebsut / mebsût / مبسوط Mufassal. Etraflıca beyan olunan. Bast olunmuş.

Mebsutun yazarı kimdir?

Hasan eş-Şeybânî’nin temel eserlerini özetleyip el-Kâfî adlı metni kaleme almış (Hâkim eş-Şehîd, vr. 1b), Serahsî de yaklaşık 150 yıl sonra el-Muḫtaṣarü’l-kâfî olarak da anılan bu kitabı esas alıp Hanefî literatürünün en önemli eserlerinden biri kabul edilen el-Mebsûṭ’u meydana getirmiştir.

Hilafiyat ilminin kurucusu kimdir?

Hilâfiyat literatürü içinde gösterilen eserlerin büyük kısmı ise meseleler açısından mezhep müdafaasını konu edinen eserlerdir. Dolayısıyla Debûsî’nin hilâf ilminin kurucusu olarak gösterilmesi tarihî açıdan çok sağlıklı görünmemektedir. Hilâfiyat.

Tesisun nazar kime aittir?

Te’sîsü’n-Nazar ve Rûhü’l-Fıkh (Te’sîsü’n-Nazar Muhtasarı ve Haşiyesi) Osmanlı son dönem fıkıhçı/hukukçu münevverlerinden, Siyaset-i Şeriyye serisi ile tanınan İbnü’l-Hâzım Ferid’in (v.1935) Tesisü‘n-nazar üzerine yaptığı çalışma Bahaddin Karakuş tarafından sadeleştirildi.

Risale i Nur kime ait?

er-Risale, imam Şafii’nin beş eserinden biridir. Adından da anlaşılabileceği gibi bir risale olan bu kısa eseri İmam Şafii Basralı alim Ebu Osman el-Betti’ye, kendisinin Mürcie mezhebinden olduğu yönündeki iddialara cevap olarak yollamıştır.