Minet etmek ne demek?

Kimseye minnet etmemek ne demek?

TDK tarafından yapılan açıklamaya göre minnet etmemek deyimi; bir kimseye boyun eğmemek anlamına gelmektedir. TDK tarafından minnet duymak ise minnet etmek deyimi ile aynı anlamı taşır. Yani minnet duymak; bir olay karşısında kişinin başka kişiye karşı kendisini borçlu sayması anlamında açıklanmıştır.

Mınet ne demek?

Dişlerin taç kısmını kaplayan beyaz ve sert doku. Metal eşya üzerine vurulan renkli cam katmanı. İnce ve parlak nakış. Saat kadranı.

Minnetim yok ne demek?

Her hangi iyi bir davranış, fiil karşılığında minnettarlık duymamak, kendini borçlu hissetmemek, hatta boyun eyip hiç yardım da talep etmemek.

Minnet borçlu olmak ne demek?

Birinin iyiliğine karşı kendini borçlu durumdan kurtarmak için, karşılık olarak bir iyilikte bulunmak.

Minnet eylemem ne anlama gelir?

Minnet etmek (eylemek): Bir iyiliği veya yardımı kabul etmek. Minnet etmemek: Boyun eğmemek, (yardıma, iyiliğe) ihtiyaç duymamak. Minnet altında bırakmak: Karşı tarafı kendine borçlu hissettirmek için başa kakarak gösteriş olsun diye iyilik yapmak.

Ricai minnet ne demek?

ısrarla rica etmek,minnet duyulası bir derecede güç bir iş beklentisiyle,yalvar-yakar olmak.

Müdana etmek ne demektir?

MÜDÂNÂ i. (Ar. mudāhene “dalkavukluk”tan) halk ağzı. Minnet etme, boyun eğme: “Kimseye müdânâsı yok.” ѻ Müdânâ etmek (eylemek): Minnet etmek, boyun eğip yalvarmak: Geldim sana eyleyim müdânâ / Olursan eğer benimle hem-pâ (Şeyh Gālib – Ş.

Sana minnettarım ne demek?

a. Birinden gördüğü iyiliğe karşı kendini borçlu sayan, gönül borcu olan kimse, gönül borçlusu: “Çocuklarıma karşı gösterdiğiniz ihtimam ve alakaya bilhassa minnettarım.” -E.

Boyun eğmem ne demek?

Boyun eğmemek anlamı nedir? deyiminin anlamı, açıklaması ve örnek cümleleri: Uymamak, katlanmamak, kabullenmemek, direnmek, karşı gelmek.

Rica minnet ne demek?

ısrarla rica etmek,minnet duyulası bir derecede güç bir iş beklentisiyle,yalvar-yakar olmak.

Har içinde biten gonca Gule minnet eylemem ne demek?

Türküde har içinde biten gonca küle minnet eylemem sözü ile denilmek istenen ateşin ininde ki gül bile olsa onu istemem çünkü ateş içinde açan çiçek ne bana ne ona hayır getiri demektir. En doğrusu bu ateş içinde ki çiçeğinde bir birimize minnet etmemesidir demektedir.

Müdane etmemek ne demek?

tanım: kendini borçlu hissedecek duruma düşürmemek, kendi ayakları üstünde durmak, kimseye açıklama yapma gereği hissetmemek. yaranmaya veya birilerine iyi görünmeye çalışmamak.

Müdanasız olmak ne demek?

Müdana yaranmaya, kendini kabul ettirmeye çalışmak demek. Müdanasızlık ise kimseye yaranmadan kendi ayakları üstünde durmak, kimseye açıklama yapma gereği hissetmeden işini yapmak, iyi görünmeye özen göstermemek olarak tarif ediliyor sözlükte.

Size çok minnettarım ne demek?

a. Birinden gördüğü iyiliğe karşı kendini borçlu sayan, gönül borcu olan kimse, gönül borçlusu: “Çocuklarıma karşı gösterdiğiniz ihtimam ve alakaya bilhassa minnettarım.” -E.

Minnettarlık duymak ne demek?

Minnettarlık, kişinin sahip olduklarına duyduğu takdirin ve şükranın bir ifadesidir. Maddi değerden bağımsız bir değerin tanınmasıdır. Bu sosyal duygu, ilişkileri güçlendirir ve ilkel dönemlerdeki başkalarına yardım etmenin ve karşılığında yardım almanın hayatta kalmaya olan etkisinden kaynaklanır.