Kollektif açılım ne demek?

Kolektif ne demek TDK?

Kolektif kelimesi Fransızca kökenli olan ve Türkçeye yerleşmiş sözcükler arasında yer almaktadır. Türk Dil Kurumu açısından Kolektif kelimesinin anlamı ‘Birçok kişinin ya da nesnenin bir araya gelmesiyle oluşan sonuç’ şeklinde yer almaktadır.

Kolektif ne demek cümle içinde?

KOLEKTİF NE DEMEK: 1- Birçok kimseyi veya nesneyi içine alan, birçok kişi ve nesnenin bir araya gelmesi sonucu olan: 2- Ortaklaşa.

Kolektif iş ne demek?

Kolektif çalışma: İşbirliği yaparak, ortaklaşa yapılan çalışma. Kolektif mülkiyet: Üretim araçlarının topluma ait olduğu mülkiyet biçimi, özel mülkiyet karşıtı.

Kolektif nedir tarih?

Kollektif ne demek tarih? 1. Birçok kimseyi ya da nesneyi içine alan; birçok kişi ve nesnenin bir araya gelmesi sonucu olan.

TDK kümülatif ne demek?

TDK‘ya göre kümülatifin anlamı hakkında bilinmesi gerekenler. Kümülatif kelimesinin Türk dil kurumu açısından anlamı ‘Birikmeli, birikil veya birikmiş’ şeklinde geçtiğini söylemek mümkün. Fransızca kökenli olan bu kelime aynı zamanda bir araya gelen, birbirine eklenen ve toplanan şeklinde tabir edilmektedir.

Kollektif devlet ne demek?

Kolektivizasyon, çiftçilerin paylarını birleştirerek büyük bir çiftlik oluşturması ve burada bir arada çalışarak meydana gelen kârdan pay alması üzerine kurulu tarım politikasına verilen tanımlama. Özel kolektif çiftliklerde veya bazı devlet çiftliklerinde toprak ile emeğin verimini artırmak amacıyla uygulanır.

Tavsadi ne demek?

(nsz) Bir iş, bir durum vb. gücünü, hızını kaybetmek, yavaşlamak, gevşemek: “Bütün galeyanı, bu taş gibi karşısında oturan, her an fırlayacak adam önünde tavsadı.” -N. Hikmet. Hızı, tezliği, gücü azalmak, sönmeye başlamak.

Kolektif yaşam biçimi ne demek?

Kolektif yaşam, insanların tabiatı gereği toplu olarak birlikte yaşama şeklidir. Canlılar çok eski çağlardan beri toplu ve birlikte yaşama gereği duymuşlardır. Toplu halde yaşama içgüdüsü bütün canlılarda mevcuttur. İnsanlar yüzyıllar boyu hayatta kalma mücadelesi verirken kolektif yaşam tarzını benimsemişlerdir.

Kolektif mülkiyeti nedir?

Ortak mülkiyet, bir kuruluşun, işletmenin veya topluluğun varlıklarını, tek tek üyelerin veya üye gruplarının adlarını ortak mülkiyet olarak değil, bölünmez bir şekilde tutmayı ifade eder.

Kolektif şuur ne demek?

İlk defa Emile Durkheim tarafından kullanılan ve onun sosyolojisinin köşe taşlarından birini oluşturan kolektif bilinç terimi, “insanda, birey olarak ruhi hayata ait olayları aşan ve zümrenin ortak düşünce, istek ve heyecanlarını temsil eden ortak bir bilinci” ifade etmektedir.

Kolektif ceza nedir örnek?

Kollektif cezalandırma “ceza sorumluluğunun şahsiliği” ilkesinin ihlali yani yasa dışı bir durumudur. Örnek olarak; kollektif cezada kişinin işlediği suç sebebiyle yakınlarının da cezalandırılmasını verebiliriz. Ek Bilgi; günümüzde kollektif cezanın uygulandığı tek ülke Kuzey Kore’dir.

Kolektif suç ne demek?

kitlesel suç. işleyeni bellidir ama iş cezalandırmaya geldiğinde suçlu yoktur sanki.

Kümülatif yüzde nasıl hesaplanır?

kümülatif yüzde

  1. toplamlı veya birikimli yüzde olarak da bilinir. spss sonuçlarında adamın karşısına çıkar, mal mal baktırır. …
  2. anket vs sonuclarinda bir uctan diger uca giderken verilen cevaplarin yuzdesinin toplanmasi ile elde edilir. dolayisiyla bir ucta bu yuzde gecerli yuzde kadarken diger ucta % 100 e cikar.

Kümülatif olma ne demek felsefe?

Yani, felsefe tek bir konudan değil, bir çok konunun ve düşüncenin sonucunda bilgilerin yığılarak felsefeyi oluşturmasıdır. Kümülatif, sözcük anlamı olarak yığılma anlamına gelir. Felsefede bilgiler, tek bir görüşten yola çıkılarak oluşturulmaz. … Felsefede bilgiler sürekli birbiri üzerine eklenir ve büyür.

Kolektif yönetim ne demek?

Kolektif liderlik, örgütsel yapı içerisinde iktidarın dağılımıdır. Bu yönetim biçimi genellikle sosyalist devlet içerisinde şekillenmiş olup komünist parti içerisinde ideal bir yönetim formu olarak düşünülür.