Karadenizde ambara ne denir?

Karadeniz’de kilere ne denir?

Doğu Karadeniz Bölgesinde genelde kiler ya da tahıl ambarı olarak kullanılan tahtalardan yapılan küçük ahşap yapıların adı nedir? Serander.

Serender yapı nedir?

Serender, genellikle Orta ve Doğu Karadenize özgü, kırsal yörelerde görülen mimari bir yapıdır. Yapı, dört direk üzerine oturtulmuş bir tür odadır. Mutlaka evin dışında bulunur, kesinlikle ev ile serender arasında herhangi bir geçit, köprü bulunmaz. Yerden yüksekliği yaklaşık 5-7 metredir.

Serender hangi ağaçtan yapılır?

Serander, Orta Karadeniz ve özellikle Doğu Karadeniz bölgesine özgü, tepesinde teker bulunan 1,5-2 metre yüksekliğindeki kazıkların üstüne oturtulan 4×5 m. boyutlarında, kestane (nadiren ceviz, kiraz) ağacından dört (nadiren 6, 8 hatta 12) ahşap direklerin birbirine geçirilmesi ve ahşap yığma tekniği ile yapılmış …

Karadeniz ikliminin bitki örtüsü nedir?

Karadeniz Bölgesinin bitki örtüsü ormandır. Bunun en büyük nedeni Karadeniz Bölgesinin her yıl yağış almasıdır. Bu bölgemizde 51.500 hektarlık ormanlık alan bulunduğu için arıcılık ve ormancılık gelişmiştir.

Serender ne işe yarar?

Genellikle yiyeceklerin saklanması ve mısır kurutma işleminin gerçekleştirilmesi için kullanılmak maksadıyla yapılmışlardır. Yerden yüksek olması ürünlerin haşerelerden ve yaban hayvanlarından korunmasını sağlar. Yapıya, genellikle akasya ağacından yapılan seyyar bir merdiven ile çıkılır ve inilir.

Serender anlamı ne?

Serender, genellikle Orta ve Doğu Karadenize özgü, kırsal yörelerde görülen mimari bir yapıdır. Yapı, dört direk üzerine oturtulmuş bir tür odadır. Mutlaka evin dışında bulunur, kesinlikle ev ile serender arasında herhangi bir geçit, köprü bulunmaz.

Selander nedir?

Serander kelimesi Türkçe’de “kuru erzak deposu” anlamına gelir. Yeni Yunanca ksirándiro ξηράνδιρο z “kuru erzak deposu” sözcüğünden alıntıdır. … Serander kelimesi tarihte bilinen ilk kez “Karadeniz bölgesine özgü ahşap erzak deposu” Türkiye’de Halk Ağızlarından Derleme Sözlüğü (1960 yılından önce) eserinde yer almıştır.

Nayla serender ne demek?

Serender (Nayla, Paska) Karadeniz’in orta bölümlerinde ve özellikle Doğu Karadeniz köylerinde her evin yanında bulunan, yaklaşık 4×4, 4×6, 5×6 metre ebatlarında, direkler üstünde duran tamamı ahşap olan bir mısır (erzak) ambarıdır. Büyüklüğüne bağlı olarak 4, 6, ya da 8 direklidir.

Karadeniz iklimleri nelerdir?

Kışlar ılık yazlar ve sıcaktır. Yağışlar ise 1000-1200 mm’den azdır. Yaz ve kış aylarında doğudan daha düşük sıcaklık değerlerine sahip bir iklim türü görülür. Orta Karadeniz bölgesinde yağış doğu ve batıdan (750-800 mm) daha azdır ve daha düşük yağışlı bir iklim türü dikkat çeker.

Karadeniz Bölgesinin iklim tipi nedir?

Karadeniz iklimi, asıl olarak Kuzey Anadolu Dağları’nın Karadeniz‘e bakan yamaçlarında görülür. Ülkemizin kuzeyinde yer alan Karadeniz kıyılarında görülen bu iklim, her mevsim yağışlı, denizel termik özellikler gösteren ılıman karakterli bir iklim tipidir.

Karadeniz Nayla nedir?

rize de, koy evlerinin yaninda bulunan genellikle erzak koydukları ahsap yapıya verilen ad.

Serender tipi nedir?

Serender, genellikle Orta ve Doğu Karadenize özgü, kırsal yörelerde görülen mimari bir yapıdır. Yapı, dört direk üzerine oturtulmuş bir tür odadır. Mutlaka evin dışında bulunur, kesinlikle ev ile serender arasında herhangi bir geçit, köprü bulunmaz. Yerden yüksekliği yaklaşık 5-7 metredir.

Nayla anlami ne?

rize de, koy evlerinin yaninda bulunan genellikle erzak koydukları ahsap yapıya verilen ad. ah nayla genç, böyle yerden yüksek, asma merdivenli, parmaklık pencereli, erzak yuvası. evet tam olarak yuva, yavru yuva.

Nayla ne demek Karadeniz?

Karadeniz yöresel mimarisinin tipik bir mimari elemanı olan nayla (serender), yiyeceklerin (özellikle mısır, bakliyat, patates, yağ, peynir, kış armudu, laz elması, ince hurma, muşmula vs.) zararlılardan korunması, kurutulması ve depolanması için kullanılır. Direkler üzerinde kurulu, ahşap ve çatılı bir yapıdır.

Karadeniz ikliminin tarım ürünleri nelerdir?

Karadeniz Bölgesinde Yetişen Tarım Ürünleri ve Teknolojileri

  • Fındık. Karadeniz denince akla gelen ilk ürün, büyük oranda fındık olmaktadır. …
  • Çay. Karadeniz Bölgesi’nde fındıktan sonra en çok akılda kalan ürün elbette ki çaydır. …
  • Mısır. …
  • Tütün. …
  • Turunçgiller. …
  • Kivi. …
  • Elma. …
  • Pirinç