Serender yapı ne demek?

Karadenizde ambara ne denir?

Karadeniz Bölgesi’nde, geçmişte yiyecek saklamak için ambar niyetine kullanılan ve evlerin bitişiğine inşa edilen serenderler, mimari güzellikleri ve tarihi değerleriyle dikkat çekiyor. Artık konaklama yeri olarak da kullanılan serenderler nostalji sevenler için bulunmaz bir hazine.

Serender hangi ağaçtan yapılır?

Serander, Orta Karadeniz ve özellikle Doğu Karadeniz bölgesine özgü, tepesinde teker bulunan 1,5-2 metre yüksekliğindeki kazıkların üstüne oturtulan 4×5 m. boyutlarında, kestane (nadiren ceviz, kiraz) ağacından dört (nadiren 6, 8 hatta 12) ahşap direklerin birbirine geçirilmesi ve ahşap yığma tekniği ile yapılmış …

Tahıl ambarına ne denir?

Serander, Mazı, Paska, Nayla, Bagen (Tahıl ambarları)

Karadeniz’de kilere ne denir?

Doğu Karadeniz Bölgesinde genelde kiler ya da tahıl ambarı olarak kullanılan tahtalardan yapılan küçük ahşap yapıların adı nedir? Serander.

Serender ne amaçla kullanılır?

Genellikle yiyeceklerin saklanması ve mısır kurutma işleminin gerçekleştirilmesi için kullanılmak maksadıyla yapılmışlardır. Yerden yüksek olması ürünlerin haşerelerden ve yaban hayvanlarından korunmasını sağlar. Yapıya, genellikle akasya ağacından yapılan seyyar bir merdiven ile çıkılır ve inilir.

Selander nedir?

Serander kelimesi Türkçe’de “kuru erzak deposu” anlamına gelir. Yeni Yunanca ksirándiro ξηράνδιρο z “kuru erzak deposu” sözcüğünden alıntıdır. … Serander kelimesi tarihte bilinen ilk kez “Karadeniz bölgesine özgü ahşap erzak deposu” Türkiye’de Halk Ağızlarından Derleme Sözlüğü (1960 yılından önce) eserinde yer almıştır.

Buğday ambarı ne demek?

Enbar dolu anlamına gelirken ambar sözcüğü, tarım ürünlerinin ya da değerli eşyaların muhafaza edildiği yer demektir. Bir şeyin çok fazla üretildiği yerler için de bu kelime kullanılır. Örneğin İç Anadolu Bölgesi için ”tahıl ambarı” denir.

Buğday tanesine ne denir?

buğday ambarı” başlığındaki entrylerin metinlerinde arama yapar. buğday ile doldurulmuş depo alanı. ısı ve nem bu depolama sisteminde en önemli iki faktördür. ayrıca çeşitli böcek ve kemirgenlere karşı da içinde önlem alınması gerekir. ambar eski deyim olsa da şimdiki adı silodur.

Karadeniz ikliminin bitki örtüsü nedir?

Karadeniz Bölgesinin bitki örtüsü ormandır. Bunun en büyük nedeni Karadeniz Bölgesinin her yıl yağış almasıdır. Bu bölgemizde 51.500 hektarlık ormanlık alan bulunduğu için arıcılık ve ormancılık gelişmiştir.

Karadeniz ikliminin konut tipi nedir?

Ahşap Evler : İklimin nemli ormanın bol olduğu yerlerde yapı malzemesi olarak ağacın kullanıldığı konut tipidir. Bazı yörelerde ağaçla birlikte taş veya kerpiç de kullanılır. Taş evler ormanların geniş yer kapladığı Karadeniz Bölgesi’nde yaygın olarak kullanılır.

Lazca serender ne demek?

Ama en çok Lazca‘da Nayla, Türkçe’de : Serender deriz… Erzak depomuz.. Biz de ordu ‘da serenti deriz.

Serender ne işe yarar?

Genellikle yiyeceklerin saklanması ve mısır kurutma işleminin gerçekleştirilmesi için kullanılmak maksadıyla yapılmışlardır. Yerden yüksek olması ürünlerin haşerelerden ve yaban hayvanlarından korunmasını sağlar. Yapıya, genellikle akasya ağacından yapılan seyyar bir merdiven ile çıkılır ve inilir.

Serender türü yerleşme nedir?

Serender, genellikle Orta ve Doğu Karadenize özgü, kırsal yörelerde görülen mimari bir yapıdır. Yapı, dört direk üzerine oturtulmuş bir tür odadır. Mutlaka evin dışında bulunur, kesinlikle ev ile serender arasında herhangi bir geçit, köprü bulunmaz. Yerden yüksekliği yaklaşık 5-7 metredir.

Tahıl ambarı adı nedir?

Sayısız uygarlığa ev sahipliği yapan İç Anadolu Bölgesi, tarih boyunca hep önemli bir tarım merkezi oldu. Bölgenin, günümüzde de Türkiye’nin “tahıl ambarı” olarak adlandırılması, onun bu tarihi rolüne işaret ediyor.

Ülkemizin tahıl ambarı neresidir?

Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya Ovası, 6 aydır yeterli yağış alamadığı için kuraklık alarmı veriyor. 2 milyon 200 bin hektarlık bir ekim alanına sahip Konya’da yıllık yaklaşık 2,5 milyon ton buğday üretiliyor.