Pardus nedir ne işe yarar?

Neden Pardus kullanılmalı?

İşletim sistemi, ofis programları, grafik programları, oyunları vb, uygulamaların tamamı bedavadır. www.pardus.org.tr veya www.ozgurlukicin.com ‘dan indirir ve gönül rahatlığıyla kullanırsınız. -Güvenlidir. Virüs, trojan vs. bulaşma riski yoktur. XP ve Vista gibi çürük değildir.

Pardus nedir özellikleri nelerdir?

Pardus, TÜBİTAK tarafından geliştirilen Milli işletim sistemi olarak tanımlanıyor. Peki Pardus kimler tarafından geliştirildi. Temel özellikleri nelerdir?…

  • Özgürdür.
  • Türkçedir.
  • Virüslere geçit vermez.
  • Hızlı kurulur.
  • Kolay kullanılır.
  • Her şey yazılım dahildir.
  • Özelleştirilebilir.
  • Şeffaftır.

Pardus nedir kısaca açıklayınız?

Pardus (yazıldığı gibi okunur), Türkiye’de TÜBİTAK ULAKBİM tarafından geliştirilen bir GNU/Linux dağıtımı olan işletim sistemi. Planlamasına 2003 yılında başlanmış olup, ilk kararlı sürümü 27 Aralık 2005’te yayınlanmıştır. Pardus adı, Anadolu parsının bilimsel adı olan Panthera pardus tulliana’dan gelmektedir.

Pardus uygulaması nedir?

PARDUS, Debian GNU/Linux temelli Özgür ve Açık Kaynak kodlu bir işletim sistemidir. İnternet üzerinden ücretsiz olarak indirilebilmekte ve kurulabilmektedir.

Pardus işletim sistemi neden kullanılmıyor?

2011.2 sürümüne kadar gerçekten yerli işletim sistemi olan Pardus‘un ekibi, 2012 yılında TÜBİTAK tarafından baştan sona değiştirildi. Yeni ekibin, Pardus için Debian dağıtımının altyapısını kullanmaya başlamasıyla beraber Pardus, yerli işletim sistemi sıfatınıda bir nevi kaybetmiş oldu.

Pardus işletim sistemini diğerlerinden ayıran en önemli özellik nedir?

Milli tasarım, özgür, hızlı kurulabilen, basit kullanışlı, çoklu dil içeren, bilgisayar kullanıcılarının temel masaüstü ihtiyaçlarını gidermek üzere mevcut Linux dağıtımlarının üstün-kararlı taraflarını kullanan; kurulum, yapılandırma ve kullanım basitliği sağlayan açık kaynak bir işletim sistemidir ‘Pardus‘.

Pardus neden kullanılmıyor?

2011.2 sürümüne kadar gerçekten yerli işletim sistemi olan Pardus‘un ekibi, 2012 yılında TÜBİTAK tarafından baştan sona değiştirildi. Yeni ekibin, Pardus için Debian dağıtımının altyapısını kullanmaya başlamasıyla beraber Pardus, yerli işletim sistemi sıfatınıda bir nevi kaybetmiş oldu.

Pardus ne zaman kuruldu?

1 Şubat 2005 tarihinde ilk ürün olan Pardus Çalışan CD 1.0 yayımlanmıştır. Sonrasında geliştirmeler daha çok özgün yenilik projelerine yoğunlaştırılmış ve nihayet 27 Aralık 2005’te Pardus‘un ilk kararlı sürümü olan Pardus 1.0 ortaya çıkmıştır. Bu tarih PARDUS‘un doğum günü olarak kutlanmaktadır.

Pardus ne durumda?

2011 yılında TUBİTAK bünyesinde gerçekleştirilen yapılandırma çalışamaları kapsamında Pardus‘un ilk ve özgün sürümlerini geliştirilen ekip tasfiye edilmişti. Dönemin TUBİTAK ekibinde yer alan genç mühendisler, sektörde farklı şirketlerde önemli roller üstlendiler ya da kendi şirketlerini kurdular.

Yerli işletim sistemi Pardus nedir?

Pardus, 2013 yılında TÜBİTAK ULAKBİM bünyesinde oluşturulan bir ekip tarafından geliştirilmeye başlanan ve ilk sürümü 2005 yılında yayınlanan Linux tabanlı ilk yerli işletim sistemimizdir. Pardus, başta devlet kurumları olmak üzere tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına Windows alternatifi olarak geliştirilmişti.

Pardus ne Tabanlı?

Evet, Pardus birçok GNU/Linux dağıtımı gibi Debian tabanlıdır. Örneğin Ubuntu, Mint, Deepin gibi çok kullanılan Linux dağıtımları Debian tabanlıdır.

Pardus projesi ne oldu?

Kararlı sürümü 25 Ocak 2013’te yayınlanan “Pardus 2013 Anadolu Parsı” sürümüyle beraber artık Pardus, Debian tabanlı bir Linux dağıtımı haline gelmiştir. Terk edilen eski Pardus projeleri ise gönüllüler tarafından yürütülen Pisi Linux projesi kapsamında sürdürülmektedir.

Pardus işletim sisteminin sürümleri nelerdir?

Desteği devam etmeyen eski sürümler:

  • KDE 5.1 (64bit) (Sürüm Notları – Kurulum Kılavuzu)
  • Pardus Güvenli Kamu – XFCE Kurumsal (64bit) (Kurulum Kılavuzu)
  • Pardus 2013 GNOME (64bit)
  • Pardus 2013 GNOME (32bit)
  • Pardus 2013 KDE (64bit)
  • Pardus 2013 KDE (32bit)
  • Pardus 2011.2 Çalışan (64bit)
  • Pardus 2011.2 Çalışan (32bit)

Pardus işletim sistemi nasıl kurulur?

Kurulum ortamını (DVD, USB, vb.) yerleştirerek bilgisayarınızı yeniden başlatınız. Önyükleme menüsünde bulunan “Pardus Çalışan” seçeneği ile kuruluma başlamadan Pardus‘u inceleyebilir, masaüstünde bulunan “Pardus Yükle” simgesine tıklayarak grafik arayüz ile kuruluma başlayabilirsiniz. Dil seçimi yaparak ilerleyiniz.

Pardus 21 ne zaman çıktı?

Pardus 21 (kod adı: Dolunay), bir GNU/Linux dağıtımı olan Pardus‘un 21 Ağustos 2021 tarihinde yayınlanan sürümüdür.