Mama Hatun Türbesi neden yapılmış?

Mama Hatun Külliyesi hangi dönemden kalmıştır?

Kümbet, kervansaray, hamam ve camiden oluşan Mama Hatun Külliyesi, Erzurum ve çevresinde hüküm süren Saltuklu Beyliği’nin başına 587’de (1191) geçen II. İzzeddin Saltuk’un kızı Mama Hatun tarafından Erzurum-Erzincan kervan yolu üzerinde Tercan’da (eski adı Mamahatun) yaptırılmıştır.

Mama Hatun Kimdir Kısaca Hayatı?

mama hatun, saltukoğullarının 6. hükümdarıdır. kendisinden önceki hükümdar nasıreddin muhammed’den sonra hükümdar olmuştur. hicri 587-597 miladi 1191-1200 (1201) yılları arasında hükümdarlık yapmıştır. nasıreddin muhammed’in kız kardeşidir. erzincan ilinin tercan ilçesinde bir de kervansaray yaptırmıştır.

Saltukluların yaptığı eserler nelerdir?

Eserleri :

  • Erzurum Kale Camii.
  • Erzurum Ulu Camii.
  • Tepsi Minare ( Saat Kulesi )
  • Mama Hatun Kervansarayı ve Kümbeti.
  • Erzurum, Emir Saltuk Kümbedi.

29 Eyl 2020

Mama Hatun Türbesi hangi beylik ya da devlet döneminde yapılmıştır?

MAMA HATUN TÜRBESİ ve KERVANSARAY : Saltuklu dönemine ait olan türbenin, 1192 yılında ölen Saltuklu Erzurum sahibesi Mama Hatun için yaptırılmıştır. Mimarı Ahlatlı Ebul-nema bin Mufad-dalü`l-Ahval`dır.

Emir Saltuk türbesi hangi beyliğe aittir?

Saltuklu Beyliği, Malazgirt Savaşı’ndan sonra Büyük Selçuklu Devleti komutanlarından, Ebü’l-Kāsım İzzeddin Saltuk Bey’in 1071 yılında kurduğu, merkezi Erzurum olan Anadolu Türk Beyliği’dir.

Saltukluların en önemli eseri nedir?

1232 senesinde, Ebû Mensûr tarafından inşa ettirilen Micingerd Kalesi, Saltuklulara ait önemli eserlerdendir ve bu eserlerin çoğu zamanımıza kadar ulaşmıştır.

Mengüceklilerin eserleri nelerdir?

Hem kentin tarihsel kimliğini temsil eden hem de Beyliğin en önemli eserleri arasında Divriği kalesi, Divriği Kale Cami, Divriği Ulu Camii ve Külliyesi ile kümbetler, bedesten, köprüler, su tesisi ve hamamlarla çevredeki kervansaray ve hanlar vb. yapılar yer almaktadır.

Mama Hatun Medresesi hangi beylik?

Erzincan Tercan İlçesinde bulunan Mama Hatun Türbesi, 1192’de ölen Saltuklu Prensesi Mama Hatun adına yaptırılmıştır. Mama Hatun Saltuklu Beyliğinin başına ll91’de geçen II.İzzeddin Saltuk’un kızıdır. Türbenin kitabesinde yalnızca mimarının ismi okunmaktadır.

Micingerd neresi?

Adını bulunduğu köyden alan İnkaya Micingirt Kalesi, Kars’ın Sarıkamış ilçesinde yer alır. İnkaya Micingirt Kalesi, şehrin günümüze gelen tarihi yapıları arasındadır. 1232 yılında Saltuklu Sultanı Mansur Ergin tarafından inşa edildiği bilinmektedir.

Saltukluların eserleri nedir?

Ayrıca Saltuklular mimari, sanat ve kültür alanında da önemli gelişmeler sağladılar. Erzurum’daki Kale Camisi, Tepsi Minare, Ulu Cami, Üç Kümbetler ve Tercan’daki Mama Hatun Kümbeti Saltuklulara ait önemli eserleridir.

Saltukluları hangi devlet yıktı?

Türkiye Selçuklu Sultanı Rükneddin Süleyman Şah, Gürcüler üzerine çıktığı sefere Saltuk Beyi Alâeddîn Melik Şah’ı da davet etti. Ancak, Alâeddîn Melik Şah bu sefere katılmayı kabul etmeyince Rükneddin Süleyman Şah, 1202’de Erzurum’u alarak beyliğe son verdi.

Üç Kümbetler hangi beylik?

Anadolu Selçuklu mezar yapılarının en güzel örneklerindendir Üç Kümbetler. Erzurum’un tarihi yapıları arasındaki Üç Kümbetler, Çifte Minareli Medrese’nin güneyinde bulunur. Kümbetlerin en büyüğünün Emir Saltuk’a ait olduğu ve XII. yüzyıl veya XIV. yüzyıl başlarında yapıldığı tahmin edilmektedir.

Artukluların eserleri nelerdir?

Sivil mimari eserleri ; köşkler ve saraylar, evler, hanlar, kervansaraylar, darüşşifalar, çarşılar, hamamlar ve köprüler.. Kubadiye ve Kubadabat Sarayı, Alaiye Sarayı, Haydar Bey Köşkü, Hızır İlyas Köşkü. KERVANSARAYLAR – Küçüklerine han, sultanlar tarafından yaptırılanına Sultan Hanı denir.

Mengücekliler mimari eserleri nelerdir?

Hem kentin tarihsel kimliğini temsil eden hem de Beyliğin en önemli eserleri arasında Divriği kalesi, Divriği Kale Cami, Divriği Ulu Camii ve Külliyesi ile kümbetler, bedesten, köprüler, su tesisi ve hamamlarla çevredeki kervansaray ve hanlar vb. yapılar yer almaktadır.

Yağı Basan Medresesi hangi beyliğe aittir?

Yağıbasan Medresesi, Danişment Beyliği’nden Nizamettin Yağıbasan‘ın Tokat ve Niksar’da yaptırdığı iki medresedir. Tokat bulunan Yağıbasan medresesi Çukur Medrese olarak da bilinir. 1151 ve1152 yıllarında yaptırılan medrese, kapalı avlulu Anadolu medreselerinin ilk örneklerinden biri olması açısından önemlidir.