Kimler kağıt fatura kesebilir?
Kimlere kağıt fatura kesilir?
e-Fatura yalnızca e-fatura mükelleflerine kesilip gönderilebilir. e-Arşiv fatura ise göndericinin e-fatura mükellefi, alıcının ise kağıt fatura kullanıcısı veya son kullanıcı olması durumunda kullanılır. Yani e-arşiv fatura, e-fatura kullanıcısı olmayan mükelleflere kesilir ve gönderilir.
Kaç TL’ye kadar normal fatura kesilir?
Eczanelerimiz tarafından 01/01/2020 tarihinden itibaren satış yaptığınız vergi mükelleflerine, düzenleyeceğiniz fatura tutarı KDV dahil 5.000,00 TL‘yi aştığı takdirde, faturanın kullandığınız fatura cildinden kağıt olarak düzenlenmesi yasaklanmıştır. (5.000,00 TL altı faturalar normal fatura cildinden düzenlenecektir.)
Kağıt fatura kesilebilir mi?
GİB e-Fatura listesinde kayıtlı bulunan bir alıcı mükellefe, kağıt fatura kesilebilir mi? e-Fatura kullanımı sisteme kayıtlı mükellefler arasında zorunludur ve sistemde bulunan bir mükellefe kesilecek kağıt faturalar yok hükmündedir.
5 bin TL üzeri fatura nasıl kesilir?
GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı) Sisteminden Yapabilirsiniz.
- E-Fatura‘ya Geçebilirsiniz. 5.000 TL ve üzeri fatura kesiyorsanız eğer entegratör firmanın uygulamasını kullanabilirsiniz. …
- GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı) Sisteminden Yapabilirsiniz.
Kimler e-fatura mükellefidir?
Yasaya göre, 2017 yılı ve sonrası brüt satış hasılatı 10 milyon TL ve üzeri olan firmalar e–fatura mükellefi olarak kabul edilir. İnternet üzerinden mal ve hizmet satışı yapan firmalar için ise brüt satış hasılatı sınırı 5 milyon TL’dir.
Herkes fatura kesebilir mi?
E-arşiv faturası herkese kesilebilir. İsterseniz mail atabilirsiniz isterseniz bastırıp verebilirsiniz. Size kalan fatura nüshasını da kağıt ortamında saklamak zorunda değilsiniz.
En fazla kaç TL fiş kesilir?
2022 Yılı Fatura Kesme ve Düzenleme Sınırı 2.000 TL olarak açıklandı. 21 Aralık 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan VUK Genel Tebliği’deki ilgili tutar 01.01.2022 tarihinden itibaren tüm yıl uygulanmak üzere yürürlüğe girmektedir.
5000 ve 30000 fatura nedir?
e-Arşiv Fatura uygulamasına geçiş zorunluluğu olmayan mükelleflerin düzenleyecekleri faturaların, vergi mükelleflerine düzenlenen; vergiler dahil toplam 5 bin TL’yi; vergi mükellefi olmayanlara düzenlenen; vergiler dahil toplam 30 bin TL’yi aşması halinde “e-Arşiv Fatura” olarak düzenlenme zorunluluğu getirilmiştir.
Kağıt fatura nasil kesilir?
Bu bilgilerin listesi şöyledir:
- Faturanın düzenlenme tarihi, seri ve sıra numarası,
- Faturayı düzenleyenin adı, varsa ticaret unvanı,
- İş adresi, bağlı olduğu vergi dairesi ve hesap numarası,
- Müşterinin adı, ticaret unvanı, adresi, varsa vergi dairesi ve hesap numarası,
E-fatura olanlar kağıt fatura kesebilir mi?
e–Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamalarına dahil olan mükellefler, uygulamaya dahil oldukları tarihin 7’nci günü sonuna kadar söz konusu belgelerini kağıt ortamda düzenleyebilirler. Ancak aynı işlem için e-Belge veya kâğıt ortamdaki belgelerinden sadece birinin düzenlenmesi gerekmektedir.
Fatura kesmek için ne yapmak gerekiyor?
Fatura kesebilmek için faturada belirli şeylerin bulunması gerekir. Bunlar fatura düzenleyen kişinin unvanı, adres bilgisi, en önemlisi vergi dairesi numarası ve mersis numarasıdır. Ardından müşterinin unvanı, adresi, vergi dairesi numarası gereklidir.
Firmalar neden e-fatura mükellefi olurlar?
Yasaya göre, 2017 yılı ve sonrası brüt satış hasılatı 10 milyon TL ve üzeri olan firmalar e–fatura mükellefi olarak kabul edilir. İnternet üzerinden mal ve hizmet satışı yapan firmalar için ise brüt satış hasılatı sınırı 5 milyon TL’dir.
Kimler e-fatura kesemez?
E–Fatura kullanıcıları arasında e–Fatura kesim işlemi gerçekleşebilir. Yani yalnızca e–Fatura mükellefleri arasında oluşturulabilir. Karşı taraf e–Fatura kullanıcısı değilse e–Fatura ortamında fatura kesilemez. Böyle bir durumda e-Arşiv Fatura kesme işlemi yapılır ya da kağıt fatura yöntemi kullanılır.
Fatura kesmeme cezası ne kadar?
Fatura düzenlememenin cezası, faturada yazılması gereken tutarın yüzde 10’u kadardır. Fatura düzenlenir ancak tutar eksik yazılırsa kesilecek ceza, tutar farkı üzerinden hesaplanır. 2022 yılında düzenlenmesi gereken her bir fatura için kesilecek asgari ceza tutarı, fatura tutarına bakılmaksızın, 500 lira.
Faturanın aslı kimde kalır?
Bu faturanın ilk iki nüshası müşteriye verilir. Tavsiyemiz faturanın bastırılırken bir nüsha fazla bastırılması yönündedir. Bastırılan fazla nüsha muhasebe fişinin altına konulmalı, diğer nüsha ise sıra numarası halinde ayrıca muhafaza edilmelidir.