Mamoş’un anlamı ne?

Mamoş Türküsünün Hikayesi Nedir?

Bu türkü, 1926-1927 yıllarında Elâzığ’ının Koca Mustafa Paşa mahallesinde oturan ve esasen Harput’lu olan Bekir Hocanın, karısı ile aşık: Mamoş‘u (Mehmet) bir arada cürm-ü meşhut halinde yakalayarak her ikisini de öldürmesi üzerine çıkmıştır.

Mamoş Türküsü nerenin?

Pencereden Bir Taş Geldi (Mamoş) Türkü Hikayesi. Elazığ’ın koca Mustafa Paşa mahallesinde oturan Bekir hoca’nın genç ve güzel bir karısı vardır. Bekir hoca Harput’ta namusuyla ve iyiliğiyle tanınan yumuşak başlı temiz bir insandır.

Mamoş Türküsü sözleri kime ait?

Öyküleriyle Halk Türküleri (Notalı) – Hamdi Tanses. Sözleri Evren Seçkal tarafından gönderilen bu türkü 40,306 defa görüntülenmiştir. «Pencereden Bir Taş Geldi (Mamoş) 1» isimli türküye ait nota ve hikaye kaydı bulunmaktadır.

Pencereden Bir Tas Geldi kimin?

Gürkan Uygun – Mamoş Türküsü( Pencereden bir taş geldi) – Dailymotion Video.

Sunam Türküsünün Hikayesi Nedir?

Fahri Kayahan gözyaşları içinde eşinin cansız bedenini yağlı urgandan ayırır, yere yatırır. Islak gözlerini silerken bir bakar ki hava aydınlanmıştır. İçindeki yangın öyle büyüktür ki, sözün bittiği yerde, kelimelerin küllerinden o meşhur türküyü yakmıştır.

Suzan Suzi hikayesi nedir?

Kadın, Kırklar Ziyareti’ne gidip dilek dilemiş, adak adamış. Bir kızı olmuş ve ismini Suzi (Suzan) koymuşlar. Her yıl doğum gününde, annesi Suzi‘yi süsler, giydirir ve Kırklar Ziyareti’ne götürerek, bir kurban kestirirmiş. Suzan böylesine bin nazlarla büyüyüp, güzel ve alımlı bir genç kız olmuş.

Ahçik hikayesi nedir?

Ahçik türküsü savaşa, ayrımcılığa, düşmanlığa karşı aşkın direnişidir. Aşkın, iki aşığın birbirine duyduğu sevginin doruklarından dökülen sözler ve nağmeler her duyanı ürpertirken her seferinde, Harputluların yüreğindeki yaranın tekrar tekrar kanamasına yol açar.

Elazığ Türküleri nelerdir?

Bugün bütün Türkiye’de sevilerek okunan Elazığ‘a ait türkülerden bazıları şunlardır: Yemen Türküsü, Meteris’den ineydim, Hayriye, Kövenk, Mamoş, Mezire’den Çıktım, Saray Yolu, Al Almayı, Yoğurt Koydum Dolaba, Dersim Dört Dağ İçinde, Sinemde Bir Tutuşmuş, Aş Yedim Dilim Yandı, Bir Ah Çeksem, Bir Şuh-i Sitemkar, Yüksek …

Kurtlar Vadisi Pusu Mamoş türküsünü kim söylüyor?

Memati’nin cenazede oğluna söylediği “Uyan Mamoş” ağıtı internette yeni bir tıklanma rekoru kırıyor. Elazığ türküsü olan Mamoş‘u seslendiren Memati kayıt sırasında da duygusal anlar yaşamış.

Sunam hangi yörenin türküsü?

Uyan Sunam Uyan. Bu türkünün söz yazarı ve bestesi Malatyalı sanatçı Fahri Kayahan olarak bilinir.

Uyan Sunam hikayesi gerçek mi?

Uyan Sunam‘ türküsünün kalbimize dokunan bir yanı var. Bir sevgiliye ağıt yakan bu türkünün hikâyesini öğrenince gözyaşlarınızı tutamayacaksınız… Not: Hikâyedeki kişiler gerçektir, ancak Neriman Hanım ve Mustafa Bey’in adları kurgusaldır.

Sarı Gelin türküsünün hikayesi nedir?

Sarı gelin türküsünde Ermenice kelime yoktur. Sarışın Kıpçak kızına âşık olan delikanlıyı ailesi kız ile evlenmesine karşı çıkar. Delikanlı ise kıza deli gibi âşık olur ve aşkını şiirle mırıldanarak söyler. Kız bey kızıdır zaten bey de kızını vermez bu delikanlıya.

Ordunun Dereleri türküsünün hikayesi nedir?

Yıllar yıllar önce Ordu’nun uzak köylerinden birinde iki genç yaşarmış . Maddi durumu iyi olan Mehmet, maddi durumu onun kadar iyi olmayan genç kıza yani Hacer’e aşık olmuş. Genç kız o kadar güzelmiş ki, Mehmet’in aklını başından almış .

Ahçik hangi yöreye ait?

Elazığ ve yöresinde yıllardır sevilerek dinlenen söz ve müziği anonim olan Ahçik türküsünün sözleri şöyle: Ahçik‘i yolladım urum eline/ Eser bad-ı sabah zülfün teline/ Gel seni götürem İslam içine/ Başımı sevdaya salan o Ahçik/ Aman o Ahçik civan o Ahçik Vardım kiliseye baktım haçına/ Gönlümü bağladım sırma saçına/ Gel …

Ahçik anlamı nedir?

Anadolu ağızlarında yer alan ahçik sözcüğünün çeşitli kaynaklarda Ermenice olduğu belirtilmektedir. … Özellikle Doğu Anadolu ağızlarında yer alan ve ‘Ermeni kızı’ anlamında kullanılan sözcük, muhtemelen geri ödünçleme yoluyla Türkçeye girmiş, dar bir alanda kullanılan bir kelime görünümündedir.