Mest kullanmanın hükmü nedir?

Mest giymek caiz midir?

“İslam âlimleri, abdest alırken ayağa giyilen deri ve benzeri sert ve dayanıklı maddelerden yapılan mestler üzerine mesh etmenin, Resûlullah’ın (s.a.s.) sünnetiyle sabit olduğu (Buhârî, Vudû 35, 48; Müslim, Tahâret, 72, 73; Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, I, 248, 249) konusunda görüş birliği içerisindedirler.

Mest üzerine meshin hükmü nedir?

Abdesti bozan haller mest üzerine meshi de bozar. Ayrıca üzerine mesh yapılmış olan mestin ayaktan çıkması veya çıkarılması, mesh süresinin sona ermesi ve gusül abdesti gerektiren durumlarda da mesh bozulur. Mesh süresi başlamadan abdestli iken çıkarılan mest ise abdesti etkilemez.

Kadınlar mest giyebilir mi?

Mest, genç ya da yaşlı, hasta ya da sağlıklı fark etmeksizin hemen herkesin kullanımına uygun olan bir giysidir.

Yırtılan mest dikilir mi?

Yırtık üç parmak miktarından fazla veya uzun bile olsa açılıp altını göstermiyorsa meshe engel değildir. İçinde deri astarı olan bir mestin yüzü açılırsa veya delik, yırtık dikilmiş ise meshe engel değildir.

Mest giymenin yaşı var mı?

Bilinen herhangi bir mest giymenin şartları bulunmamaktadır.

Gusül abdesti ile mest giyilir mi?

Abdestte ayaklarını yıkadıktan sonra mestlerini giyen kimsenin, bu abdesti devam ettiği sürece mestleri çıkarıp giymesiyle abdesti bozulmaz. Mestlerin üzerine mesh etmek suretiyle abdestini tamamladığı durumlarda ise, daha sonra mestlerini çıkaracak olursa meshi bozulur.

Ayağa mest giymenin hükmü nedir?

Peygamberin (s.a.s.) abdest aldığını ve mestlerinin üzerine mesh ettiğini bildiren birçok rivayet vardır (Buhârî, Vudu, 35, 48; Müslim, Taharet, 72, 73). Abdestli olarak ayağına mest giyen kimse, mest giydikten sonra abdestinin bozulmasından itibaren, mukim ise bir gün, yolcu ise üç gün mestleri üzerine mesh edebilir.

Mest giymek sünnet mi?

Mest giymek Peygamber Efendimizin bir sünnetidir. Bunun ile beraber mestler üzerine mesh de bir sünnettir. Peygamber Efendimiz mesti hem giymiş, hem de ashabına giydirmiştir. Bu nedenle pek çok Müslüman mest giyerek bu sevaba nail olabilmektedir.

Mest giymenin şartları nelerdir?

Örneğin; mestin abdestte ayaklar yıkandıktan sonra giyilmiş olması, ayağa giyildiğinde 5 km ya da daha fazla yürüyebilecek kadar dayanıklı olması, mestlerin bağsız olarak ayakta durabilecek kadar sağlam olması, ayak parmaklarının en küçük üçünün girebileceği büyüklükte bir delik bulunmaması, suyu geçirmemesi, mestin …

Mest i herkes kullanabilir mi?

Mestler ile alakalı günümüzde Müslümanların en çok merak ettiği konulardan biri de “Herkes mest giyebilir mi?” sorusunun yanıtıdır. Mestler yalnızca sağlık sorunu olan kişiler ya da yaşlılar tarafından kullanılmamakta, aynı zamanda herhangi bir sağlık sorunu olmayanlar ve gençler tarafından da kullanılabilmektedir.

Yırtık mest ile namaz kılınır mı?

CEVAP: Hanefî’de, mestteki yırtık, üç parmak girecek kadar olursa, mesh etmek sahih olmaz. İki parmak girecek kadar delik olursa, mahzuru olmaz. Astarı varsa, o kısım da mest sayılır, yırtık sayılmaz. Bir mestin birkaç yerinde küçük yırtıklar olsa, bunlar toplanınca üç parmak kadar olursa, buna mesh etmek caiz olmaz.

Ayağında mest varken nasıl abdest alınır?

Mestlerin üzerine mesh ederek abdest alınmış olup, ayaklarından meshi çıkarak kişi ise sadece ayaklarını yıkaması ile abdest ancak tamamlanır. Mest üstünü mesh ederek alınan abdest kişiye kolaylık sağlar. Özellikle yaşlı olan kimseler bu şekilde abdest alırlar.

Ayağa mest giymenin şartları nelerdir?

Örneğin; mestin abdestte ayaklar yıkandıktan sonra giyilmiş olması, ayağa giyildiğinde 5 km ya da daha fazla yürüyebilecek kadar dayanıklı olması, mestlerin bağsız olarak ayakta durabilecek kadar sağlam olması, ayak parmaklarının en küçük üçünün girebileceği büyüklükte bir delik bulunmaması, suyu geçirmemesi, mestin …

Mest ile abdest ne zaman bozulur?

Abdesti normal şartlarda bozan her bir durum met üzerine mesh etme yolu ile alınmış olan abdesti de aynı şekilde bozar. Üzerine mesh edilmiş olan meshin ayaktan çıkarılması ya da çıkması, mest içine giren su miktarının ayağın yarısını ıslatacak kadar olması ve mesh süresinin sona ermesi de meshi bozar.

Mest hangi durumlarda giyilir?

Mestleri mesh ederek abdest aldıktan sonra, abdestli iken ayağından her iki mestini veya birisini çıkaran bir kişinin, hades (abdestsizlik hâli) ayağına geçmiş kabul edildiğinden abdestini bozmadan ayaklarını yıkayıp tekrar mestleri giymesi gerekir.