Karadenizin Platolarının isimleri nelerdir?

Karadeniz bölgesinin ovaları isimleri nelerdir?

Boyabat, Merzifon, Tosya, Turhal ovalarıyla Suluova ve Taşova Karadeniz Bölgesi‘nin çöküntü ovalarıdır. Bu çöküntü ovalar yeryüzü hareketleri sonucu çeşitli yükseltilerin oluşması sonrası çukurda kalan bölgelere alüvyonların dolmasıyla oluşmuştur. Karadeniz bölgesi kıyısındaki ovalar ise Bafra ve Çarşamba ovalarıdır.

Karadeniz bölgesindeki dağların isimleri nelerdir?

Ilgaz Dağları2.587 m
Kaçkar Dağı3.937 m
Kuzey Anadolu Dağları/Dağlar

Karadeniz Bölgesi’nde hangi platolar vardır?

Karadeniz Bölgesindeki Perşembe Platosu, Marmara Bölgesindeki Çatalca-Kocaeli Platosu ise aşınım platosudur. Ayrıca bu plato ülkemizdeki en alçak plato olma özelliğine sahiptir. Haymana, Cihanbeyli, Gaziantep, Şanlıurfa, Obruk, Uzunyayla ve Yazılıkaya platoları yatay duruşlu plato oluşumuna örnektir.

Türkiyedeki platoların isimleri nelerdir?

İç Anadolu Bölgesinde yer alan Haymana Platosu, Cihanbeyli Platosu, Obruk Platosu, Bozok Platosu, Uzunyayla Platosu ; Ege Bölgesinde yer alan Yazılıkaya Platosu ; Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer alan Gaziantep Platosu ve Şanlıurfa Platosu tabaka düzlüğü platolarına örnektir.

Iç Anadolu Bölgesi’nde hangi ovalar vardır?

Çukur, Aksaray ve Develi Ovası tarımsal üretimin dışında yerleşim alanı olarak da kullanılıyor. İç Anadolu‘nun diğer önemli ovaları arasında Ankara Ovası, Akşehir Ovası ve Eskişehir Ovası yer alıyor. Yüksekova, Erzurum ve Malatya Ovası ise Doğu Anadolu‘nun en büyük tektonik ovaları arasında yer alır.

Akdeniz bölgesinde hangi ovalar var?

Akdeniz Bölgesinde bulunan ovalar şöyle sıralanabilir. – Antalya Ovası, Çukurova, Acıpayam Ovası, Amik Ovası, Silifke Ovası, Elmalı Ovası, Isparta Ovası, Kestel Ovası, Maraş Ovası‘dır.

Dağların adları nelerdir?

Resimlerle Türkiye’deki dağlar

  • Ağrı Dağı
  • Hasandağı, Aksaray.
  • Kaçkar Dağı, Rize.
  • Uludağ, Bursa.
  • Nemrut Dağı
  • Ege Bölgesi.
  • Süphan Dağı
  • Hasan Dağı, Aksaray.

Karadeniz neden dağlık?

Bölgenin yağış dağılışında hakim rüzgâr gönü ile yamaçların konumu ve yükseltisi en önemli etkenlerdir. Batı Karadeniz ile Doğu Karadeniz‘in yıllık ortalama yağış miktarının Orta Karadeniz‘den fazla olmasında; Batı ve Doğu Karadeniz‘de kıyının hakim rüzgâr yönüne dik uzanması ve yükseltinin artması rol oynar.

Haymana Platosu kalkerli mi?

Karstik Platolar: Kalkerli (Kireçtaşı) araziler üzerinde oluşurlar. Akdeniz çevresinde görülür. TAŞELİ PLATOSU gibi. İç Anadolu: Cihanbeyli, Obruk, Haymana, Uzunyayla ve Bozok Platoları.

Trabzonda plato var mı?

Trabzon ili çok sarp, dağlık bir araziye sahiptir. İl topraklarının % 78’i dağlardan ve % 22’si platolardan meydana gelir. Ovalar kıyıdaki küçük düzlükler, vadilerse küçük olan Değirmendere ve Karadere vadilerinden ibarettir.

Haymana platosu hangi ilde?

İlçe, Ankara’nın güneyinde yer alır. Haymana‘nın Ankara kent merkezine 55, Polatlı’ya 35, Gölbaşı’na 40 kilometre uzaklıktadır. İlçenin doğusunda Balâ ve Gölbaşı, güneyinde Kulu ve Cihanbeyli, batısında Polatlı ve kuzeyinde Gölbaşı ilçeleri yer alır. İlçe topraklarının 2/3’ünü Haymana Platosu oluşturur.

Türkiye’nin en büyük platosu nerededir?

konya sınırlarında yer alan cihanbeyli platosu‘dur.

Iç Anadolu’da hangi dağlar var?

Akdağlar, Hınzır Dağları, Tecer Dağları, Yıldız Dağları bu kıvrım dağlarıdır. Bölgenin güneyinde volkanik dağlar vardır.Bunlar Erciyes Dağı (3917 m en yüksek yeri), Melendiz, Hasandağı, Karacadağ, Karadağ’dır. Platoları: Haymana, Cihanbeyli, Obruk, Bozok (Kızılırmak), Yazılıkaya, (Bayat), Uzunyayla platoları vardır.

Iç Anadolu’nun batısı neresidir?

İç Batı Anadolu ya da kısaca İç Ege, Ege Bölgesinin doğu kısmını oluşturan dağlık ve deniz etkisinden uzakta kalan bölümüdür. Ege Bölgesinin, İç Anadolu Bölgesiyle sınırı oluşturur. Kütahya, Afyon ve Uşak il merkezleri bu bölümde yer alır.

Akdeniz bitkileri nelerdir?

Bitki örtüsü Kızılçam ormanlarıdır. Alçak alanlarda (0–800 m) Makiler bu ormanların tahribiyle oluşmuştur. Maki yaz kuraklığına dayanabilen; Mersin, Defne, Kocayemiş, Zeytin, Zakkum, Keçiboynuzu gibi kısa bodur ağaçlardan meydana gelen bir bitki topluluğudur.