Mısır hasat zamanı nasıl anlaşılır?
Mısırlar ne zaman biçilir?
Mısırın ideal ekim zamanı ise toprak ısısının 10 derece olduğu zamanlardır. Mısırın çimlenme süresi 10 gündür. Hasat zamanı ise Ağustos, Eylül, Ekim aylarıdır.
Mısır Sılajı hangi ayda yapılır?
Toprak sıcaklığı 13-15 °C olduğunda en uygun ekim zamanıdır. Ana ürün olarak silajlık mısır ekilecek olursa Nisan-Mayıs aylarında, ikinci ürün olarak ekim yapılacaksa Haziran-Temmuz ayları uygun tarihlerdir.
Mısır bitkisinde kaç tane koçan olur?
Genel olarak melez çeşitlerde koçan boyu 20-30 cm’dir. Koçan çapı da 3-6 cm arasındadır. Koçanda tane sayısı 300-1000 arasında ise de 500-600 tane çoğunlukla yeterli sayılmaktadır. Koçan : Bir bitkide iyi tane bağlayan koçan sayısı genellikle 1-2 dir.
Mısır topraktan kaç günde çıkar?
Mısır Tohumu Kaç Günde Çimlenir? Mısırın çimlenmesi için 1 ay yeterli bir süredir. 1 ayın sonunda ilk yeşilliklerini görebilirsiniz. Ancak saksıda çimlenen mısırı toprağa geçirmek isterseniz en az 1 buçuk ay beklemek mısır fidesinin zarar görmemesi için daha iyi olacaktır.
Silajlık mısır kaç günde çıkar?
Arazisi dar olan üretici 80-90 günde yetişen erkenci silajlık mısırı ekiyor. Temmuz ve ağustos aylarında hasat ettikten sonra bir kez daha ekiyor ikinci ekimini de kasımda hasat ediyor. Arazisi uygun olan üreticilerimiz ya da hayvan sayısı az olan üreticilerimiz ise 100-120 gün arasında yetişen silajlık mısırı ekiyor.
Mısır hasadı nasıl olur?
Mısır hasadı genel olarak elle koçanlar koparıla- rak yapılır.Hasat edilen koçanlar kavuzlarından elle ayrı- lır. Makine ile hasatta, traktör kuyruk milinden hareket alan koçan toplayıcıları kullanılmaktadır. Biçerdövere mısır tab- lası monte edilerek biçerdöverle hasat da mümkündür.
Silaj ne zaman hasat edilir?
En uygun hasat zamanı ise bitkinin %65-70 nemde olduğu dönemdir.
Silaj mısırı kaç ayda yetişir?
Arazisi dar olan üretici 80-90 günde yetişen erkenci silajlık mısırı ekiyor. Temmuz ve ağustos aylarında hasat ettikten sonra bir kez daha ekiyor ikinci ekimini de kasımda hasat ediyor. Arazisi uygun olan üreticilerimiz ya da hayvan sayısı az olan üreticilerimiz ise 100-120 gün arasında yetişen silajlık mısırı ekiyor.
Mısır kaç günde koçan verir?
Bir bitkinin çiçektozu verme süresi 1 hafta yada 10 gün sürer. Dişi Çiçekler (Koçan) : Koçan püskülü çıkışı, tepe püskülünün görünmesinden 4-8 gün sonra olur. Bir koçanda püsküllerin çıkışı, hava koşullarına da bağlı olarak, 2-4 günde tamamlanır.
1 dönüme kaç adet mısır ekilir?
Ortalama dekarda 7500-9500 mısır tohumu önerilmektedir.
Ekilen mısır kaç günde çıkar?
işlenmiş toprağa mısır tohumlarını yerleştiriniz ve üstünü ince elenmiş toprakla 3 cm arasında kapatınız.Toprak yüzeyini şeffaf bir naylonla kapatınız.Periyodik olarak toprağı nemlendiriniz. Çimlenme tahmini 20-30 gün içerisinde gerçekleşecektir.
Mısır ne kadar sürede yetişir?
Vejetasyon süresi çeşide göre değişse de ortalama 90 ile 130 gün arasında sonuç alınıyor. Çimlenme sıcaklığı 8 ile 10 derece arasında hesaplanıyor. Yüksek sıcaklıklarda (18-20) tohumların çimlenmesi ve çıkışı daha hızlı oluyor. Uygun büyüme sıcaklığı ise 20 ile 30 derece arasını gösteriyor.
Silajlık mısır kaç günde bir sulanır?
Mısır yetiştiriciliği sırasında en az 4 kez sulama yapılıyor. İlk sulama, birinci ara çapası sonrası, ekin boyu 10-15 cm’ye geldiğinde yapılıyor. İkinci sulama boğaz doldurmanın ardından, üçüncü sulama tepe püskülü çıkmadan 4-5 gün önce, dördüncü sulama ise süt olum devresinde gerçekleştiriliyor.
Silajlık mısır ne zaman hasat edilir?
İyi bir çimlenmenin sağlanabilmesi için toprak sıcaklığının 12 – 13 ̊ C olması gerekir. Ekimden önce ilkbahar son donlarının geçmiş olmasına dikkat edilmelidir. En uygun ekim zamanı bölgemiz için Nisan ayı içerisidir. Mısır bir çapa bitkisi olduğu için mutlaka sıraya ekilmelidir.
Mısırın biçildiği zaman nasıl anlaşılır?
Mısır koçanının orta kısımlarından alınan her 4 tanenin 3 ‘ünde siyah nokta görülür ise, mısır olgunlaşmasını tamamlamış demektir.