Mestur etmek ne demek?

Mesturin ne demek?

1. Örtülü, kapalı, gizli. 2. Açık saçık gezmeyen nazlı kadın.

Mestur ne demek hadis?

Hadis terimi olarak “kendisinden iki veya daha fazla güvenilir râvi rivayette bulunduğu halde hadis rivayetiyle fazla meşgul olmadığı için muhaddislerce tanınmayan veya cerh-ta’dîl yönünden hakkında bir hüküm bulunmayan ya da hakkında ne hüküm verileceği bilinmeyen râvi” demektir.

Mesdur ne demek?

Mestur kelimesi Türkçe’de “setredilmiş, örtülü” anlamına gelir.

Mamur etmek ne demek?

MÂMUR. 1. Gelişip güzelleşmiş, bayındır duruma gelmiş, şenlikli: N’ola ma’mûr ise feyz ile Gālib arş-ı a’zamdan / Dilimdir taht-gâh-ı Hüsrev-i zîşân-ı istiğnâ (Leskofçalı Gālib).

Ravinin şahsının bilinmemesine ne ad verilir?

Râvinin şahsının veya halinin bilinmemesi de bir kusurdur (bk. CEHÂLET). Zabt sıfatıyla ilgili kusurlardan biri râvinin çok yanılmasıdır (bk. GALAT).

Şazz ne demek?

bir hadis rivayet eden şahsın (ravi’nin) kendisinden daha güvenilir başka bir raviye ters rivayeti şeklinde olmayan ve başka benzeri rivayet zinciriyle de rivayet edilmiş olan hadis-i şerife denir, şazz diye.

Muhkem anlamı ne?

Muhkem (Arapça: محكم), “Hüküm veren, sağlamlaştırılmış” anlamlarına gelen Arapça kelime. Kur’an’ın Âl-i İmrân Suresi’nin 7. âyetinde geçen bu kelime, açık ve kesin olarak hüküm veren âyetleri nitelendirmek için kullanılmıştır.

Müstetir ne demek?

(ﻣﺴﺘﺘﺮ) sıf. (Ar. istitār “gizlenmek”ten mustetir) Gizlenen, gizli, saklı: Çün sırr-ı Hak vücûd-ı mezâhirde müstetir / Bir veche nâzırız bakalım Hak ne gösterir (Nev’î’den).

Manzum ne demektir kısaca?

Nazım yani şiir şeklinde yazılmış olan hikayelere manzum hikaye adı verilir. Manzumlar, duygu ve hislerin anlatıldığı hikayelerdir. Ölçü, kafiye gibi uyakları içerisinde barındırır.

Mahur gözlü ne demek?

Mahur gözlü kelimesi de mahur bakışlı ile benzer şekilde süzgün gözlü, etkileyici gözlere sahip, karşı tarafı etkileyen gözlü kişi anlamlarına gelmektedir.

Cerh ve ta Dîl âlimleri kimlerdir?

Cerh tadîl ilminde müteşeddit olarak tanınan âlimler şunlardır: Şu’be b. el-Haccâc (ö. 160), İmâm Mâlik (ö. 179), Yahyâ b. Sa’îd el-Kattân (ö. 198), Yahyâ b. Ma’în (ö.

Rihle kim yazdı?

Hadisler Uğruna İlmi Seyahatler-Rihle , Yusuf Açıkel – Fiyatı & Satın Al | idefix.

Şaz ne demek fıkıh?

Şaz ne demek hadis ilmi? Şâz, sika râvinin zabt yönünden olsun, rivayetin çokluğu ve buna benzer tercihi gerektiren diğer yönlerden olsun, kendisinden daha üstün râvilere ters olarak rivayet ettiği ve rivayetiyle tek kaldığı hadîstir.

Şazz mahfuz ne demek?

Hadis terimlerini ilk tanımlayanlardan İmam Şâfiî, mahfûz kelimesini tarif etmemekle beraber onun karşısında yer alan şâz hadisi “güvenilir bir râvinin daha güvenilir râvilerin rivayetine aykırı olarak naklettiği hadis” diye tanıtmakla mahfûz hadisi de bir bakıma tarif etmiş olmaktadır.

Müteşabih ayet ne demek?

Müteşâbih (Arapça: متشابه), “Muhkem” (Mânası açık) olmayan Kur’ân âyetleri ve bazı benzer şekildeki hadisler; Kur’ân-ı Kerîm âyetleri ve hadislerin mecazî mânalara gelen ifadeleri “Müteşabih” olarak adlandırılmaktadırlar.